Mii de cazuri de intoxicaţii acute cu substanţe psihoactive, înregistrate anual. Ministrul Sănătății: ”Probabil că este doar vârful aisbergului”

Mii de cazuri de intoxicaţii acute cu substanţe psihoactive, înregistrate anual. Ministrul Sănătății: ”Probabil că este doar vârful aisbergului”
Publicat: 14/10/2023, 15:09
Actualizat: 14/10/2023, 15:09

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că se înregistrează anual câteva mii de cazuri de intoxicaţii acute cu diverse substanţe psihoactive, dar a precizat că este probabil doar vârful aisbergului şi fenomenul este mult mai extins decât se observă. El consideră că nu cu abordări pompieristice se rezolvă însă această problemă.

Ministrul a fost întrebat dacă nu ar trebui ca Agenţia Naţională Antidrog să fie în subordinea Ministerului Sănătăţii.

“Unele activităţi, da, dar alte activităţi, nu. E bine să partajăm activităţile în funcţie de profilul fiecărei instituţii”, a fost răspunsul ministrului, potrivit news.ro.

De asemenea, el a amintit de problemele care sunt create de faptul că asistenţa medicală de urgenţă, în loc să fie la Ministerul Sănătăţii, e la Ministerul de Interne, argumenând că nu doreşte nici situaţia inversă, ca MS să preia problematica traficului de droguri.

Întrebat dacă nu ar intra astfel într-o dispută cu şeful DSU, Raed Arafat, Rafila a replicat: “Da, uite, dânsul ar putea eventual să se ocupe şi de această problemă, pentru că are o mare capacitate de muncă şi poate că ar fi o idee bună, cel puţin în zona Ministerului de Interne, să preia şi această activitate”.

„Nu are rost să avem abordări care să fie pompieristice dacă vrem să soluţionăm această problemă”

Ministrul Sănătăţii a fost întrebat sâmbătă, la emisiunea Insider Politic, transmisă la Prima Tv, dacă este înspăimântător consumul de droguri în România, comparativ cu alte state.

“Personal, nu cred că este înspăimântător. Am auzit tot felul de cifre lansate în spaţiul public. Nu ştiu pe ce se bazează. Avea Marin Preda un roman şi era cineva acolo care spunea ”Pe ce te bazezi?” Am auzit foarte multe declaraţii publice, tot felul de soluţii fanteziste pentru rezolvarea acestei probleme.

Deci, plecând de la o situaţie punctuală, accidentul acela tragic în care un tânăr drogat a omorât câteva persoane care mergeau pur şi simplu pe marginea drumului, am ajuns în cealaltă extremă în care spunem că există milioane de oameni care se droghează în România, că trebuie să facem testare în masă şi aşa mai departe. Nu are rost să avem abordări care să fie pompieristice dacă vrem să soluţionăm această problemă”, a explicat ministrul Sănătăţii.

El consideră că pentru a avea o imagine cât mai clară a nivelului consumului de droguri în ţara noastră ar trebui să avem un sistem care să înregistreze cazurile care se adresează în urgenţă

“Există nişte rapoarte anuale, se înregistrează câteva mii de cazuri de intoxicaţii acute cu diverse substanţe psihoactive, dar probabil că este doar vârful aisbergului şi este mult mai extins decât ceea ce observăm noi. Ca să putem să facem o astfel de apreciere, ar trebui să putem să avem un sistem care să înregistreze toate cazurile care se adresează în urgenţă sau pe care tratăm adicţia. 

Aici suntem destul de puţin dezvoltaţi. Există o agenţie specializată, Agenţia Naţională Antidrog, care are filiale prin toată ţara”, a explicat ministrul Sănătăţii, care a completat că această agenţie se află în subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Halep, aproape de MARELE VIS. Tatăl său a dat personal vestea fabuloasă
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto