Ministerul Sănătății apelează la preoți celebri, pentru o nouă campanie pro-vaccinare anti-Covid

Ministerul Sănătății apelează la preoți celebri, pentru o nouă campanie pro-vaccinare anti-Covid
Calendar ortodox 22 februarie 2021. Aflarea moaștelor sfinților mucenici din Evghenia. Ce sfinți mai sunt pomeniți luni (FOTO: Facebook)
Publicat: 30/01/2021, 10:59
Actualizat: 30/01/2021, 11:30

Ministerul Sănătății (MS) a demarat un nou proiect în încercarea de a convinge cât mai mulți români să se vaccineze împotriva noului coronavirus. După ce a început cu medici, sportivi sau artiști cunoscuți, acum apelează la preoți celebri pentru a filma, pro bono, spoturi de informare.

Ștefan Voinea, consilier pe comunicare al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, a precizat pentru Libertatea că  este o campanie de informare adresată celor care „ne-au răspuns că se tem de COVID, dar se tem și de vaccin”, bazată pe „căldură umană” și pe implicarea medicilor de familie este ceea ce pregătește pentru perioada următoare MS.

Ierarhul catolic Francisc Doboș, părinte la Catedrala Sfântul Iosif din București, și preotul ortodox Constantin Necula, părinte și profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, au fost primii contactați de MS, în acest sens.

Cei doi au confirmat informația, pentru sursa citată, și chiar au făcut câteva precizări despre acest proiect.

„Am avut o conversație cu cei de la Ministerul Sănătății, dar am temperat discuțiile. Nu le-am dat niciun răspuns în momentul discuțiilor, vom vedea pe viitor. Momentan am luat o pauză de la tot ce înseamnă exterior, pentru că am obosit. Ca să fiu sincer, nu mai lucrez la nimic altceva decât la ce am de făcut pentru mine, pentru facultate. În perioada asta sunt foarte ocupat cu facultatea și chiar am temperat astfel de discuții. (…) Momentan, nu am dat niciun răspuns concret. Am discutat cred că în ultimele două săptămâni, nici nu mai știu exact. Peste o perioadă vom discuta din nou și vom vedea. Sunt deschis dialogului, dar nu pentru moment”, a explicat părintele Necula.

Părintele Constantin Necula sprijină un candidat PMP la Senat: „Sper din toată inima să fie un glas vertical...”
Preotul ortodox Constantin Necula, părinte și profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu (Foto: Facebook)

Libertatea l-a căutat și pe Francisc Doboș, părinte la Catedrala Sfântul Iosif din București, cealaltă opțiune a Ministerului Sănătății, care a confirmat că a și filmat deja un astfel de spot.

„Am fost sunat de cei de la Ministerul Sănătății și am fost de acord să particip. Am filmat un spot, așa este, dar nu aș vrea să dau eu mai multe detalii despre ce a fost acolo. M-au ales pentru că am fost mai evlavios printre zgomotoși. Nu sunt eu izvorul, doar am fost solicitat și am acceptat să particip la o astfel de inițiativă. (…) Nu este o inițiativă care mă privește, așa că cei de la Ministerul Sănătății ar trebui să fie comunicatorii în ceea ce privește acest proiect al lor pro-vaccinare. Dar eu am răspuns pozitiv imediat și am participat”, a spus Francisc Doboș.

Preotul Francisc Doboş: „Dacă ar fi existat acest vaccin acum trei luni, poate tatăl meu ar fi trăit încă” / Sursă Foto: Francisc Dobos, Facebook

Ierarhul catolic Francisc Doboș, părinte la Catedrala Sfântul Iosif din București (Foto: Facebook/Francisc Doboș)

Autoritățile susțin că vor exista mai multe vaccinuri și campania se va debloca, dar încă sunt mulți sceptici cu privire la imunizare

Această campanie a Ministerului Sănătății apare în contextul în care Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, susțin că, din luna martie, strategia de vaccinare se va schimba considerabil, în sensul că efortul se va muta dinspre numărul mic de vaccinuri spre un număr mult mai mare de vaccinări pe zi, care trebuie bine gestionat.

Aceștia spun că e posibil ca, în primăvară, să se deblocheze și programările care acum sunt ocupate până în 15 aprilie, mai ales că vineri, 29 ianuarie, a fost aprobat și vaccinul dezvoltate de compania AstraZeneca și urmează cele de la Johnson & Johnson și CureVac.

Problema este, însă, că dacă acum se împarte puține doze la mulți doritori, în viitorul apropiat vor fi distribuite mai multe vaccinuri, dar unele persoane sunt sceptice cu privire la imunizare, iar reprezentantții Ministerului Sănătății sunt îngrijorați în legătură cu acest aspect.

Rezultatele unui sondaj realizat de IRES arată faptul că aproximativ 60% dintre cei rezervați sunt îngrijorați, în general, de aceleași lucruri:

  • Eficacitatea vaccinului;
  • Siguranța și eventualele efecte secundare.

Când și câte doze de vaccin anti-Covid de la AstraZeneca vor veni în România, după ce a fost aprobat în UE. Ce spune Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, a precizat vineri seară, la Digi 24, că România ar urma să primească aproape 800.000 de doze de vaccin de la AstraZeneca.

Însă, data exactă a transportului nu este cunoscută, fiind estimată – totuși – ca fiind după 9 februarie.

După cum știm, astăzi (vineri, 29 ianuarie-n.r.), AstraZeneca a primit autorizarea de la Agenția Europeană a Medicamentelor, ne așteptăm ca după data de 9 februarie să avem primele doze care ajung și în România. Avem pentru luna februarie circa 750.000, aproape 800.000 de doze alocate, însă prima tranșă va fi undeva după 9 februarie, din ceea ce se estimează. Dar nu avem un calendar exact, confirmat pentru AstraZeneca. Am solicitat acest calendar, tocmai pentru a face un plan bine pus la punct, în perspectiva din data de 9-10 februarie de deschidere a noi centre de vaccinare. Ne dorim vaccinarea cu prioritate a personalului din învățământ, alături de alte categorii de persoane la risc”, a declarat col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”