MĂRTURII fără precedent. Valea din Afganistan, mândră de atentatorii săi sinucigași. „Felicitări, fiul tău a murit” / „Viața nu conta pentru noi”

MĂRTURII fără precedent. Valea din Afganistan, mândră de atentatorii săi sinucigași. Felicitări, fiul tău a murit / „Viața nu conta pentru noi”
Publicat: 09/06/2023, 18:53
Actualizat: 09/06/2023, 20:11

În valea Tangi, în adâncul munților afgani, Ismail Ashuqullah, un kamikaze antrenat de talibani, în vârstă de 25 de ani, le mărturisește jurnaliștilor marele său regret. Faptul că nu a avut timp să comită un atentat sinucigaș pentru a „răzbuna Coranul”, pe vremea când războiul făcea ravagii în această regiune. 

Valea Tangi a rămas, în mare parte, sub controlul talibanilor pe toată durata războiului, fiind locul în care martirii erau cu adevărat venerați.

Potrivit unui raport al misiunii ONU în Afganistan, anul 2019 a înregistrat cel mai mare număr de victime civile în urma atacurilor sinucigașe ale talibanilor, 1.499 de victime, dintre care 165 de morți.

„Regretul” de a nu fi ales să moară într-o mașină capcană

Ismail Ashuqullah s-a întâlnit cu echipa AFP, chiar în locuința sa din satul Otarhi, în Valea Tangi, Afganistan, într-o imensă cameră de oaspeți, în prezența tatălui său și a agenților talibani de informații.

Tânărul a explicat faptul că”a luptat timp de opt ani alături de insurgenți pentru a-i alunga pe americani și pe aliații lor din NATO din Afganistan”, potrivit reportajului realizat de AFP, citat de site-ul laprovence.com.

„Când am fost informat de către superiorii mei că mă voi alătura batalionului (de potențiali kamikaze), am fost încântat că Dumnezeu m-a ales. Am simțit o mare bucurie”, le mărturisește Ismail reporterilor AFP.

„Obișnuiam să fac jihad, dar nu mă satisfăcea. Așa că m-am gândit că ar trebui să desfășor o operațiune împotriva lor care să satisfacă inimile musulmanilor din întreaga lume și pe a mea de asemenea”, povestește Ismail, refuzând însă să spună mai multe despre condițiile înrolării sale.

Deși regretă că nu a fost „ales de Dumnezeu” să moară într-o mașină capcană, așa cum și-ar fi dorit, Ismail recunoaște totuși că este „mulțumit” de revenirea sub guvernul taliban, a unui minister pentru prevenirea viciilor și promovarea virtuții.

„Nebun de dragoste pentru Allah”

„Eram atât de înnebuniți de dragoste pentru Allah, încât viața nu conta pentru noi”, continuă Abdul, care spune că este încă pregătit să comită un atac sinucigaș dacă „liderii săi i-ar cere acest lucru”, povestește și Abdul Wahab Siraj, 25 de ani, un alt presupus kamikaze din regiune, intervievat de AFP. El este acum angajat al poliției.

Michael Semple, profesor la Queen’s University Belfast, povestește că sacrificiul suprem face parte dintr-o strategie dezvoltată de talibani pentru a-i face pe acești tineri să creadă că sunt „speciali” și „superiori față de restul societății, inclusiv față de alți talibani.”

Într-un sat vecin, o altă poveste care bate filmul. Mir Aslam Amiri, în vârstă de 60 de ani se declară cu adevărat mândru că fiul său de 20 de ani „s-a oferit” lui Dumnezeu, pentru a lupta împotriva „necredincioșilor”, comițând în 2014 un atentat la Kabul, soldat cu aproximativ zece morți.

În ziua în care a plecat de acasă pentru a-și îndeplini misiunea, „nu l-am văzut niciodată atât de fericit”, mărturisește tatăl. Câteva zile mai târziu, Mir Aslam Amiri a aflat de moartea fiului său și i-a dat și soției sale vestea. Nu au luat-o deloc ca pe o tragedie. Dimpotrivă.

„I-am spus: «Felicitări, fiul tău a murit ca un martir. Dumnezeu i-a acordat succesul»”, își amintește Aslam, care l-a încurajat pe un alt fiu al său să urmeze aceeași cale, dar nu a făcut-o niciodată.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata