Ministerul Sănătăţii, anunţ important de ultimă oră despre distribuția pastilelor cu iodură de potasiu

Ministerul Sănătăţii, anunţ important de ultimă oră despre distribuția pastilelor cu iodură de potasiu
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 16/05/2022, 22:33

Ministerul Sănătății (MS) a transmis, luni seara, într-un comunicat, că pastilele de iod vor fi date populației gratuit după finalizarea campaniei de informare. 

Astfel, mesajul oficial al MS îl contrazice pe secretarul de stat Tiberiu Bradațan și precizează că „lucrează la organizarea unui sistem de distribuție gratuită către populație care va fi operationalizat după ce campania de informare publică asupra acestui subiect se va încheia”.

„Comprimatele de iodură de potasiu trebuie administrate către persoanele eligibile în cazul pericolului de expunere la radiații ca urmare a unui incident nuclear. Ministerul Sănătății lucrează la organizarea unui sistem de distribuție gratuită către populație care va fi operaționalizat după ce campania de informare publică asupra acestui subiect se va încheia. Domnul secretar de stat Tiberiu Bradațan a prezentat doar un punct de vedere personal, nefiind la curent cu acest subiect”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății citat de digi24.ro

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberius Marius Brădățan, a spus zilele trecute la Europa FM că cele 30 de milioane de pastile produse de curând de Antibiotice Iași rămân la Direcțiile de Sănătate Publică.

Inițial, ministrul Sănătății a încercat să convingă medicii de familie să distribuie pastilele, dar aceștia au explicat că acest lucru ar bloca acordarea serviciilor curente în cabinete.

„Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor. Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”, spune Brădățan la Europa FM.

Ministerul Sănătății precizează în campania de informare a populației, că în caz de incident nuclear, „în scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%”.

Ministerul Sănătății atrage atenția că „iodura de potasiu 65 mg se va administra EXCLUSIV la indicațiile autorităților și doar în caz de accident nuclear! Metodele de informare ale autorităților în caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau/și chiar prin intermediul sirenelor de protecție civilă”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase