Mugur Isărescu: Bitcoin nu este o criptomonedă. Este un criptoactiv speculativ

Mugur Isărescu: Bitcoin nu este o criptomonedă. Este un criptoactiv speculativ
Publicat: 25/09/2021, 15:46

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că Bitcoin nu e reglementat de către nimeni, este o reacție chiar de neîncredere față de băncile centrale.

„Nu este reglementat, nu are garanțiile statului. Nu este o criptomonedă. Este un criptoactiv speculativ”, a spus guvernatorul BNR. Acesta a povestit despre proiectul e-krona al Băncii Centrale a Suediei.

El a povestit despre proiectul e-krona al Băncii Centrale a Suediei.

“L-am ascultat pe Stefan Ingves, care a prezentat, el, guvernatorul Băncii Suediei, primul model de bancă centrală din sistemul băncilor centrale din UE care vrea să se ducă spre cashless society, societatea fără numerar sau cu numerar mai puțin, și a inițiat e-krona. Un fel de leu electronic. Primul lucru pe care l-a subliniat a fost următorul: Nu înlocuim krona în esența ei. Rămâne monopol al statului, adică al băncii centrale, garantat de către stat și reglementat de către stat”, a spus Isărescu.

Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative şi pot să însemne şi demolarea unor oameni, este de părere preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

“Cripto nu este monedă, nu are cum să fie monedă, nu îndeplineşte funcţii de bază. Poate să fie un mijloc de plată, dar şi-l asumă ca risc cel care foloseşte ca mijloc de plată aşa ceva. Oricum, vor fi foarte sever reglementate. Eu nici nu le numesc monede. Le numesc active financiare speculative. Aţi văzut şi dumneavoastră că bockchain-ul devine mult mai valoros decât… De ce? Pentru că blockchain-ul are utilitate şi aş spune utilitate perenă, în timp ce acest activ financiar – nici pseudo-monedă nu i-aş spune – este foarte periculos, de la faptul că se creează pieţe paralele care trebuie să fie strict reglementate până la impactul asupra stabilităţii financiare”, a afirmat Dăianu, la cea de-a XVII-a ediţie a evenimentului ”Întâlnire cu presa economică”, organizat de Piaţa Financiară.

În opinia acestuia, criptomonedele au apărut şi din insatisfacţia faţă de ce s-a întâmplat la criza financiară din 2008 – 2009. Dăianu a atras atenţia asupra faptului că aceste criptoactive nu reprezintă sursa bogăţiei, ci pot te facă să îţi pierzi şi bruma de bani pe care o ai, chiar dacă “unii cu 5 dolari au ajuns să aibă averi”.

“Dacă vrem toţi să trăim numai cu active speculative, adică să plătim cu active speculative, se poate. Teoretic poţi să gândeşti şi aşa, pentru că aceste cripto au apărut şi din insatisfacţia faţă de ceea ce s-a întâmplat la criza financiară. Unii au spus: ‘Nu avem încredere în băncile centrale, nu vrem să mai trăim sub pălăria structurilor ierarhice, vrem ca totul să se democratizeze’, pentru că, într-adevăr, aceste reţele par să democratizeze sistemele. Dar ce înseamnă democraţie? Prin democraţie înţeleg numai accesul că poţi? Poţi dacă poţi, dacă ai resurse la aşa ceva. Faptul că unii cu 5 dolari au ajuns să aibă averi… au prins un tren, dar asta nu înseamnă că asta este sursa îmbogăţirii pe viitor. Aceste cripto pot să însemne şi demolarea unor oameni, aşa cum jocurile la bursă, chiar dacă s-au democratizat să spunem anul trecut – se vor democratiza, pentru că ai acces foarte uşor la aceste… îţi poţi pierde toată bruma de bani pe care o ai. Totuşi, cei mai mari sunt cei care dictează pe pieţe, chiar dacă va fi mai greu acum, cu participarea largă. Deci, cripto este un activ financiar, un activ speculativ”, a explicat Daniel Dăianu.

China interzice tranzacțiile cu criptomonede

China a interzis toate tranzacțiile cu criptomonede și a promis că va opri minarea ilegală a acestora, dând cea mai dură lovitură până acum industriei de miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

Tranzacțiile legate de cripto vor fi considerate activități financiare ilicite, inclusiv servicii furnizate de burse off-shore, a declarat Banca Populară Chineză.

Este cel mai dur pas pe care China l-a făcut împotriva criptomonedelor și a lovit într-o piață care a crescut în acest an și a atras entuziaști. China și-a exprimat în repetate rânduri nemulțumirea față de criptomonede din cauza legăturilor cu fraude, spălarea banilor și consumul excesiv de energie.

Bitcoin a scăzut ca urmare a anunțului, trăgând după el și celalate monede virtuale. Bitcoin a scăzut cu 6% la aproximativ 41.800 de dolari începând cu ora 07:05 în New York. Abordarea strictă a Chinei este motivul pentru care valoarea Bitcoin s-a prăbușit în luna mai.

China găzduiește o mare concentrație de mineri de criptomonede, care necesită cantități masive de energie și, astfel, se confruntă cu probleme în încercarea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Țara este un jucător dominant în criptografie și, încă din aprilie, avea o cotă de 46% din rata globală.

 În SUA, autoritățile de reglementare lansează, de asemenea, avertizări puternice către industrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului