Marcel Boloș: ”Deficitul bugetar reprezintă o amenințare serioasă pentru viitorul nostru”

Marcel Boloș: ”Deficitul bugetar reprezintă o amenințare serioasă pentru viitorul nostru”
Publicat: 02/08/2023, 22:04

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat pe pagina sa de Facebook că ”deficitul bugetar reprezintă o amenințare serioasă pentru viitorul nostru și este momentul să acționăm ferm și să aducem echilibrul bugetar pe linia corectă”.

”După cum ați văzut zilele acestea, Ministerul Finanţelor este în postura de 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐠𝐫𝐚𝐭𝐨𝐫: face simulări asupra impactului pe care diferite propuneri fiscal-bugetare îl pot avea, pentru ca Guvernul României să ajungă la o consolidare echilibrată a bugetului de stat, raportată la cheltuieli și venituri.

Am avut astăzi o ședință de lucru cu domnul prim-ministru Marcel Ciolacu și echipa de experți din minister, pentru analiza simulărilor pachetului care trebuie 𝐬𝐚̆ 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐞𝐳𝐞 𝐞𝐟𝐞𝐜𝐭𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐬𝐞 𝐫𝐞𝐬𝐢𝐦𝐭𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐚 𝐬̦𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐢𝐧𝐮𝐞 𝐬̦𝐢 𝐝𝐮𝐩𝐚̆ 𝟐𝟎𝟐𝟒.

Concluzia a fost că deficitul bugetar reprezintă o amenințare serioasă pentru viitorul nostru și este momentul să acționăm ferm și să aducem echilibrul bugetar pe linia corectă”, a explicat ministrul Finanțelor.

Marcel Boloș a precizat că ”România este singura țară din UE ținută sub atentă observație, pentru că în mod persistent consumă mai mult decât produce”.

”𝐓𝐨𝐜𝐦𝐚𝐢 𝐝𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐞𝐚 𝐩𝐚𝐜𝐡𝐞𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐦𝐚̆𝐬𝐮𝐫𝐢 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐧𝐞 𝐚𝐝𝐮𝐜𝐚̆ 𝐢̂𝐧𝐜𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝟐𝟎𝟐𝟑 𝐨 𝐞𝐜𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐞 𝐥𝐚 𝐛𝐮𝐠𝐞𝐭 𝐝𝐞 𝐚𝐩𝐫𝐨𝐱𝐢𝐦𝐚𝐭𝐢𝐯 𝟏𝟐 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢. Să nu uităm că România este singura țară din UE ținută sub atentă observație, pentru că în mod persistent consumă mai mult decât produce. Și suntem avertizați că riscăm să pierdem toți banii europeni ce ne sunt alocați.

Primul pas, unul vital, trebuie să îl facă statul: să reducem din cheltuielile publice şi să utilizăm mai eficient banul public. Principiile luate în calcul sunt reducerea de cheltuieli prin mai multe tipuri de măsuri, inclusiv de reformă administrativă, precum și atragerea echitabilă de venituri la buget, fără a afecta categoriile care aveau un grad de suportabilitate redus, sub posibilități. Avem o serie întreagă de măsuri luate pentru reducerea cheltuielilor bugetare, iar prin acestea dăm semnalul clar că efortul de echilibrare bugetară începe cu statul și e făcut în cea mai mare parte de stat.

Ne concentrăm pe diminuarea numărului de secretari de stat şi altor funcţii de demnitate publică, a numărului de posturi vacante în sectorul public, pe reducerea numărului șefilor din instituții, precum și pe stabilirea unui plafon pentru acordarea voucherelor de vacanţă şi a indemnizaţiei de hrană”, a mai spus ministrul.

”Cât despre măsurile fiscale, fac încă o dată precizarea că nu există, pentru moment, nici simulări finale, nici decizii finale, convenite în Coaliția de guvernare. Nu ne dorim să bulversăm mediul de afaceri sau populația, 𝐯𝐨𝐦 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐩𝐚𝐫𝐞𝐧𝐭 𝐬̦𝐢 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐠𝐫𝐚𝐭 𝐭𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐮𝐧𝐞𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐬̦𝐢 𝐝𝐞𝐜𝐢𝐳𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐆𝐮𝐯𝐞𝐫𝐧𝐮𝐥 𝐂𝐢𝐨𝐥𝐚𝐜𝐮 𝐥𝐞 𝐯𝐚 𝐥𝐮𝐚 𝐢̂𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭𝐚̆ 𝐳𝐨𝐧𝐚̆.
În toate discuțiile în care am avut un cuvânt de spus am subliniat că planul final trebuie să cuprindă măsuri pentru România, măsuri pentru români, pentru a trece cu bine de acest moment de răscruce, în care volumul de investiţii de 75 de miliarde de euro pe care îl avem în față să poată să fie dus la bun sfârşit”, a încheiat Marcel Boloș.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Anunțul dimineții despre BANII DE PENSIE: Tot timpul se întâmplă problema asta
Un restaurant românesc, extindere fără precedent. Se bate cu marile fast food-uri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce planuri are Alexandru Ciucu cu fiicele lui de Paște, după despărțirea de Alina Sorescu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Bob Lazar: Zona 51 și Farfuriile Zburătoare