Ministrul Apărării a vizitat baza EUFOR ALTHEA din Bosnia şi Herţegovina. Ce promisiune a făcut Angel Tîlvăr

Ministrul Apărării a vizitat baza EUFOR ALTHEA din Bosnia şi Herţegovina. Ce promisiune a făcut Angel Tîlvăr
Ministrul Apărării a vizitat baza EUFOR ALTHEA din Bosnia şi Herţegovina / Sursa FOTO: mapn.ro
Publicat: 01/02/2023, 21:07

Aflat în vizită la baza EUFOR ALTHEA din Bosnia şi Herţegovina, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a promis că România va rămâne pe deplin angajată în eforturile de menţinere a unui climat sigur şi stabil în Balcanii de Vest.

Tîlvăr și şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit, miercuri, în baza militară Camp Butmir, din Sarajevo, cu militarii români participanţi la operaţia EUFOR ALTHEA.

Totodată, acolo au mai fost prezenți comandantul misiunii Uniunii Europene din Bosnia şi Herţegovina (BiH), generalul-maior Helmut Habermayer (Austria), şi comandantul Comandamentului NATO din Sarajevo, generalul de brigadă Pamela McGaha (SUA).

Tîlvăr, mesaj despre importanța Balcanilor de Vest

Situată în topul ţărilor contributoare la operaţia EUFOR ALTHEA, România va rămâne pe deplin angajată în eforturile de menţinere a unui climat sigur şi stabil în Balcanii de Vest, o regiune de importanţă strategică pentru noi. Suntem foarte mândri de modul exemplar în care militarii români îşi duc la îndeplinire sarcinile încredinţate şi vom rămâne şi pe mai departe implicaţi în această misiune asumată de Uniunea Europeană„, a afirmat ministrul Angel Tîlvăr.

La rândul său, şeful Statului Major a apreciat procesul constant de instruire a militarilor care se desfăşoară în cadrul misiunii UE pentru creşterea coeziunii şi interoperabilităţii structurii de forţe din acest teatru de operaţii. El a amintit că, începând cu luna mai, funcţia de şef de stat major al operaţiei EUFOR ALTHEA îi va reveni unui militar român.

„Este un rezultat al aprecierii din partea colegilor de misiune, dar şi o nouă responsabilitate importantă care va reveni militarilor români dislocaţi în Bosnia şi Herţegovina”, a declarat generalul Daniel Petrescu.

200 de militari români prezenți în BiH

În cea de-a doua parte a vizitei, reprezentanţii conducerii MApN s-au întâlnit cu detaşamentul constituit din peste 200 de militari români din structura de forţe a EUFOR ALTHEA. În prezent, contingentul românesc participant la operaţia Uniunii Europene în BiH are ponderea cea mai mare din numărul total de militari români aflaţi în misiuni externe.

Generalul Daniel Petrescu a evidenţiat că, la această dată, militarii români reprezintă una dintre cele mai consistente contribuţii naţionale în totalul EUFOR ALTHEA. Este şi motivul pentru care responsabilitatea cu care militarii români îşi execută misiunile se reflectă în performanţa operaţiei în ansamblu.

Operaţia EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene în Bosnia Herţegovina a fost lansată în decembrie 2004, în baza mandatului Consiliului de Securitate al ONU. Din anul 2012, se concentrează pe antrenarea şi consolidarea capacităţii forţelor armate ale Bosniei şi Herţegovinei.

În prezent, la operaţia EUFOR ALTHEA participă 1.100 de militari din 21 de state contributoare: Albania, Austria, Bulgaria, Chile, Cehia, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia şi Ungaria.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase