Macron: Putin a avut o poziție „războinică” la „Ziua Victoriei”. Nu va exista pace prin „umilirea” Rusiei sau a Ucrainei

Macron: Putin a avut o poziție războinică la „Ziua Victoriei”. Nu va exista pace prin umilirea Rusiei sau a Ucrainei
Vladimir Putin. Sursa: kremlin.ru
Publicat: 09/05/2022, 19:14

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat luni că discursul președintelui rus Vladimir Putin de Ziua Victoriei a fost o demonstrație de „forță, intimidare și o poziție războinică”, dar a insistat că negocierile de pace nu pot avea succes prin „umilirea” Rusiei sau a Ucrainei.

„Cred că noi (UE și Rusia n.red) am prezentat două viziuni foarte diferite ale zilei de 9 mai. Pe de o parte, a existat o dorință pentru o demonstrație de forță, pentru intimidare și o atitudine războinică… Nu intru niciodată în comentarii, dar președintele Putin a prezentat o atitudine războinică”, a declarat Macron la Parlamentul European.

Cu toate acestea, președintele francez a adăugat: „În viitor va trebui să construim o pace, să nu uităm niciodată asta. Am spus asta mai devreme. Va trebui să o facem atât cu Ucraina, cât și cu Rusia așezate în jurul mesei. Termenii discuției vor fi stabiliți de Ucraina și Rusia”, potrivit Agerpres.

Macron a insistat ca Europa să învețe din trecutul său: „Dar acest lucru nu se va întâmpla prin ignorarea sau excluderea unuia sau altuia dintre ei sau prin umilire. Pentru că Europa noastră nu și-a respectat promisiunea de după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, sau după Primul Război Mondial, pentru că în 1918 ne-am umilit. Așadar, trebuie să ne asigurăm de acest lucru.”

Putin s-a folosit de amintirea victoriei sovietice pentru a-și încuraja armata să câștige războiul din Ucraina, condamnând ceea ce el a descris drept amenințări existențiale la adresa Rusiei și a afirmat că Occidentul plănuiește să invadeze țara.