Prima pagină » Actualitate » Mugur Isărescu: Bitcoin nu este o criptomonedă. Este un criptoactiv speculativ

Mugur Isărescu: Bitcoin nu este o criptomonedă. Este un criptoactiv speculativ

Mugur Isărescu: Bitcoin nu este o criptomonedă. Este un criptoactiv speculativ

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că Bitcoin nu e reglementat de către nimeni, este o reacție chiar de neîncredere față de băncile centrale.

„Nu este reglementat, nu are garanțiile statului. Nu este o criptomonedă. Este un criptoactiv speculativ”, a spus guvernatorul BNR. Acesta a povestit despre proiectul e-krona al Băncii Centrale a Suediei.

El a povestit despre proiectul e-krona al Băncii Centrale a Suediei.

“L-am ascultat pe Stefan Ingves, care a prezentat, el, guvernatorul Băncii Suediei, primul model de bancă centrală din sistemul băncilor centrale din UE care vrea să se ducă spre cashless society, societatea fără numerar sau cu numerar mai puțin, și a inițiat e-krona. Un fel de leu electronic. Primul lucru pe care l-a subliniat a fost următorul: Nu înlocuim krona în esența ei. Rămâne monopol al statului, adică al băncii centrale, garantat de către stat și reglementat de către stat”, a spus Isărescu.

Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative şi pot să însemne şi demolarea unor oameni, este de părere preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

“Cripto nu este monedă, nu are cum să fie monedă, nu îndeplineşte funcţii de bază. Poate să fie un mijloc de plată, dar şi-l asumă ca risc cel care foloseşte ca mijloc de plată aşa ceva. Oricum, vor fi foarte sever reglementate. Eu nici nu le numesc monede. Le numesc active financiare speculative. Aţi văzut şi dumneavoastră că bockchain-ul devine mult mai valoros decât… De ce? Pentru că blockchain-ul are utilitate şi aş spune utilitate perenă, în timp ce acest activ financiar – nici pseudo-monedă nu i-aş spune – este foarte periculos, de la faptul că se creează pieţe paralele care trebuie să fie strict reglementate până la impactul asupra stabilităţii financiare”, a afirmat Dăianu, la cea de-a XVII-a ediţie a evenimentului ”Întâlnire cu presa economică”, organizat de Piaţa Financiară.

În opinia acestuia, criptomonedele au apărut şi din insatisfacţia faţă de ce s-a întâmplat la criza financiară din 2008 – 2009. Dăianu a atras atenţia asupra faptului că aceste criptoactive nu reprezintă sursa bogăţiei, ci pot te facă să îţi pierzi şi bruma de bani pe care o ai, chiar dacă “unii cu 5 dolari au ajuns să aibă averi”.

“Dacă vrem toţi să trăim numai cu active speculative, adică să plătim cu active speculative, se poate. Teoretic poţi să gândeşti şi aşa, pentru că aceste cripto au apărut şi din insatisfacţia faţă de ceea ce s-a întâmplat la criza financiară. Unii au spus: ‘Nu avem încredere în băncile centrale, nu vrem să mai trăim sub pălăria structurilor ierarhice, vrem ca totul să se democratizeze’, pentru că, într-adevăr, aceste reţele par să democratizeze sistemele. Dar ce înseamnă democraţie? Prin democraţie înţeleg numai accesul că poţi? Poţi dacă poţi, dacă ai resurse la aşa ceva. Faptul că unii cu 5 dolari au ajuns să aibă averi… au prins un tren, dar asta nu înseamnă că asta este sursa îmbogăţirii pe viitor. Aceste cripto pot să însemne şi demolarea unor oameni, aşa cum jocurile la bursă, chiar dacă s-au democratizat să spunem anul trecut – se vor democratiza, pentru că ai acces foarte uşor la aceste… îţi poţi pierde toată bruma de bani pe care o ai. Totuşi, cei mai mari sunt cei care dictează pe pieţe, chiar dacă va fi mai greu acum, cu participarea largă. Deci, cripto este un activ financiar, un activ speculativ”, a explicat Daniel Dăianu.

China interzice tranzacțiile cu criptomonede

China a interzis toate tranzacțiile cu criptomonede și a promis că va opri minarea ilegală a acestora, dând cea mai dură lovitură până acum industriei de miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

Tranzacțiile legate de cripto vor fi considerate activități financiare ilicite, inclusiv servicii furnizate de burse off-shore, a declarat Banca Populară Chineză.

Este cel mai dur pas pe care China l-a făcut împotriva criptomonedelor și a lovit într-o piață care a crescut în acest an și a atras entuziaști. China și-a exprimat în repetate rânduri nemulțumirea față de criptomonede din cauza legăturilor cu fraude, spălarea banilor și consumul excesiv de energie.

Bitcoin a scăzut ca urmare a anunțului, trăgând după el și celalate monede virtuale. Bitcoin a scăzut cu 6% la aproximativ 41.800 de dolari începând cu ora 07:05 în New York. Abordarea strictă a Chinei este motivul pentru care valoarea Bitcoin s-a prăbușit în luna mai.

China găzduiește o mare concentrație de mineri de criptomonede, care necesită cantități masive de energie și, astfel, se confruntă cu probleme în încercarea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Țara este un jucător dominant în criptografie și, încă din aprilie, avea o cotă de 46% din rata globală.

 În SUA, autoritățile de reglementare lansează, de asemenea, avertizări puternice către industrie.

Citește și

Mediafax
Se dau vouchere lunare pentru energie electrică. Cine beneficiază și cum se pot obține
Digi24
Ilie Bolojan anunță că vor fi două praguri de TVA. Ce măsuri are în vedere Guvernul privind accizele, băncile și jocurile de noroc
Cancan.ro
ALERTĂ medicală! Boala care a umplut camerele de gardă ale spitalelor din România
Prosport.ro
Corina Caragea, în costum de baie. Imagini cu prezentatoarea de la PRO TV dintr-un paradis acvatic
Adevarul
Focul de armă care a hotărât soarta a 20 de milioane de oameni. O greșeală de comunicare cât un război mondial
Mediafax
Ilie Bolojan anunță noi măsuri: TVA va fi pe două praguri, iar accizele la alcool şi combustibil vor crește
Click
Animalul rar adus în România de Ceaușescu: Cântărește zeci de kilograme, seamană cu berbecul și poate ataca oameni
Wowbiz
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Antena 3
Prima fotografie cu Lauren Sanchez în rochie de mireasă. Logodnica lui Jeff Bezos a ales o creație Dolce & Gabbana
Digi24
Scandal la Casa Regală a Norvegiei: Fiul cel mare al prinţesei moştenitoare ar fi comis 23 de infracţiuni. Cele mai grave fapte
Cancan.ro
BREAKING | Florin Bușcan, un taximetrist de 37 de ani din Alexandria, a murit pe Autostrada A2 😢
Ce se întâmplă doctore
Brigitte Pastramă, de nerecunoscut după ce a dispărut din showbiz! Fosta lui Ilie Năstase a renunțat la acidul din buze și la extensii
observatornews.ro
După caniculă, furtunile au măturat România. În Gorj, un tânăr de 18 ani a murit în casa lovită de fulger
StirileKanalD
Cosmin nu a mai avut nicio șansă! A murit pe loc, într-un mod crunt! Două fetițe au rămas orfane de tată: „Dumnezeu să îți odihnească sufletul tânăr”
KanalD
Liviu a murit lovit de fulger în timp ce cânta la vioară, la un eveniment! Tânărul din Gorj avea doar 18 ani
Ciao.ro
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Promotor.ro
Fără Rabla în 2025? Iată câteva mașini pe care ți le permiți și fără ajutor de la stat!
Descopera.ro
S-a aflat în final! Blestemul lui Tutankhamon a fost de fapt...
Capital.ro
Doliu imens în sportul românesc! S-a stins o mare campioană. A purtat tricolorul cu onoare
Evz.ro
Războiul din umbră: Planul secret al Israelului pentru a opri Iranul
A1
Marele Premiu de Formula 1 al Austriei se vede duminică, de la 16.00, la Antena 1 şi pe AntenaPLAY
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
Un copil a pierit tragic în Vaslui, iar bunica lui este în stare gravă la spital! Casa în care se aflau, le-a luat foc în toiul nopții
RadioImpuls
David Popovici a dat peste cap toate așteptările. Ce au scris marile publicații despre sportivul român după performanța de la Samorin? L’Equipe: "A dominat finala probei de 200 m liber"
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Bulă, știi să acorzi primul ajutor? – Da, doamna profesoară!
Descopera.ro
Cine l-a convins pe Hitler să atace insula Creta?