Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu: 7.000 de elevi din totalul de 3 milioane vor fi nevoiţi să înveţe online | Ce spune ministrul despre participarea părinților la festivităţile de începere a anului şcolar

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu: 7.000 de elevi din totalul de 3 milioane vor fi nevoiţi să înveţe online | Ce spune ministrul despre participarea părinților la festivităţile de începere a anului şcolar
Publicat: 12/09/2021, 17:32

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că 7.000 de elevi din totalul celor aproape 3 milioane vor fi nevoiţi să înveţe online săptămâna viitoare, menţionând că aceştia provin din unităţile de învăţământ în care există probleme de infrastructură şi din cele aflate în localităţile unde a fost depăşită rata de 6 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori.

El a spus că în opt şcoli din Bucureşti se va învăţa online.

„Situaţia la nivel naţional este următoarea: în cele 12 localităţi, care vineri au depăşit rata de infectare de 6 la mie, învaţă un număr de 2.400 de elevi. Se adaugă, de asemenea, şcolile care au probleme de infrastructură. Din Bucureşti au rămas doar 8 şcoli care vor învăţa online. Am anunţat deja: la Colegiul Ferdinand – am fost la faţa locului, împreună cu doamna inspector general, cu autorităţile locale – s-a identificat soluţia: cei 750 de elevi vor putea să meargă la şcoală cu prezenţă fizică. De asemenea, Şcoala 49, care avea probleme generate de întârzierea lucrărilor, a raportat că a rezolvat aceste probleme şi cei peste 1.200 de elevi vor putea să înveţe mâine cu prezenţă fizică. În Bucureşti în total mai rămân doar 2.723 de elevi care, din păcate, vor fi nevoiţi să înveţe online săptămâna aceasta în 8 şcoli. În celelalte 10 situaţii la nivelul ţării există încă 2.000 care, din păcate, din cauza problemelor de infrastructură vor fi nevoiţi să înveţe online. Deci 2.000 în ţară, 2.723 în Bucureşti, 2.400 în cele 6 judeţe în care s-a depăşit rata de infectare de 6 la mie, deci 7.000 de elevi din totalul celor aproape 3 milioane de elevi vor fi nevoiţi să înveţe online săptămâna viitoare”, a precizat, duminică, ministrul Educaţiei, după videoconferinţa premierului Florin Cîţu cu prefecţii şi reprezentanţii DSP pe tema începerii anului şcolar.

Ministrul Educaţiei a mai spus că, din cele 253 de şcoli care nu aveau îndeplinite condiţiile de protecţie sanitară, peste 50 de unităţi şcolare au rezolvat situaţia între timp.

„Se lucrează la restul de 200 de şcoli. În general le lipseşte autorizaţia de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică, lucru care este cunoscut. Este vorba de alimentare cu apă şi alte astfel de probleme. Din cele 139 de şcoli identificate cu probleme la instalaţia de încălzire, au fost rezolvate în cea mai mare parte, din perspectiva încălzirii. Spre exemplu, în judeţul Bacău, de la 56 de şcoli cu probleme la instalaţia de încălzire au rămas doar cu 7 şcoli cu probleme la instalaţia de încălzire”, a adăugat Cîmpeanu, potrivit Agerpres.

Sorin Cîmpeanu: Părinţii pot participa la festivităţile de începere a anului şcolar, în funcţie de condiţiile specifice ale fiecărei şcoli

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că părinţii pot participa la festivităţile de începere a anului şcolar, în funcţie de condiţiile specifice ale fiecărei şcoli, menţionând că recomandarea ar fi de a se evita, în măsura posibilului, prezenţa acestora alături de elevi sau măcar să nu vină ambii părinţi.

„Părinţii pot participa la festivităţile de începere a anului şcolar, însă în funcţie de condiţiile specifice ale fiecărei şcoli. Este vorba de dimensiunile spaţiilor deschise pe care şcolile le au la dispoziţie. Diferă de la o şcoală la alta, se face recomandarea, mai apăsat sau mai puţin apăsat, de a se evita, în măsura posibilului, prezenţa părinţilor alături de elevi la începutul şcolii sau măcar să nu vină ambii părinţi la începutul şcolii. Nu este o interdicţie, este o recomandare”, a afirmat Cîmpeanu, după videoconferinţa premierului Florin Cîţu cu prefecţii şi reprezentanţii DSP pe tema începerii anului şcolar.

Premierul Florin Cîţu a avut duminică o videoconferinţă pe tema debutului anului şcolar

Premierul Florin Cîțu a convocat, la Palatul Victoria, o videoconferință pe tema deschiderii noului an școlar. 

Premierul a vorbit despre cei 2.400 de elevi din 12 localități încep școlile online, luni, 13 septembrie, respectarea regulilor Covid-19, siguranța copiilor în fiecare zi, asigurarea  măsurilor igienico-sanitare în 254 de școli,  probleme cu instalațiile de încălzire, responsabilitatea prefectiilor în ceea ce privește respectarea măsurilor Covid-19, anularea nuntilor în localitățile în care rata de incidența trece de 3 la mie.

„Am vrut să avem această discuţie astăzi pentru că mâine începe anul şcolar şi voiam să mă asigur că aţi luat toate măsurile ca festivităţile de mâine să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. Asta înseamnă să respectăm ordinul Ministerului Educaţiei şi al Sănătăţii, ordinul comun, care reglementează modul cum se vor desfăşura aceste festivităţi mâine, o limită de oră şi jumătate, exclusiv afară, cu masca obligatorie. (…)

Bun, foarte important este nu doar ziua de mâine, dar și siguranța copiilor în fiecare zi. Vreau să menținem anul acesta cu prezență fizică și de aceea trebuie să ne asigurăm că regulile pe care le-am stabilit un respectate în fiecare zi”, a afirmat Florin Cîţu

Prim-ministrul a vorbit despre asigurarea  măsurilor igienico-sanitare în 253 de școli.

El a arătat că trebuie rezolvată cât mai repede situaţia şcolilor care nu au asigurate măsurile şi materialele igienico-sanitare.

„Din informaţiile pe care le avem în acest moment, avem 253 în care nu sunt asigurate măsurile igienico-sanitare, cele mai multe în Dolj – 36, Arad – 33, Bucureşti – 28 şi în Buzău. Trebuie rezolvată această situaţie cât mai rapid. Mai avem 53 de şcoli care nu au asigurate materialele de igienă şi dezinfecţie – unităţile de învăţământ din Dâmboviţa, Giurgiu, Timişoara şi Bucureşti. Mai sunt 139 de şcoli care au probleme cu instalaţiile de încălzire – în Bacău, Timişoara şi Constanţa. De aici vă spun că nu ne jucăm. O să vină frigul şi nu putem să-i ţinem pe copii în astfel de condiţii. Această situaţie trebuie remediată”, a precizat premierul.

El a mai transmis că cei care au preluat atribuţiile prefecţilor demişi au toată responsabilitatea privind siguranţa copiilor şi nu acceptă nicio scuză dacă nu îşi vor îndeplini aceste sarcini.

„În ceea ce privește situația epidemiologică, știți foarte bine, din păcate, că suntem pe o pantă ascendentă . avem câteva județe unde situația este îngrijorătoare și incidența a sărit de doi la mie: Bistrița-Năsăud și Ilfov sunt deja aproape, sunt peste chiar ajung la trei la mie. Aici trebuie să vedem clar ce soluții vom lua în perioada următoare și cum ne asigurăm că toate măsurile sunt respectate . la final doar o simplă notă, o scurtă mențiune, au fost mai multe discuții legate de plecarea unor prefecți, vreau să fie foarte clar: cei care au preluat atribuțiile au toată responsabilitatea și nu accept nicio scuză când e vorba despre siguranța copiilor”.

Mai mult, premierul propune ca la nunţile programate în perioada următoare în localităţi în care incidenţa este crescută să fie folosit certificatul verde.

„Mai sunt două lucruri pe care vreau să le menționez, care mi-au fost aduse în atenție: sunt nunți programate în perioada următoare în zone unde deja se vede că ajungem la 3 la mie. Propunerea mea, și domnul Raed Arafat… aș vrea să ne asigurăm că aceste nunți nu sunt anulate și ar trebui să facem, să folosim Certificatul Verde pentru aceste nunți, dacă se poate”.

La ultima videoconferință pe această temă premierul a cerut rezolvarea tuturor problemelor care sunt semnalate, astfel încât elevii să fie în siguranță la școală.

Anul școlar începe mâine în condiții de pandemie, cu prezența fizică în școli, până la incidența de şase la mie. Citește mai mult

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului