Manifestările de Ziua Națională din Alba Iulia, afectate de pandemie: Fără masă populară și concert folcloric sau foc de artificii

Manifestările de Ziua Națională din Alba Iulia, afectate de pandemie: Fără masă populară și concert folcloric sau foc de artificii
FOTO - Arhivă: Mediafax Foto / Lucian Danciu
Publicat: 23/11/2021, 19:35
Actualizat: 23/11/2021, 19:37

Manifestările ce vor fi organizate la Alba Iulia pe 1 Decembrie, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României, vor fi afectate de pandemie.

Astfel, din program au fost scoase concertul folcloric desfăşurat în aer liber, precum şi celebra masă populară, dar și focul de artificii. În schimb, va fi organizat ceremonialul militar, atât cu cadre militare cât şi tehnică de luptă, terestră şi aeriană.

La defilarea de pe pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 vor participa aproximativ 300 de militari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale (MApN) şi a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cu tehnică de luptă, informează Adevărul.

De asemenea, dacă vremea va permite, cerul de deasupra oraşului va fi brăzdat de elicoptere IAR 330 Puma şi avioane Mig 21 Lancer de la baza aeriană de la Câmpia Turzii.

La Alba Iulia va fi prezent un înalt oficial din Bucureşti, cel mai probabil din cadrul Guvernului, iar Administraţia Prezidenţială îl va trimite la Alba Iulia pe consilierul de stat Constantin Dudu Ionescu.

La ora 11.00 este programată primirea soliilor din Cetăţile de Scaun la Sala Unirii, iar începând cu ora 12.00 se va desfăşura slujba de Te Deum la Catedrala Ortodoxă. Tot în programul zilei de 1 Decembrie 2021 a fost cuprins şi un eveniment organizat de Biserica Greco-Catolică, la Monumentul Unirii, de la ora 13.00, intitulat „Declaraţia de la Alba Iulia”, ce va consta în citirea Rezoluţiei Adunării Naţionale, la fel cum s-a întâmplat în urmă cu 103 ani. O surpriză va fi momentul de reenactment (reconstituire istorică) denumit „Povestea Armatei Române 1918 – 1922”.

La ora 15.00, va avea loc un ceremonial de depunere de coroane şi jerbe de flori, la Monumentul Unirii.

Va fi reeditată, începând cu ora 16.00, intrarea armatei în Alba Iulia, pe traseul Centrul de Cultură Augustin Bena – Poarta I – Poarta a III-a – Sala Unirii.

Concertul extraordinare de folclor va avea loc începând cu ora 19.00 la Casa de Cultură a Sindicatelor, spectacolul fiind transmis pe cele cinci ecrane care vor fi amplasate în Cetatea Alba Carolina, pe strada Muzeului, în Piaţa Cetăţii, Parcul Uniri (între catarg şi Monumentul Unirii), lângă Catedrala Încoronării şi Centrul de Cultură Augustin Bena.

Pe aceste ecrane vor fi transmise toate evenimentele ce vor avea loc la interior. După mulţi ani, la Alba Iulia nu vor exista un spectacol de artificii de Ziua Naţională.

Autorităţile au decis să să organizeze, în premieră, un spectacol de drone. Momentul va avea loc începând cu ora 20.00, în zona Parcului Unirii. Publicul care va participa la acţiunile stradale, din exterior, va trebui să poarte mască şi să păstreze distanţa de 1 metru.

La evenimentele din spaţii interiorare vor putea participa doar persoanele care deţin certificatul verde, care vor putea ocupa maximum 30% din capacitatea sălilor.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase