Marcel Ciolacu, întâlniri „cu greutate” la început de săptămână. Noul premier îi primește la Palatul Victoria pe Mugur Isărescu și pe șefii OMV

Marcel Ciolacu, întâlniri cu greutate la început de săptămână. Noul premier îi primește la Palatul Victoria pe Mugur Isărescu și pe șefii OMV
Publicat: 18/06/2023, 15:25
Actualizat: 18/06/2023, 15:45

Întâlniri importante pentru premierul Marcel Ciolacu. Acesta se va vedea luni, 19 iunie, cu Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, începând cu ora 10.00. De la ora 13.30, Ciolacu are programată o întâlnire cu Alfred Stern, CEO OMV AG, dar și cu Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Ambele întâlniri vor avea loc la Palatul Victoria. Până la acest moment, Guvernul României nu a făcut publice și temele de discuție.

Reamintim că OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a stârnit o serie de controverse în spațiul public și la nivel oficial atunci când a refuzat să plătească  taxa de solidaritate de 1 miliard de euro, stabilită pe baza regulamentului decis la nivel european.

Grupul a motivat că are „sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite în ordonanță. Vestea bună este că statul român a încasat în 2022 de la OMV Petrom 20 de miliarde de lei, o sumă fără precedent în istoria economică a României.

Gazoductul Tuzla-Podişor, un obiectiv strategic, care va contribui semnificativ la creşterea securităţii

Guvernul lui Marcel Ciolacu și-a început mandatul cu o cerere către OMV pentru a demara rapid lucrările de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră, anunța săptămâna trecută Antena 3 CNN.

Reamintim în acest sens că Ion Sterian, director general Transgaz, a semnat, vineri, 16 iunie, de la ora 10:00, ordinului de începere a lucrărilor pentru contrucția conductei Tuzla -Podișor, în prezența noului ministru al Energiei, Sebastian Burduja și a viceprim-ministrului Marian Neacșu.

Potrivit proiectului, gazoductul Tuzla-Podișor va permite ca gazele naturale exploatate de către OMV Petrom și Romgaz din Marea Neagră să ajungă în Sistemul Național de Transport și, implicit, în fiecare localitate din România.

În plus, gazoductul Tuzla-Podişor este și un obiectiv strategic şi va contribui semnificativ la creşterea securităţii în aprovizionarea cu gaze naturale a României, a declarat vicepremierul Marian Neacşu.

„Apreciem că, prin semnarea ordinului de începere a lucrărilor pentru gazoductul Tuzla-Podişor, statul român, prin Transgaz, îşi îndeplineşte, practic, ultima obligaţie, legată de începerea exploatării gazelor naturale în perimetrele offshore ale Mării Negre. Acest proiect, care valorează aproximativ 500 de milioane de euro, este veriga esenţială care va face legătura între resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep şi coridorul BRUA.

Astfel, va fi asigurată posibilitatea transportului gazelor naturale prin interconectoarele existente. Cel mai important, însă, este că gazele exploatate de către OMV Petrom şi Romgaz în Marea Neagră vor putea ajunge în Sistemul naţional de transport şi, implicit, în fiecare localitate din România care are acces la reţeaua de gaze naturale”, a explicat Marian Neacşu.

El a subliniat că gazoductul Tuzla-Podişor este un obiectiv strategic şi din altă perspectivă.

„Va putea transporta şi cele 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale care vor ajunge în România din zona Mării Caspice prin terminalele aflate în Turcia şi Grecia. Este un obiectiv inclus pe lista de proiecte de interes comun a Uniunii Europene, finanţat prin Fondul de modernizare cu 85 de milioane de euro. Restul de finanţare se va asigura printr-un montaj financiar”, a mai declarat Neacşu.

Prin acest gazoduct, a adăugat acesta, Transgaz va contribui semnificativ la creşterea securităţii în aprovizionarea cu gaze naturale a României, la diversificarea surselor de aprovizionare, la dezvoltarea social-economică a zonelor traversate.

„Este un proiect cu impact socio-economic major, care va duce la apariţia de noi locuri de muncă atât în perioada de implementare a proiectului, cât şi în perioada de operare. (…) Va alimenta cu gaze circa 200.000 de locuitori şi sute de instituţii publice”, a completat Neacşu.

Marcel Ciolacu promite să se ridice la nivelul așteptărilor

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a mulțumit aleșilor pentru votul de încredere pe care l-au acordat pentru Cabinetul și programul de guvernare pe care le-a propus, după ce liderul liberal și-a depus demisia de la conducerea Palatului Victoria, așa cum au convenit la finalul anului 2021.

„O să încerc să mă ridic la nivelul așteptărilor, atât al dvs. cât și ale românilor, în următoarea perioadă de un an și șase luni. Sper să îndeplinim împreună cât mai multe dintre reformele și promisiunile sociale pe care le-am făcut astăzi de la această tribună. Nu pot realiza acest lucru fără susținerea dvs. Vă mulțumesc încă o dată”, a spus premierul votat în Parlament.

După emiterea hotărârii Parlamentului privind votul de încredere acordat, Guvernul Ciolacu va fi învestit în cadrul unei ceremonii ce va fi organizată la Palatul Cotroceni.

Cabinetul Ciolacu are 18 portofolii:

  • Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
  • Ministerul Fondurilor Europene – Adrian Câciu
  • Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
  • Ministerul Economiei și Turismului – Radu Oprea
  • Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
  • Ministerul Familiei și Tineretului- Gabriela Firea
  • Ministerul Digitalizării – Bogdan Ivan
  • Ministerul Muncii – Marius Budăi
  • Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila
  • Ministerul de Interne și vicepremier – Cătălin Predoiu
  • Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
  • Ministerul Justiției – Alina Gorghiu
  • Ministerul Educației – Ligia Deca
  • Ministerul de Externe – Luminița Odobescu
  • Ministerul de Finanțe – Marcel Boloș
  • Ministerul Mediului – Mircea Fechet
  • Ministerul Dezvoltării – Adrian Veștea

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu, primele declarații după ce a fost votat în Parlament. „O să încerc să mă ridic la nivelul așteptărilor”

LIVE UPDATE | Guvernul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului

EXCLUSIV VIDEO | Ce știe OMV Petrom și nu știe statul român? Analist: ”Dacă a găsit o soluție să evite taxa, înseamnă că legea a fost făcută prost. Nu te poți juca dacă vrei să finanțezi din suprataxă toate măsurile de plafonare pe energie și pe gaze în 2023″

EXCLUSIV | Ce înseamnă pentru România dacă OMV Petrom nu plătește taxa de solidaritate? Avocat: „Autoritățile pot fi învinuite de necunoașterea sectorului reglementat”

EXCLUSIV | Poate OMV Petrom să scape de taxa de solidaritate? Explicațiile unui expert în energie. „Noi supraimpozităm sectorul gazelor naturale din 2013 și toți acei bani s-au evaporat, au dispărut” 

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
McDonald’s va vinde, în premieră, burgeri mai mari