Ministerul Mediului, reacție după amenda aplicată asociaţiei care a salvat doi pui de urs: Modul în care s-a acționat este contrar prevederilor legale

Ministerul Mediului, reacție după amenda aplicată asociaţiei care a salvat doi pui de urs: Modul în care s-a acționat este contrar prevederilor legale
Ministerul Mediului, reacție după amenda aplicată asociaţiei care a salvat doi pui de urs: Modul în care s-a acționat este contrar prevederilor legale / Foto: Asociatia Milioane de Prieteni - Facebook
Publicat: 03/04/2021, 17:30

Garda de Mediu a amendat o asociație din Sibiu după ce reprezentanții au ajutat la salvarea a doi pui de urși. Ministerul Mediului a declarat că „asociația „Prietenii Berzelor” deține meritul salvării celor doi pui de urs, dar modul în care reprezentanții acestei asociații au acționat este total contrar prevederilor legale”.

Ministerul Mediului susţine că, în 30 martie, reprezentanţii asociaţiei pentru protecţia animalelor Prietenii Berzelor din judeţul Sibiu au primit de la o persoană fizică două exemplare de pui de urs. Din declaraţiile acestora, puii au fost găsiţi în proximitatea localităţii Biertan, iar la momentul primirii starea de sănătate a acestora era una precară, fiind hrăniţi necorespunzător.

Ministerului Mediului: Prevederile legale sunt foarte clare

„Prevederile legale sunt foarte clare: Persoana fizică sau reprezentantul unei persoane juridice care deţine accidental exemplare de faună sălbatică are obligaţia să le declare imediat la comisariatul judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu (prin sistemul unic 112) şi să semneze declaraţia privind capturarea accidentală a unei specii strict protejate”, au transmis reprezentanţii Ministerului Mediului.

Conform acestora, deşi au constatat că starea de sănătate a puilor de urs este precară, reprezentanţii asociaţiei „au decis să ignore prevederile legale” şi să transporte cele două exemplare cu un autoturism personal de la Sibiu la Zărneşti, judeţul Braşov, pe o distanţă de peste 150 km, fără supravegherea unui medic veterinar, pentru a le preda Asociaţiei Milioane de Prieteni, care administrează sanctuarul de urşi.

Reprezentanţii Asociaţiei Milioane de Prieteni au fost şi cei care, în jurul orei 17.00, au anunţat autorităţile despre speţa în cauză, informând că urmează să primească cei doi pui de urs. Imediat după primirea informării, comisarii Gărzii de Mediu au încercat, timp de aproape 4 ore, să ia legătura cu reprezentanţii asociaţiei Prietenii Berzelor însă nici mesajele nici repetatele apeluri nu au avut succes. Abia în jurul orei 21.00 s-a stabilit legătura cu aceştia, după ce puii de urs fuseseră deja predaţi la Libearty”, susţine Ministerul Mediului.

Asociația „Prietenii Berzelor”, amendată după ce a salvat doi pui de urs

Conform acestora, reprezentanţi asociaţiei Prietenii Berzelor au omis să notifice imediat Garda de Mediu, contravenţie pentru care au fost deja sancţionaţi cu amendă de 10.000 de lei, cu posibilitatea plăţii a jumătate din minim în termen de 15 zile, respectiv 2.500 lei. De asemenea, aceştia mai sunt acuzaţi că nu au apelat imediat la expertiza unui medic veterinar, că au transportat în mod ilegal cei doi pui de urs pe o distanţă de 150 de km, în condiţii improprii şi fără supravegherea unui medic veterinar, că au ignorat în mod repetat apelurile şi mesajele comisarilor GNM şi că au luat de unii singuri decizia greşită de a preda puii de urs Sanctuarului Libearty.

„Deşi este cel mai cunoscut din ţară, Sanctuarul Libearty este destinat exclusiv exemplarelor mature de urşi care, din varii motive, nu mai pot fi reabilitaţi. În acest centru, urşii cu probleme de sănătate sau comportamentale îşi pot trăi viaţa în condiţii bune, evitând interacţiunea cu omul sau cu alte exemplare. În cazul puilor de urs însă, prima opţiune este întotdeauna un centru de reabilitare special pentru exemplare juvenile, în vederea reintroducerii lor în mediul natural. Ori, Sanctuarul Libearty nu oferă acest tip de serviciu specializat, urşii de aici trăind în captivitate pentru tot restul vieţii. Specialiştii analizează în prezent posibilitatea relocării puilor într-un astfel de centru de reabilitare, atunci când starea lor de sănătate o va permite”, a mai informat ministerul.

„Modul în care reprezentanții acestei asociații au acționat este total contrar prevederilor legale”

„Deși asociația Prietenii Berzelor deține, în mod indiscutabil, meritul salvării celor doi pui de urs, modul în care reprezentanții acestei asociații au acționat este total contrar prevederilor legale și ar fi putut duce la înrăutățirea stării de sănătate sau chiar la decesul exemplarelor.

Relocarea exemplarelor din speciile strict protejate se face sub îndrumarea directă și numai cu acordul și supravegherea institutiilor statului.

Le recomandăm tuturor iubitorilor de animale care se vor regăsi, pe viitor, în situații similare, să ceară imediat intervenția autorităților competente. Doar astfel se pot lua cele mai bune decizii și măsuri, pentru binele exemplarelor în cauză.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului