Militarii ruși aveau uniforme de paradă în primele convoaie trimise la începutul invaziei. Zelenski: Credeau că vor defila pe Maidan în 3-4 zile

Militarii ruși aveau uniforme de paradă în primele convoaie trimise la începutul invaziei. Zelenski: Credeau că vor defila pe Maidan în 3-4 zile
Sursă foto: Profimedia
Publicat: 28/03/2022, 09:24
Actualizat: 28/03/2022, 09:27

Soldații ruși care au fost trimiși de Kremlin în Ucraina în primul val al invaziei aveau împachetate în bagaje și uniforme militare de paradă, fiind pregătiți să defileze în Piața Maidan în 3-4 zile de la declanșarea invaziei, a dezvăluit președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat unor jurnaliști ruși de la 2 televiziuni, a cărui difuzare a fost ulterior interzisă în Rusia, transmite the Guardian

Zelenski crede că autoritățile ruse le-au spus militarilor că ucrainenii abia așteaptă să fie eliberați de tiranie și că o să-i primească cu brațele deschise și cu flori, o retorică pe care, de altfel, am mai auzit-o din partea soldaților ruși ajunși prizonieri de război în ultimele săptămâni.

„Cred că li s-a spus că noi îi așteptăm cu flori și zâmbete, că situația este foarte proastă, că actualul președinte și partidul nu sunt susținuți. Cred asta în proporție de 99,9%”, a spus Zelenski. „Ar fi amuzant, dacă nu ar fi atât de tragic. O defilare a tancurilor pe Maidan în a treia sau a patra zi de război…”, a comentat președintele ucrainean.

Sursă foto: Profimedia

Zelenski face o analogie aici la Euromaidan, valul uriaș de proteste din 2013, care a început la 21 noiembrie cu manifestații mari în Piața Maidan Nezalezhnosti (Piața Independenței) din Kiev. Protestele au fost declanșate de decizia guvernului de a nu semna Acordul de Asociere Uniunea Europeană-Ucraina, alegând în schimb legături mai strânse cu Rusia și Uniunea Economică Eurasiatică, deși acordul fusese aprobat de Parlament. Protestatarii s-au opus corupției guvernamentale, abuzului de putere și încălcării drepturilor omului în Ucraina. Euromaidanul a dus la Revoluția demnității din 2014 și a schimbat cursul orientării politice de vârf în Ucraina. În 2014, Vladimir Putin a început acțiunile violente împotriva Ucrainei, care au culminat opt ani mai târziu cu războiul de acum.

Zelenski vorbește în interviu și despre acest timeline al acțiunilor Kremlinului. El se declară „profund dezamăgit” de numărul mare de ruși care susțin războiul. „Pe de o parte este o spălare de creier, o propagandă, dar, în același timp este și o justificare. Nu poți să nu observi un război care durează de atâția ani. Nu e vorba de o singură zi, cum s-a întâmplat la 11 septembrie 2001 sau la atentatele de la blocurile de apartamente din Moscova. Nu este un singur atac. Sunt 8 ani! Eu în locul lor aș fi făcut cercetări pentru a vedea ce se întâmplă… dar dacă nu vor, atunci e mai ușor să susțină actualul regim. Cred că acesta este cel mai rău lucru care s-ar fi putut întâmpla, în care dezamăgirea s-a transformat în ură între națiuni”, a spus cu mâhnire președintele ucrainean.

Rușii nu își revendică morții

Numărul militarilor ruși care au pierit în războiul declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie este foarte mare, însă Kremlinul refuză să revendice morții pentru ca rușii de acasă să nu afle dezastrul, explică Zelenski. Ucrainenii au numele morților, răniților și prizonierilor de război ruși, a mai spus președintele, informații pe care, de altfel, le au și comandanții ruși. Zelenski a afirmat că au existat discuții despre schimburi de prizonieri și că ei ar fi de acord cu asta.

„Le-am cerut rușilor să vină să își ridice soldații morți, dar nu o fac. Până și câinii și pisicile moarte sunt tratate mai bine. Deși îi urăsc pentru că ne-au invadat, trebuie să fii totuși om. Ce cred părinții lor? Este înfricoșător, pentru că dacă așa îi tratează pe ai lor, cum îi vor trata pe ceilalți?”, a spus Zelenski.

O parte din soldații de pe Insula Șerpilor au supraviețuit

Legat de soldații de pe Insula Șerpilor, despre care s-a crezut inițial că au murit toți, iar ulterior au apărut informații că ar fi fost luați prizonieri, Zelenski a spus că o parte au fost omorâți atunci, în timp ce alții au căzut prizonieri. Rezistența eroică din 28 februarie a celor 13 militari ucraineni de pe Insula Șerpilor a devenit un simbol al războiului în primele zile. Încercuiți de nave de război rusești care le-au spus să se predea, militarii au refuzat cu celebrul răspuns: „Navă de război rusă, du-te naibii!”.

Zelenski: Putin nu este un strateg

De ce a declanșat Putin acest război teribil lipsit de orice logică inclusiv una strategico-militară? Zelenski spune că Putin nu este un strateg, „asta ar însemna să planifice cu cinci președinții înainte. Putin a încercat să obțină prin forță ceea ce nu se poate obține. O eroare gravă. Dumnezeu să-l ierte”.

Dezastrul lăsat în urmă de război este catastrofal, a mai comentat Zelenski, cu pagube mai mari decât războiele duse de ruși în Cecenia. Președintele ucrainean a explicat că suburbii întregi din jurul Kievului și orașe mai mici ca Volnovaha au fost rase de pe fața pământului. „Nu mai există case. Nu mai există străzi. Nici măcar nu le putem arăta aceste imagini ucrainenilor, atât sunt atât de îngrozitoare. Invazia Rusiei a fost brutală dincolo de orice imaginație”, a spus Zelenski.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului