Negociatorul șef al Ucrainei îi invită pe ruși la o nouă rundă de discuții în orașul asediat Mariupol

Negociatorul șef al Ucrainei îi invită pe ruși la o nouă rundă de discuții în orașul asediat Mariupol
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 21/04/2022, 01:42
Actualizat: 21/04/2022, 08:26

Consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mikhailo Podoliak, a spus că Ucraina este pregătită să organizeze o „rundă specială de negocieri” cu Rusia în orașul asediat Mariupol, dar fără alte condiții impuse.

„Da. Fără alte condiții. Suntem pregătiți să organizăm „o rundă specială de negocieri” chiar în Mariupol. Unul la unul. Doi la doi. Pentru a ne salva oamenii, Azov, armata, civilii, copiii, viii și răniții. Pe toți. Pentru că sunt ai noștri. Pentru că sunt în inima mea. Pentru totdeauna”, a spus Podoliak, care este negociatorul șef în discuțiile de pace cu Rusia.

Rusia a spus miercuri că a predat Ucrainei un proiect de pace, potrivit agențiilor ruse de presă, însă președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că nu a fost notificat cu privire la propunere, relatează agenția ucraineană Interfax.

„În prezent, proiectul nostru de document care include formulări absolut clar elaborate a fost înmânat părții ucrainene. Mingea este în curtea lor, așteptăm un răspuns”, a declarat Peskov miercuri, potrivit Interfax.

Pe de altă parte, agenția rusă TASS scrie că purtătorul de cuvânt al Kremlinului a afirmat că momentul primirii unui răspuns depinde de partea ucraineană și că Moscova nu a stabilit un termen-limită pentru acesta.

„Am spus în repetate rânduri că dinamica activității părții ucrainene lasă de dorit, așa că ucrainenii nu manifestă prea multă înclinație să intensifice procesul de negociere”, a afirmat Dmitri Peskov.

O primă variantă a unui acord de pace a fost redactată de negociatorii Moscovei și ai Kievului la jumătatea lunii martie, Rusia cerând ca Ucraina să renunțe la ambițiile sale de a adera la NATO și să promită că nu va găzdui baze militare sau armament în schimbul protecției din partea unor aliați precum Statele Unite, Marea Britanie sau Turcia.

Oficialii ucraineni au afirmat însă că acest document obținut de jurnaliștii de la The Financial Times prezintă doar cererile părții ruse și că Kievul solicită o încetare imediată a focului și retragerea trupelor rusești de pe teritoriul său ca premisă pentru încheierea unui acord.

Zelenski a spus în weekend într-un interviu pentru CNN că Ucraina nu este dispusă să cedeze teritorii.

„Ucraina și oamenii săi sunt clari. Nu avem nicio pretenție asupra teritoriilor nimănui, dar nu vom renunța la ale noastre”, a mai spus Zelenski la CNN.

Zelenski a mai spus în repetate rânduri că nu se pot duce negocieri reale atâta timp cât orașele din Ucraina sunt bombardate și că Rusia face presiuni prin aceste atacuri necontenite.

Sâmbătă, președintele ucrainean a avertizat că „eliminarea” ultimilor militari ucraineni din Mariupol, orașul-port asediat de forțele ruse, „ar pune capăt oricăror negocieri de pace” cu Moscova.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Ziua 57 de lupte în Ucraina

Luptele sângeroase de pe teritoriul ucrainean au intrat, joi, în cea de-a 57-a zi.

Forțele ruse au adăugat 17 grupuri tactice de batalion (BTG) în Ucraina în ultima săptămână, a declarat miercuri un înalt oficial american al apărării. Din cele patru BTG-uri adăugate în ultimele 24 de ore, trei dintre ele au „mers în est” în zona Donbas, acolo unde Vladimir Putin pregătește o puternică ofensivă.

În acest moment, 80% din teritoriul regiunii Luhansk se află sub controlul Rusiei, a precizat șeful administrației militare regionale Serhii Haidai.

Lansarea de miercuri a rachetei balistice intercontinentale Sarmat de către Rusia nu a fost o „surpriză” pentru Statele Unite. Casa Albă a fost înştiinţată, prin acordurile internaţionale de notificare, au precizat doi oficiali americani pentru CNN.

Urmărește cele mai noi informații din a 57-a zi a războiului din Ucraina pe GÂNDUL.RO

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase