Macron și Le Pen s-au înfruntat dur pe tema Rusiei, a UE și a cifrelor din economie în cadrul dezbaterii ce precede turul doi al prezidențialelor din Franța

Macron și Le Pen s-au înfruntat dur pe tema Rusiei, a UE și a cifrelor din economie în cadrul dezbaterii ce precede turul doi al prezidențialelor din Franța
Sursa foto: Captură Youtube
Publicat: 21/04/2022, 03:14
Actualizat: 21/04/2022, 08:26

Actualul președinte Emmanuel Macron și Marine Le Pen, cei doi finaliști ai alegerilor prezidențiale franceze, s-au angajat în schimburi aprinse încă din primele minute ale dezbaterii, care a dat naștere miercuri seară la ciocniri virulente, în special pe tema Rusiei și a Uniunii Europene, scrie AFP.

După ce au schimbat o scurtă strângere de mână și un scurt zâmbet la sosirea lor în platoul TF1 și France 2, președintele centrist și candidatul de extremă dreapta (Rassemblement National) au lansat rapid primele acuze, Le Pen atacând bilanțul lui Emmanuel Macron, pe care îl consideră prost, iar acesta din urmă acuzându-și rivalul că propune un program care nu are „nici coadă, nici cap”, relatează Agerpres. 

În ceea ce privește puterea de cumpărare, o preocupare majoră a francezilor, cei doi candidați și-au afișat dezacordurile cu privire la efectele măsurilor luate în ultimii cinci ani și la cele care vor urma, în cadrul programului lor de campanie, în schimburi însoțite de numeroase cifre diferite.

„V-am auzit pe dumneavoastră și guvernul dumneavoastră bucurându-vă că ați crescut puterea de cumpărare a francezilor, dar nu am văzut decât francezi care mi-au spus că nu se mai descurcă, că nu mai reușesc să se descurce”, a atacat Le Pen, înainte de a-l ironiza pe „Mozart al finanțelor” cu „un bilanț economic foarte prost” și „un bilanț social și mai prost”.

Tonul dezbaterii a escaladat și mai mult atunci când cei doi adversari au vorbit despre conflictul care a făcut ravagii în Ucraina de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie.

„Ați fost, cred, unul dintre primii politicieni europeni, în 2014, care a recunoscut rezultatul anexării Crimeii”, a denunțat Macron, referindu-se la anexarea nerecunoscută internațional de către Moscova a peninsulei ucrainene de către comunitatea internațională.

„Ai făcut-o de ce? (…) Pentru că depinzi de puterea rusă și depinzi de domnul Putin”, a adăugat el, într-o aluzie la un împrumut de 9 milioane de euro contractat în 2017 de partidul de extremă dreapta al lui Le Pen de la o bancă rusă.

„Sunt o femeie care este absolut și total liberă”, a replicat rivala sa, spunând că nicio bancă franceză nu i-a acordat un împrumut la acea vreme și că nu avea o „altă obligație decât să ramburseze împrumutul”.

„Susțin o Ucraină liberă, care nu este supusă Statelor Unite, Uniunii Europene sau Rusiei, aceasta este poziția mea”, a adăugat ea.

Virulența schimburilor de replici a continuat pe tema Uniunii Europene, Le Pen negând acuzațiile potrivit cărora ar dori în continuare ca Franța să părăsească blocul comunitar.

„Vreau să fac să evolueze această organizație europeană „, a declarat Le Pen.

Acest duel este o reeditare a celui din 2017, iar unii alegători de stânga, în special cei care au votat pentru candidatul stângii radicale Jean-Luc Mélenchon, care a ieșit al treilea în primul tur, sunt reticenți sau tentați să se abțină.

De obicei, dezbaterea nu perturbă dinamica intențiilor de vot. Dar de data aceasta, ar putea remobiliza anumite electorate și „ar putea muta mai multe voturi decât am văzut de la începutul celei de-a cincea Republici”, în 1958, potrivit lui Brice Teinturier, director general adjunct al institutului de sondaje Ipsos.

Ziua 57 de lupte în Ucraina

Luptele sângeroase de pe teritoriul ucrainean au intrat, joi, în cea de-a 57-a zi.

Forțele ruse au adăugat 17 grupuri tactice de batalion (BTG) în Ucraina în ultima săptămână, a declarat miercuri un înalt oficial american al apărării. Din cele patru BTG-uri adăugate în ultimele 24 de ore, trei dintre ele au „mers în est” în zona Donbas, acolo unde Vladimir Putin pregătește o puternică ofensivă.

În acest moment, 80% din teritoriul regiunii Luhansk se află sub controlul Rusiei, a precizat șeful administrației militare regionale Serhii Haidai.

Consilierul lui Volodimir Zelenski, Mikhailo Podoliak, a spus că Ucraina este pregătită să organizeze o „rundă specială de negocieri”  în orașul asediat Mariupol după ce oficialii ruși au transmis miercuri că au predat autorităților ucrainene un proiect de pace.

Lansarea de miercuri a rachetei balistice intercontinentale Sarmat de către Rusia nu a fost o „surpriză” pentru Statele Unite. Casa Albă a fost înştiinţată, prin acordurile internaţionale de notificare, au precizat doi oficiali americani pentru CNN.

Urmărește cele mai noi informații din a 57-a zi a războiului din Ucraina pe GÂNDUL.RO

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația