Ministrul Culturii, EMOȚIONAT de piesa regizoarei rome Alina Șerban, montată la Teatrul Naţional Bucureşti: A fost mai mult mai mult decât teatru

Ministrul Culturii, EMOȚIONAT de piesa regizoarei rome Alina Șerban, montată la Teatrul Naţional Bucureşti: A fost mai mult mai mult decât teatru
Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, despre piesa regizoarei rome Alina Șerban: „Ceea ce s-a derulat sub ochii spectatorilor din Sala Mica a Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" Bucureşti a fost mai mult decât o piesă, mai mult decât teatru”
Publicat: 23/03/2023, 22:08
Actualizat: 23/03/2023, 22:13

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a mărturisit pe pagina sa de socializare că a fost profund impresionat de piesa „Cel mai bun copil din lume”, scrisă și regizată de Alina Șerban, prima regizoare romă care montează  la Teatrul Naţional București. El a precizat, la solicitarea internauților, că a propus după spectacol o sală mai mare pentru reprezentație și că va discuta în acest sens cu conducerea TNB.

Propunerea ministrului vine în contextul în care reprezentațiile la Sala Mică a teatrului se joacă „sold out” de luni de zile.

„AC: am propus aseară o sală mai mare. O sa vorbesc cu conducerea și sper să facem aceasta încercare cat de curând”, a scris ministrul Culturii în comentariu.

Romașcanu s-a declarat emoționat de modul în care Alina a adus pe cea mai importantă scenă a teatrului românesc experiența propriei sale vieți „deturnate” cu un uriaș efort de pe traseul nemilos al unui destin previzibil, cu opțiuni limitate de sărăcia extremă și de apartenența la etnia romă.

„Ieri seară am asistat la un miracol pe care îmi este greu să-l descriu în cuvinte. 👏
Ceea ce s-a derulat sub ochii spectatorilor din Sala Mica a Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti a fost mai mult decât o piesă, mai mult decât teatru, a fost viață mărturisită dulce-amar, cu maximă sinceritate.
Alina Șerban, Cel mai bun copil din lume, a venit pe lume având totul împotrivă: sărăcie, mediu familial, atât cat a fost, impropriu, ostilitate și, peste toate sau ca premisă a tot, aparținând minorității rome.
A luptat și a reușit! Și este un exemplu pentru toți copiii, mai mult sau mai puțin norocoși, și un exemplu pentru care societatea românească trebuie să se transforme profund.
Am împărtășit miracolul împreună cu ES Dna. Therese Hydén, ambasadoarea Suediei la București și cu Dl. Petre Florin Manole, secretar de stat în guvern, mare promotor al drepturilor romilor.
Mergeți, daca se poate și cu copiii, la acest eveniment de suflet, veți pleca transformați! 🤗”, a scris Lucian Romașcanu pe pagina sa de Facebook.

„Cel mai bun copil din lume” spune povestea luminoasă a unei fete rome care, după o adolescență în care se confruntă cu sărăcia și rămâne fără părinți, găsește puterea de a refuza un destin previzibil. Regizorul Alina Șerban re-creează povestea propriului său personaj într-un „one woman show” de o intensitate rară, „hrănită” din puterea sa de a spune „nu” și de a spune „da” diferitelor variante ale destinului pe care circumstanțele i le pun în cale.

Călăuzită de promisiunea făcută mamei sale de a fi „cel mai bun copil din lume,” tânăra cucerește lumea, urmându-și visul de a studia la cele mai bune școli din lume. „Cel mai bun copil din lume” ajunge de unde a pornit, în București, însă de această dată, protagonistă pe scena Teatrului Național.

​​„Cel mai bun copil din lume” este un produs cultural unic, care ne aduce aproape de experiența de viață a unei etnii care a fost mereu descrisă din perspectivă exterioară și care acum se autoreprezintă, prin voce și viziune specifice. În același timp, povestea de viață a eroinei transcende etnia și devine sursă de inspirație pentru oricine vrea să-și transforme în realitate destinul imaginat”, spune regizoarea Alina Șerban.

Spectacolul este despre puterea de a obține imposibilul, despre efortul de a face pace cu trecutul și cu propria identitate, deconstruind prin umanitate și empatie stereotipurile asociate romilor.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Așa o face fericită Radu Siffredi pe Oana Matache, când cred că nu îi vede...
FOTO. Gimnasta și-a dezvăluit marele secret! Imagini incendiare cu tânăra: e și frumoasă, dar și...
Cazul Caracal. Filmul celor două crime trase la indigo. Detalii cutremurătoare descrise de procurori
Regula celor 5 secunde pentru mâncarea scăpată pe jos: Mit sau Adevăr?
"L-a agăţat, l-a întors şi l-a izbit de pământ". Copil de 13 ani din Vaslui...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Vizita la RAR: Ce a făcut un șofer pentru a trece inspecția
Calendar ortodox 1 iunie 2023. Ce sărbătoare este joi?
Rusalii 2023: Ce semnificație are această mare sărbătoare? Tradiții și obiceiuri pentru această zi sfântă
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Scenariu sumbru pentru Rusia. Ţara ar putea să fie devorată de vecinii săi / Toată...
O femeie, criticată intens pentru rochia cu care s-a îmbrăcat la nunta fiicei ei 😲
ADEVĂRATA călătorie spre CENTRUL PĂMÂNTULU! China, ÎNGROZITĂ de ce a găsit!
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
ADIO, FLORIN BUSUIOC! Anunțul trist despre iubitul prezentator român
Din culisele „Chefi la cuțite”. Florin Dumitrescu, la un pas de demisie
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Avertisment MAE pentru cei care merg în Bulgaria, Grecia sau Turcia, în minivacanța de Rusalii....