EXCLUSIV | Mărturia unui profesor din insula Evia, locul care a devenit peste noapte iadul de pe pământ: „Oamenii țipau când focul era la 100 de metri de casa lor. Acum, totul este cenușă”

EXCLUSIV | Mărturia unui profesor din insula Evia, locul care a devenit peste noapte iadul de pe pământ: „Oamenii țipau când focul era la 100 de metri de casa lor. Acum, totul este cenușă”
Incendiu Evia, Grecia. Sursă foto: Profimedia.ro
Publicat: 13/08/2021, 09:00

Hectare întregi de pădure au ars ca o torță, pini crescuți de aproape 200 de ani s-au transformat în cenușă, iar animalele au murit carbonizate pe câmpuri și munți. Gournas Thanasis, un grec vorbitor și de limba română, a povestit pentru Gândul infernul cu care insula elenă Evia se confruntă de mai bine de șase zile.

Gournas, proprietar al unor hectare de păduri de pin, este profesor de sport și locuiește în nordul insulei Evia, la Istiaia-Aidipsos, un oraș cunoscut pentru izvoarele sale termale, care atrage vizitatori din toată Grecia și din străinătate.

Bărbatul a studiat la Facultatea de Educație Fizică din București în perioada comunistă. A ales să se întoarcă în Grecia, unde predă sportul la un liceu și pe perioada verii organizează excursii turistice pentru grupuri de români.

Distanța din punctul în care a izbucnit incendiul – aproape de orașul Kimy –  este de aproape 35 de kilometri de locul în care locuiește profesorul Gournas. Mănăstirea Cuviosul David din insula grecească a scăpat ca prin minune de ghearele focului, deși incendiul a transformat în scrum toată pădurea de pini din jurul lăcașului de cult.

”500.000 hectare de pădure au ars”

„Autostrada era plină de flăcări, era un loc greu de pătruns. După două zile, focul a luat o viteză și a fost greu de stins, astfel că a ajuns la Mănăstirea Cuviosul David. Acolo au ars în jur de 500.00 de hectare de pădure. Casele care erau în pădure au ars din temelie. Acolo era și un centru turistic, care a ars complet. De asemenea, sunt și măslini care au ars complet și, din păcate, nu ai cum să refaci cultura aceasta”, spune profesorul de sport.

Gournas Thanasis. Foto: Arhivă personală
Gournas Thanasis (Foto: Arhiva personală)

”Pădurea ne apăra de inundații”

Oamenii sunt speriați și stau cu frica în sân că flăcările ar putea izbucni din nou. Cea mai mare teamă o au cei care locuiesc în zona de munte. Și Gournas Thanasis are o locuință acolo, însă îi este teamă să meargă.

Acum nu vreau să merg acolo pentru a vedea totul negru, cenușiu. Eu am crescut cu multă verdeață. O altă problemă sunt ploile. Oamenilor le este teamă că vor fi inundații în toamnă, iar pădurea, care era o apărare împotriva inundațiilor, a ars. Din păcate, economia va fi la pământ o perioadă lungă de timp. Sperăm că autoritățile ne vor ajuta”, spune Gournas Thanasis.

Alături de pompierii români care stau în prima linie a luptei cu incendiile din Evia sunt și pompieri ucrainieni, sârbi și polonezi.

Gournais își amintește că localnicii au ieșit în fața caselor cu furtunul cu apă pentru a-și apăra locuințele de flăcări.

„Oamenii țipau, le era frică. Când vezi că focul este la 100 metri de casa ta, asta îți rămâne să faci. Și o parte din hectarele mele de pin au ars. Din păcate, zona este neagră. Acolo, la Mănăstira Sfântul David, era o zonă superbă, acum este negru”, mai spune Gournais Thanasis.

În decurs de opt zile, Grecia s-a confruntat cu 586 de incendii, a spus, joi, secretarul de stat pentru protecţie civilă, Nikos Hardalias.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și Université Lumière Lyon 2. A lucrat în trustul citeste mai mult
Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Lidl se transformă! Ce începe să vândă, primele produse ajung în magazinele din România
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Te-ai gândit că trebuie să cumperi anvelope noi? Iată cum le alegi pe cele mai...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Virusul care ar putea provoca o nouă pandemie. 40% dintre oamenii infectați au murit
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Tehnici de citire a chipului. Cum îți dai seama dacă o persoană îți ascunde ceva
Amanta lui Reghe, scandal uriaş cu un reporter. Detalii bombă despre trecutul Corinei
547 de NOI CAZURI de INFECTARE, INCIDENȚA pe JUDEȚ este 7,91
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Doliu în muzica populară! O celebră artistă s-a stins din viață. Tragedie în România
Dumnezeule, nu! Virus apocaliptic la orizont! Covid-19 e ultima grijă. Vine Nipah
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021