Minarea de criptomonede, un business păgubos pentru două firme. Patronii au dat toată afacerea pe mâna unui danez, care le-a furat toată aparatura și s-a asigurat că nu plătește nici curent

Publicat: 22/10/2021, 13:58
Actualizat: 22/10/2021, 13:59

Un cetățean danez, angajat de două societăți din Timiș pentru a desfășura activități de minare de criptomonede, este acuzat că a fugit, la propriu, cu tot echipamentul pus la dispoziție de către cele două firme. Mai mult, cetățeanul danez ar fi desfășurat activitatea în interesul lui, iar pentru aceste acțiuni s-a racordat ilegal la rețeaua de electricitate.

„La data de 21.10.2021, procurorii DIICOT – S.T.Timişoara au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, cetăţean danez, pentru săvârşirea infracţiunilor de alterarea integrităţii datelor informatice, furt, furt calificat și executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare”, se arată într-un comunicat transmis, vineri de DIICOT

Potrivit susei citate, în luna octombrie 2019, două societăţi comerciale au închiriat un spaţiu pe raza localităţii Lovrin, judeţul Timiş, în scopul desfăşurării activităţii de minare a cripto-monedei Bitcoin.

Reprezentanții DIICOT spun că activitatea de minare presupune verificarea, validarea şi introducerea datelor noi referitoare la tranzacţii cu criptomonede efectuate între diverse persoane, în registrele sau block-urile publice care conţin datele referitoare la tranzacţiile deja validate.

„În scopul desfăşurării activităţii de minare, persoanele vătămate au achiziţionat aparatură necesară (calculatoare, unităţi hardware, servere şi laptop-uri) şi au convenit cu inculpatul, ca acesta să se ocupe de activitatea de preluare a bunurilor achiziţionate, integrarea şi funcţionarea sistemului, în vederea începerii activităţii propriu zise, în schimbul unui comision de 10 % din veniturile care urmau să se obţină din activitatea de minare”, se arată în comunicatul DIICOT.

Sursa citată mai arată că în perioada septembrie 2020 – ianuarie 2021, după achiziţionarea întregului echipament, instalarea sistemului de operare şi efectuarea primelor probe, s-a stabilit faptul că, întregul sistem este operațional, de gestionarea contului urmând să se ocupe reprezentantul persoanelor vătămate.

Cetățeanul danez a „tăiat” accesul la sistemul informatic

„În luna martie 2021, cei păgubiți au constatat că sistemul informatic nu mai este productiv şi că nu mai pot folosi user-ul şi parola pentru a viziona activitatea, ne mai având acces la sistemul informatic, toate calculatoarele fiind deconectate de la platformă.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că, în cursul lunii ianuarie 2021, inculpatul a închiriat de la o societate comercială, o hală de producţie în suprafaţă construită de 2040 mp, situată în municipiul Arad, unde, ajutat de fratele său şi de către o altă persoană, au transportat toate bunurile achiziţionate, proprietatea persoanelor vătămate, fără ştirea acestora.

Având acces la contul principal al platformei de mineret, inculpatul a continuat activitatea de minare în interesul său, restricţionând accesul la platforma de minerit al reprezentanţilor persoanelor vătămate”, arată anchetatorii.

Minarea de criptomonedă este o activitate care presupune un consum mare de curent

Sursele citate mai spun că întrucât funcţionarea sistemului şi minarea de cripto monedă este o activitate care presupune un consum mare de curent, suspectul s-a racordat ilegal la sistemul de electricitate, prin intermediul unui cablu subteran conectat ilegal direct la un stâlp de medie tensiune, situat pe un teren închiriat pe raza municipiului Arad.

„La data de 21.10.2021 s-au efectuat două percheziţii pe raza județelor Timiș și Arad, în urma cărora au fost ridicate, 10 HDD, 4 carduri de memorie, un portofel hardware, 6 stick-uri USB, 7 cartele SIM, un laptop, 3 carduri pentru criptomonede, precum și suma de 12.100 de euro.

Totodată, au fost lăsate în custodia proprietarului halei din municipiul Arad, 370 de dispozitive de minat, împreună cu accesoriile necesare funcționării acestora, precum și 62 de unități centrale PC.

În cursul zilei de vineri , inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Timiş, cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Urdăreanu, regele cavourilor de lux. Mormântul lui are patru etaje și cartel de acces
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...