VIDEO | Marius Budăi: Este exclusă majorarea vârstei de pensionare. Prin reforme vrem să creștem speranța de viață a românilor

Publicat: 14/12/2021, 22:52
Actualizat: 14/12/2021, 23:34

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat marți, la România TV că este exclusă majorarea vârstei de pensionare. El a precizat că ministerul pe care îl conduce va lucra la niște reforme care să ducă la creșterea speranței de viață a românilor.

„Este exclusă majorarea vârstei de pensionare. În PNRR nu scrie asta, ci încurajarea vieții profesionale active. Deci PSD se opune majorării vârstei de pensionare”, a declarat Marius Budăi.

Ministrul Muncii a precizat că România trebuie să lucreze la îmbunătățirea calității vieții a românilor care să ducă la creșterea speranței de viață, iar pentru acest lucru spune ca va veni cu niște reforme care să facă acest lucru posibil.

„Vorbim de datele Eurostat, care spun că speranța de viață în România pentru bărbați este de 70 de ani și 6 luni. Mai mult, speranța de viață sănătoasă este de 59 de ani, deci noi deja muncim peste. Deci punem carul înaintea boilor. Haide să creștem speranța de viață, să reformăm sistemul medical, lucruri care contribuie la creșterea speranței de viață, apoi putem discuta și despre prelungirea vieții active”, a afirmat ministrul.

Budăi a precizat că social-democrații s-au mai opus și în trecut când a fost ridicată problema majorării vârstei de pensionare.

„PSD s-a mai opus o dată, pe vremea ministrului Olguța Vasilescu, când Guvernul României a trimis o scrisoare la Comisia Europeană”, a mai spus el.

Ministru a afirmat că nivelul contribuției la pilonul 2 nu va crește de anul următor. „Este asumată în PNRR o creștere, dar până în 2024”.

Ministrul nu a știut să spună dacă vor mai exista alte majorări ale pensiilor în afară de cele care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

„Nu vreau să dau speranțe pe care nu pot să le îndeplinesc cu privire la creșterea pensiilor mai mult în 2022. Să vedem și datele economice și dacă va fi loc… Sunt ponderat, pentru că, deși sunt în sistem, eu cunosc și viață pensionarilor, am fost prin țară și m-am întâlnit cu mulți, și știu cât de mult se bucură pentru acest pachet social.

Dacă PSD nu venea la guvernare, oare mai erau atât de bucuroși? Nu m-am lăudat și nu ați văzut pe nimeni din PSD să se laude, doar prezentăm că să înțeleagă cetățenii. Nu vreau să dau speranțe pe care să nu le pot îndeplini. Am spus clar, să nu își închipuie nimeni că i-am îmbogățit pe bunicii noștri cu această majorare.”, a spus Marius Budăi.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase