Măștile, medicamentele expirate, vopselele și bateriile uzate, bombele toxice din gropile de gunoi

Redactor:
Alisa Ioana
Măștile, medicamentele expirate, vopselele și bateriile uzate, bombele toxice din gropile de gunoi
Măștile, medicamentele expirate, vopselele și bateriile uzate, bombele toxice din gropile de gunoi

Exista numeroase categorii de deseuri periculoase, fiecare avand un impact negativ asupra mediului. Printre ele se găsesc și medicamentele expirate, vopseaua, măștile sau bateriile uzate.

Deșeurile periculoase asimilate deșeurilor menajere includ trei subcategorii, pe baza proprietăților lor fizice, biologice și chimice: deșeuri de echipamente electrice și electronice; substanțe toxice precum vopsele, agenți de curățare, solvenți, insecticide și recipientele acestora sau alte substanțe chimice, precum și deșeuri biomedicale precum seringi uzate, medicamente expirate, bandaje, termometre, mănuși, măști, produse cosmetice uzate și altele.

Ce efecte au ele asupra noastra?

Intoxicații, îmbolnăviri, reacții chimice, incendii și explozii, coroziuni, infecții sau emisii radioactive sunt efectele deșeurilor periculoase care, nu de puține ori, sunt depozitate printre cele menajere sau reciclabile,  atrage atenția Bogdan Constantinescu, managerul general al companiei de salubritate Brai Cata SRL.

Depozitarea sau eliminarea necorespunzătoare a deșeurilor periculoase contaminează frecvent aprovizionarea cu apă de suprafață și subterană și este o sursă continuă de poluare a solului.

Ce ar trebui să facem

Oamenii ar trebui să limiteze utilizarea produselor periculoase și înlocuirea lor, acolo unde este posibil, cu variante mai puțin sau deloc agresive pentru mediu și sănătate. Astfel, pentru a evita produsele periculoase, specialiștii recomandă urmărirea simbolurilor specifice produselor toxice, explozive, otrăvitoare sau inflamabile și înlocuirea lor cu alternative ecologice, în cazul detergenților sau fără solvenți, în cazul vopselelor.

De asemenea, este bine de știut că predarea unor deșeuri la centrele sau punctele de colectare speciale – pentru baterii, cauciucuri, uleiuri uzate, medicamente expirate ar putea face diferența dintre un mediu curat și unul toxic.

Pentru că deșeurile periculoase pe bază de solvenți sau alte substanțe toxice necesită tratamente speciale de neutralizare – termice, biologice, chimice și fizice -, acestea trebuie depozitate separat de celelalte deșeuri și predate doar colectorilor autorizați, la cerere sau în cadrul campaniilor gratuite organizate periodic.

„Deșeurile toxice pot provoca boli agresive sau chiar decesul celor care intră în contact cu ele”

„Deșeurile toxice sunt otrăvuri, indiferent de cantitatea lor și pot avea efecte imediate, provocând boli agresive sau chiar decesul celor care intră în contact cu acestea. Mai mult decât atât, pe termen lung, deșeurile toxice pot cauza grave prejudicii sănătății. Unele sunt cancerigene, altele pot determina modificări biologice majore oamenilor expuși și faunei sălbatice”, informează Bogdan Constantinescu.

Deșeurile reactive

Un pericol cel puțin la fel de mare îl reprezintă deșeurile reactive, care sunt instabile din punct de vedere chimic și reacționează violent atunci când intră în contact cu aerul sau apa.

„Acest tip de deșeuri provoacă explozii sau formează vapori toxici, iar cele inflamabile se pot aprinde chiar și la temperaturi relativ scăzute, fiind un pericol iminent de incendiu atunci când ajung în depozitele pentru deșeuri mixte reziduale sau când sunt aruncare la întâmplare, în depozite necontrolate. Din această categorie fac parte și deșeurile corozive care includ substanțe atât de puternice încât pot distruge materialul solid sau țesutul viu, la cel mai mic contact, prin reacții chimice incontrolabile”, subliniază Bogdan Constantinescu.

„În încercarea de a remedia problemele existente și de a preveni eventualele vătămări provocate de deșeurile periculoase, autoritățile din toată lumea au reglementat permanent practica gestionării deșeurilor periculoase de toate tipurile – solide, lichide, nămoluri sau gaze – generate în principal de producția chimică și de alte activități industriale, care pot provoca daune în timpul operațiunilor de depozitare, transport, tratare sau eliminare inadecvate”, a mai spus managerul companiei de salubritate.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
De ce a murit, de fapt, Ioan Danciu! Ce au găsit medicii în trupul său...
FOTO. Imaginile momentului cu logodnica lui Ion Ion Țiriac! S-a pozat așa și fanii au...
Mirela Vaida, în stare de șoc! O nouă lovitură din partea atacatoarei! A fost surprinsă...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Părerea lui Gigi Becali despre George Simion. Surprinzător ce a putut spune despre liderul AUR
Tatuaje reale, pe durată limitată. Soluţia pentru cei care vor să se tatueze „fără regrete”
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Fotografia care a stârnit controverse pe Facebook: „Cine a spus că în Poliția Română sunt...
De ce a murit, de fapt, Ioan Danciu! Ce au găsit medicii în trupul său...
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Adevărul despre plecarea lui Duckadam în America. I-a spus totul lui Dan Negru
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
A MURIT! Vestea ȘOC a momentului în România
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide