EXCLUSIV | Mărturia unui profesor din insula Evia, locul care a devenit peste noapte iadul de pe pământ: „Oamenii țipau când focul era la 100 de metri de casa lor. Acum, totul este cenușă”

EXCLUSIV | Mărturia unui profesor din insula Evia, locul care a devenit peste noapte iadul de pe pământ: „Oamenii țipau când focul era la 100 de metri de casa lor. Acum, totul este cenușă”
Incendiu Evia, Grecia. Sursă foto: Profimedia.ro
Publicat: 13/08/2021, 09:00

Hectare întregi de pădure au ars ca o torță, pini crescuți de aproape 200 de ani s-au transformat în cenușă, iar animalele au murit carbonizate pe câmpuri și munți. Gournas Thanasis, un grec vorbitor și de limba română, a povestit pentru Gândul infernul cu care insula elenă Evia se confruntă de mai bine de șase zile.

Gournas, proprietar al unor hectare de păduri de pin, este profesor de sport și locuiește în nordul insulei Evia, la Istiaia-Aidipsos, un oraș cunoscut pentru izvoarele sale termale, care atrage vizitatori din toată Grecia și din străinătate.

Bărbatul a studiat la Facultatea de Educație Fizică din București în perioada comunistă. A ales să se întoarcă în Grecia, unde predă sportul la un liceu și pe perioada verii organizează excursii turistice pentru grupuri de români.

Distanța din punctul în care a izbucnit incendiul – aproape de orașul Kimy –  este de aproape 35 de kilometri de locul în care locuiește profesorul Gournas. Mănăstirea Cuviosul David din insula grecească a scăpat ca prin minune de ghearele focului, deși incendiul a transformat în scrum toată pădurea de pini din jurul lăcașului de cult.

”500.000 hectare de pădure au ars”

„Autostrada era plină de flăcări, era un loc greu de pătruns. După două zile, focul a luat o viteză și a fost greu de stins, astfel că a ajuns la Mănăstirea Cuviosul David. Acolo au ars în jur de 500.00 de hectare de pădure. Casele care erau în pădure au ars din temelie. Acolo era și un centru turistic, care a ars complet. De asemenea, sunt și măslini care au ars complet și, din păcate, nu ai cum să refaci cultura aceasta”, spune profesorul de sport.

Gournas Thanasis. Foto: Arhivă personală
Gournas Thanasis (Foto: Arhiva personală)

”Pădurea ne apăra de inundații”

Oamenii sunt speriați și stau cu frica în sân că flăcările ar putea izbucni din nou. Cea mai mare teamă o au cei care locuiesc în zona de munte. Și Gournas Thanasis are o locuință acolo, însă îi este teamă să meargă.

Acum nu vreau să merg acolo pentru a vedea totul negru, cenușiu. Eu am crescut cu multă verdeață. O altă problemă sunt ploile. Oamenilor le este teamă că vor fi inundații în toamnă, iar pădurea, care era o apărare împotriva inundațiilor, a ars. Din păcate, economia va fi la pământ o perioadă lungă de timp. Sperăm că autoritățile ne vor ajuta”, spune Gournas Thanasis.

Alături de pompierii români care stau în prima linie a luptei cu incendiile din Evia sunt și pompieri ucrainieni, sârbi și polonezi.

Gournais își amintește că localnicii au ieșit în fața caselor cu furtunul cu apă pentru a-și apăra locuințele de flăcări.

„Oamenii țipau, le era frică. Când vezi că focul este la 100 metri de casa ta, asta îți rămâne să faci. Și o parte din hectarele mele de pin au ars. Din păcate, zona este neagră. Acolo, la Mănăstira Sfântul David, era o zonă superbă, acum este negru”, mai spune Gournais Thanasis.

În decurs de opt zile, Grecia s-a confruntat cu 586 de incendii, a spus, joi, secretarul de stat pentru protecţie civilă, Nikos Hardalias.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers