Mărturii de GROAZĂ din orașul-fantomă: „Mi se face pielea de găină doar când trec pe aici”. Unde e construit complexul de 100 miliarde dolari

Mărturii de GROAZĂ din orașul-fantomă: „Mi se face pielea de găină doar când trec pe aici”. Unde e construit complexul de 100 miliarde dolari
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 05/12/2023, 18:22

 Nazmi Hanafiah, inginer IT de 30 de ani s-a mutat anul trecut în Forest City, un complex de locuințe imens construit de chinezi în Johor, sudul Malaeziei. A închiriat un apartament cu un dormitor într-un bloc turn cu vedere la mare. După șase luni a ajuns la exasperare și a refuzat să mai  trăiască în „orașul fantomă”, așa cum este cunoscut Forest City.

„Nu mi-a păsat de garanție, nu mi-a păsat de bani. Trebuia doar să plec”, a declarat el pentru BBC.

El s-a întâlnit cu un jurnalist de la publicația amintită în holul blocului în care a locuit, pentru că între timp s-a mutat.

„Mi se face pielea de găină doar când trec pe aici. Ești complet singur aici, doar tu și gândurile tale”. a declarat el.

Mega-proiect de 100 de miliarde de dolari

Cel mai mare dezvoltator imobiliar din China, Country Garden, a construit Forest City, un mega-proiect de 100 de miliarde de dolari, în cadrul Inițiativei Belt and Road, în 2016. La acea vreme, boom-ul imobiliar chinez era în plin avânt. Dezvoltatorii împrumutau sume colosale de bani pentru a construi atât în țară cât și în străinătate, pentru cumpărătorii din clasa de mijloc.

În Malaezia, planul Country Garden a fost să construiască o metropolă ecologică, cu un teren de golf, parc acvatic, birouri, baruri și restaurante. Compania a spus că Forest City era proiectat pentru un milion de oameni. Opt ani mai târziu este o oglindă fidelă a crizei imobiliare din China.

Doar 1% dintre locuințe sunt ocupate

În prezent, doar 15% din întregul proiect a fost fnalizat și, conform estimărilor recente, doar 1% dintre locuințe sunt ocupate. În ciuda faptului că are datorii de aproape 200 de miliarde de dolari, Country Garden a precizat pentru BBC că este „optimistă” că proiectul va fi finalizat. Paradisul verde care „îți dă fiori” Forest City a fost caracterizat drept „un paradis pentru întreaga populație”. În realitate, a vizat în mod direct piața chineză, oferind oamenilor șansa de a deține o a doua locuință în străinătate. Prețurile de vânzare erau inaccesibile pentru majoritatea malaezienilor de rând.  Pentru cumpărătorii chinezi, o locuință de aici era o investiție. Urma să fie închiriată malaezienilor, așa cum a fost cazul lui Nazmi, sau putea fi folosită ca locuință de vacanță.

Însă Forest City este extrem de izolat, fiind construit pe un teren recuperat din strâmtoarea Johor, departe de cel mai apropiat oraș important Johor Bahru. Prin urmare, potențialii chiriași au întârziat să apară, așa că Forest City și-a câștigat porecla de „Oraș fantomă”.

„Ca să fiu sincer, este înfiorător. Aveam așteptări mari de la acest loc, dar a fost o experiență foarte neplăcută. Nu este nimic de făcut aici”, a spus Nazmi Hanafiah.

Forest City are aerul unei stațiuni abandonate. Pe plaja pustie există un loc de joacă pentru copii degradat și o mașină de epocă ruginită. Lângă apă există panouri care anunță că înotul este interzis din cauza crocodililor. În centrul comercial uriaș, multe dintre magazine și restaurante sunt închise, iar alte spații sunt șantiere. Alături, în showroom-ul Country Garden, există o machetă uriașă care arată cum ar fi trebuit să arate Forest City după finalizare. Când se lasă noaptea, Forest City este scăldat în întuneric. Blocurile enorme au fiecare sute și chiar mii de apartamente, dar în cele mai multe luminile sunt stinse. Este greu de crezut că încă sunt oameni care locuiesc aici.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Cea mai sexy atletă face avere din pozele cu ea! Din banii pe care...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Toți proprietarii de apartamente cu DOUĂ CAMERE au fost avertizați. Anunțul venit marți, 7 MAI
România, marcată de ploi abundente. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani