Ministrul Culturii, EMOȚIONAT de piesa regizoarei rome Alina Șerban, montată la Teatrul Naţional Bucureşti: A fost mai mult mai mult decât teatru

Ministrul Culturii, EMOȚIONAT de piesa regizoarei rome Alina Șerban, montată la Teatrul Naţional Bucureşti: A fost mai mult mai mult decât teatru
Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, despre piesa regizoarei rome Alina Șerban: „Ceea ce s-a derulat sub ochii spectatorilor din Sala Mica a Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" Bucureşti a fost mai mult decât o piesă, mai mult decât teatru”
Publicat: 23/03/2023, 22:08
Actualizat: 23/03/2023, 22:13

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a mărturisit pe pagina sa de socializare că a fost profund impresionat de piesa „Cel mai bun copil din lume”, scrisă și regizată de Alina Șerban, prima regizoare romă care montează  la Teatrul Naţional București. El a precizat, la solicitarea internauților, că a propus după spectacol o sală mai mare pentru reprezentație și că va discuta în acest sens cu conducerea TNB.

Propunerea ministrului vine în contextul în care reprezentațiile la Sala Mică a teatrului se joacă „sold out” de luni de zile.

„AC: am propus aseară o sală mai mare. O sa vorbesc cu conducerea și sper să facem aceasta încercare cat de curând”, a scris ministrul Culturii în comentariu.

Romașcanu s-a declarat emoționat de modul în care Alina a adus pe cea mai importantă scenă a teatrului românesc experiența propriei sale vieți „deturnate” cu un uriaș efort de pe traseul nemilos al unui destin previzibil, cu opțiuni limitate de sărăcia extremă și de apartenența la etnia romă.

„Ieri seară am asistat la un miracol pe care îmi este greu să-l descriu în cuvinte. 👏
Ceea ce s-a derulat sub ochii spectatorilor din Sala Mica a Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti a fost mai mult decât o piesă, mai mult decât teatru, a fost viață mărturisită dulce-amar, cu maximă sinceritate.
Alina Șerban, Cel mai bun copil din lume, a venit pe lume având totul împotrivă: sărăcie, mediu familial, atât cat a fost, impropriu, ostilitate și, peste toate sau ca premisă a tot, aparținând minorității rome.
A luptat și a reușit! Și este un exemplu pentru toți copiii, mai mult sau mai puțin norocoși, și un exemplu pentru care societatea românească trebuie să se transforme profund.
Am împărtășit miracolul împreună cu ES Dna. Therese Hydén, ambasadoarea Suediei la București și cu Dl. Petre Florin Manole, secretar de stat în guvern, mare promotor al drepturilor romilor.
Mergeți, daca se poate și cu copiii, la acest eveniment de suflet, veți pleca transformați! 🤗”, a scris Lucian Romașcanu pe pagina sa de Facebook.

„Cel mai bun copil din lume” spune povestea luminoasă a unei fete rome care, după o adolescență în care se confruntă cu sărăcia și rămâne fără părinți, găsește puterea de a refuza un destin previzibil. Regizorul Alina Șerban re-creează povestea propriului său personaj într-un „one woman show” de o intensitate rară, „hrănită” din puterea sa de a spune „nu” și de a spune „da” diferitelor variante ale destinului pe care circumstanțele i le pun în cale.

Călăuzită de promisiunea făcută mamei sale de a fi „cel mai bun copil din lume,” tânăra cucerește lumea, urmându-și visul de a studia la cele mai bune școli din lume. „Cel mai bun copil din lume” ajunge de unde a pornit, în București, însă de această dată, protagonistă pe scena Teatrului Național.

​​„Cel mai bun copil din lume” este un produs cultural unic, care ne aduce aproape de experiența de viață a unei etnii care a fost mereu descrisă din perspectivă exterioară și care acum se autoreprezintă, prin voce și viziune specifice. În același timp, povestea de viață a eroinei transcende etnia și devine sursă de inspirație pentru oricine vrea să-și transforme în realitate destinul imaginat”, spune regizoarea Alina Șerban.

Spectacolul este despre puterea de a obține imposibilul, despre efortul de a face pace cu trecutul și cu propria identitate, deconstruind prin umanitate și empatie stereotipurile asociate romilor.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire,...
"Asta m-a pus pe gânduri cu Virginia. E femeia potrivită". Robi, dezvăluiri sincere în fața...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
PRIMEȘTI BANI de la stat ca să-ți cumperi mașină. Poți aplica de astăzi, 19 MARTIE
Mister pentru pensionari. Cum se fac calculele și cu cât le cresc veniturile
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Nu le doresc nici dușmanilor mei să treacă prin ce-am trecut eu”. Maria Ciobanu dezvăluie...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Bolile neurologice afectează mai mulți oameni decât s-a crezut până acum