VIDEO | Premierul Florin Cîțu, la ședința online cu prefecţii şi directorii DSP: „Vreau să menținem școala cu prezență fizică / Din păcate, suntem pe o pantă ascendentă, incidența a sărit pe alocuri de 2 la mie”

VIDEO | Premierul Florin Cîțu, la ședința online cu prefecţii şi directorii DSP: „Vreau să menținem școala cu prezență fizică / Din păcate, suntem pe o pantă ascendentă, incidența a sărit pe alocuri de 2 la mie”
„Florin Cîțu, premier până în anul 2024” Avertismentul unui fost judecător CCR / Premierul României, Florin Cîțu Sursa foto: gov.ro
Publicat: 12/09/2021, 09:43
Actualizat: 12/09/2021, 14:37

Premierul Florin Cîțu a convocat duminică, 12 septembrie, de la ora 13.00, o videoconferință cu prefecţii şi directorii Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP), pe tema începerii noului an școlar, în condițiile sanitare actuale.

UPDATE – Principalele declarații ale premierului Florin Cîțu, la debutul ședinței online cu prefecții și directorii DSP

 • Am vrut să avem această discuție astăzi, pentru că mâine începe anul școlar, am vrut să mă asigur că ați luat toate măsurile ca școala să înceapă în cele mai bune, să respectăm ordinul comun, care limitează festivitățile: o limită de o oră și jumătate, exclusiv, afară, cu mască obligatorie. Aceasta ar fi prima condiție.
 • Începem anul școlar cu prezență fizică, e foarte important ca siguranța copiilor să fie în prim plan. Avem câteva excepții: 5 localități în Satu Mare, 2 în Arad, 1 Sălaj, 1 Teleorman, privind prezența fizică.
 • Sunt 2.400 de elevi în Teleorman care vor începe în sistem online, din păcate, dar pentru restul ne vedem mâine în curtea școlii. E foarte importantă siguranța copiilor, vreau să menținem școala cu prezență fizică, să ne asigurăm că regulile sunt respectate în fiecare zi.
 • Măștile, cei de la DSP, să fie în stocuri. Vom suplimenta dacă e nevoie.
 • Mai avem o situație: sunt 253 de școli în care nu sunt asigurate măsurile sanitare.
 • 53 de școli nu au asigurate materiale de curățenie și igienă, la fel, cât mai rapid.
 • Mai sunt 139 de școli cu probleme la instalațiile de încălzire. Nu ne jucăm, vine frigul, nu îi ținem pe copii în asemenea condiții. Situația trebuie remediată.
 • Suntem, din păcate, pe o pantă ascendentă, incidența a sărit pe alocuri de 2 la mie. Ilfov e peste, ajungem la 3 la mie. Vedem ce soluții vom lua în perioada următoare.
 • La final, o simplă notă: Au fost mai multe discuții legat de plecarea unor prefecți – cei care au preluat atribuțiile au toată responsabilitatea, când vine vorba de siguranța copiilor.
 • Sunt nunți în perioada următoare, în zone unde ajungem la 3 la mie.
 • Propunerea mea și dl Raed Arafat … Aș vrea să ne asigurăm că aceste nunți NU sunt anulate, ar trebui să folosim certificatul verde, pentru aceste nunți. Oamenii să nu mai modifice data, pentru nunțile deja programate în zone cu incidență în creștere să folosim certificatul verde.
 • Să vorbim de situația ATI: avem 600 de persoane, ultima informare, aveam 860 de paturi, aș vrea să revenim cât mai repede la 1.600 de paturi ATI. Dacă e nevoie de intervenția mea, îmi spuneți. Vreau să îmi spuneți când se va ajunge acolo și cum.
 • Cele două probleme: pentru nunți certificatul VERDE și la ATI să vedem când putem să ajungem la 1.600 de paturi.
 • Aștept intervențiile de la prefecți și subprefecți doar acolo unde sunt probleme. Acolo să găsim soluții.

Știrea inițială: Ședința va avea ca principale discuții siguranța sanitară a elevilor, astfel încât riscurile să fie cât mai mici atât pentru elevi, când și pentru profesori și părinți, notează B1 TV.

Anul şcolar începe luni, 13 septembrie, cu prezenţa fizică în şcoli, dar până se ajunge la o incidenţă de 6 la mie.

Potrivit ratei de infectare de vineri, 10 septembrie, cea care este luată în calcul pentru scenariul din următoarea săptămână, în 12 localităţi elevii nu încep fizic şcoala, incidenţa fiind mai mare de şase.

Astfel, 2.400 de elevi din zonele cu probleme vor începe școala în scenariul online, chiar din prima zi de școală.

Aproximativ 2,8 milioane de elevi vor începe școala luni, 13 septembrie, potrivit calendarului anului școlar 2021-2022, publicat de Ministerul Educației.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase