Mamele MINORE, deși un fenomen îngrijorător, date exemplu de medici pentru iubirea și determinarea față de nou-născuți

Mamele MINORE, deși un fenomen îngrijorător, date exemplu de medici pentru iubirea și determinarea față de nou-născuți
Bebelus / Foto ilustrativ: Pixabay
Publicat: 13/11/2023, 09:16

În ciuda percepției generale că fetele minore ar aglomera centrele de plasament cu nou-născuți, realitatea dezvăluie un tablou diferit în privința dragostei și atașamentului dintre mamă și copil, spun medici ieșeni.

Conform psihologilor de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, mamele minore, în vârstă școlară, depășesc în iubire și fericire pe cele mai mature, cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani, atunci când vine vorba de bucuria aducerii unui copil pe lume.

Chiar dacă aceste tinere mame se confruntă adesea cu instabilitate financiară și încă nu au finalizat studiile, ele nu par a avea tendința de a-și abandona copiii. Dimpotrivă, se implică în lupta pentru creșterea lor, conform observațiilor făcute de psihologii de la Maternitatea „Cuza Vodă”. Aceste mame minore se confruntă cu o serie de provocări psihologice, fiind mai stresate și anxioase, conștiente de responsabilitățile implicate în creșterea unui copil.

Psihologii atrag atenția asupra implicațiilor psihologice semnificative cu care se confruntă mamele minore. Cu toate că mulți le consideră victime ale unor circumstanțe dificile, aceste tinere mame nu doar că nu-și abandonează copiii, dar devin un exemplu de determinare și devotament.

Psihologul Simona Luncanu, din cadrul Maternității „Cuza Vodă”, subliniază faptul că aceste mame minore reprezintă un exemplu demn de urmat pentru femeile mature, evidențiindu-se prin iubirea și dedicarea lor față de copii.

„O atitudine sănătoasă din punct de vedere psihic ar fi să nu judecăm deciziile sau vârsta cuiva, ci să oferim compasiune și sprijin în măsura în care putem. Fiecare individ are propria poveste și trăiește în funcție de experiențele și traumele sale, astfel încât a critica și a judeca nu este o abordare constructivă, mai ales din partea celor maturi”, subliniază Simona Luncanu, psiholog clinician principal, potrivit BZI.

România, în topul țărilor europene în privința mamelor minore

Problema mamelelor minore din România atrage atenția, devenind o realitate tot mai palpabilă în contextul european. Conform statisticilor, 45% dintre mamele minore din întreaga Europă se află în țara noastră, iar cazuri alarmante evidențiază că fete de doar 12, 16 sau 17 ani se prezintă din ce în ce mai des la maternitățile românești pentru a aduce pe lume un copil.

Medicul specialist în obstetrică și ginecologie, Cătălina Mărgineanu, de la Maternitatea Buftea, relatează întâlniri frecvente cu mame minore, precizând că acestea provin adesea din medii defavorizate și se confruntă cu provocări majore. Mulți dintre acești tineri părinți nu sunt conștienți de sarcină, iar unele încearcă să ascundă realitatea de familiile lor.

„Când vine vorba despre mamele minore, avem paciente care ajung să nască la vârste de doar 12 ani, 16 ani sau 17 ani. Multe dintre acestea nu știu că sunt însărcinate și adesea ascund acest lucru de părinți. Încercăm să gestionăm nașterea într-un mod benefic atât pentru mamă, cât și pentru copil”, a declarat medicul Cătălina Mărgineanu într-un interviu la Medika TV.

Medicul a subliniat că unele mame minore suferă de complicații din cauza necunoașterii stării de sarcină sau din dorința de a o ascunde. Aceasta poate duce la nașteri premature și alte probleme de sănătate pentru mame și copii. Mai mult, un caz tragic adus în discuție de medic a fost cel al unei minore de 15 ani, care, la acea vârstă, avea deja doi copii acasă.

Medicul Andrei Dumitrescu, specialist în obstetrică și ginecologie la Spitalul Județean de Urgență Călărași, a subliniat că cea mai mică vârstă a unei paciente gravide pe care a întâlnit-o a fost de doar 12 ani, 6 luni și câteva zile.

Potrivit datelor prezentate de organizația Salvați Copiii la Medika TV, 32% dintre mamele minore au fost, la rândul lor, născute din mame minore, iar 45% dintre nașterile în rândul fetelor sub 15 ani din Uniunea Europeană au loc în România. Mai mult de 8 din 10 mame sau gravide sub 18 ani renunță la școală, subliniind nevoia unei educații sexuale mai bune în școli. Conform Institutului Național de Statistică, în 2022, 687 de fete au devenit mame cu vârsta sub 15 ani în România.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Florin Piersic a ajuns la spital de urgență. Actorului i s-a făcut rău după un...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto