Ministrul Justiţiei anunţă că legea privind Ordinul de PROTECȚIE Extins intră în vigoare. Care sunt principalele modificări

Publicat: 31/08/2024, 16:07
Actualizat: 31/08/2024, 16:11

Sâmbătă a intrat în vigoare noua lege privind Ordinul de Protecție Extins. Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat că, de acum, toate victimele pot beneficia de protecţie, indiferent de forma de violenţă, fizică sau psihică.  

O viaţă trăită în frică nu este viaţă. Legea 26/2024, privind Ordinul de Protecţie Extins, intră chiar astăzi în vigoare. Toate victimele pot beneficia de protecţie indiferent de forma de violenţă, că este fizică sau psihică. De ce îi spun extins? Pentru că până acum exista ordinul de protecţie numai în cazul violenţei domestice. Îl extindem acum prin lege la toate situaţiile şi e normal să mergi la metrou sau pe stradă fără să priveşti cu frică peste umăr, să intri în scara blocului fără spaima de vecinul agresor, să stai fără teama că un fals prieten îţi fură poze private din telefon pentru a le populariza în mediul online. Să nu primeşti apeluri telefonice repetate la ore nepotrivite şi câte şi mai câte. Multe femei din România au trecut la un moment dat prin frică, a declarat Alina Gorghiu.

„O viață trăită în frică nu este viață”

Pentru a asigura o informare corectă a populației, Ministerul Justiției lansează campania „O viață trăită în frică nu este viață”.

De acum, un apel la 112 poate să schimbe totul, datorită Ordinului de Protecţie Extins. Ministerul Justiţiei lansează campania de informare publică «O viaţă trăită în frică nu este viaţă». Oricine ne poate sprijini, oricine poate duce acest mesaj către public îl rog să o facă. Încurajez toate victimele să ceară ajutor, să se sesizeze abuzurile indiferent de formă, indiferent de agresor, a completat ministrul Justiţiei.

Măsura se extinde de la violența în familie, la oricine simte că este amenințat de o persoană, indiferent de relația pe care o are cu aceasta.

Până la acest moment, ordinele de protecție puteau fi obținute doar dacă între doi oameni exista o relație de concubinaj sau dacă erau într-o căsnicie.

„De astăzi, intră în vigoare noua lege a ordinului de protecție extins, oferind un scut de siguranță tuturor victimelor, indiferent de legătura cu agresorii. Ministra liberală a Justiției, Alina Gorghiu, a inițiat acest proiect, completând legislația actuală pentru a asigura protecția tuturor persoanelor vulnerabile.

Doar în primele 7 luni ale anului 2024, poliția a intervenit în peste 73.925 de cazuri de violență domestică. Acum, nicio victimă nu va mai fi lăsată fără protecție.

Ordinul extins de protecție aduce o schimbare majoră, acoperind toate formele de violență, fizică și psihică, indiferent de contextul în care acestea se manifestă. Practic, prin noua lege, protecția nu se mai limitează la spațiul familial, ci se extinde la toate situațiile în care apare o amenințare. Astfel, PNL își reafirmă responsabilitatea de a proteja fiecare cetățean în fața oricărei amenințări, fără excepți”, a transmis PNL într-o postare pe Facebook.

Printre formele de violență fizică, se numără orice lovire sau act de violență cauzatoare de suferință fizică sau orice act de violență de natură sexuală.

Între cele de violență psihică se regăsesc amenințarea unei persoane cu săvârșirea unei infracțiuni sau a unei fapte păgubitoare dacă este de natură să îi producă o stare de temere; fapta repetată de urmărire a unei persoane, de supraveghere a locuinței, a locului de muncă sau a altor locuri frecventate de aceasta; efectuarea de apeluri telefonice sau alte mijloace de transmitere la distanță care prin frecvență, conținut sau momentul în care sunt emise, creează temere; orice act de hărțuire online, mesaje online instigatoare la ură, urmărire online, amenințări online, publicarea neconsensuală de informații și conținut grafic intim etc.

Printre măsurile ce pot fi impuse de autorități se numără:

  • evacuarea temporară a agresorului din locuința comună:
  • reintegrarea victimei și, după caz, a membrilor familiei acesteia în locuința comună;
  • obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;
  • interdicția pentru agresor de a se deplasa în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;
  • obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere;
  • interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu victima sau obligarea agresorului de a preda poliției armele, componentele esențiale și munițiile deținute, documentele în care acestea sunt înscrise, precum și autorizația/autorizațiile de procurare a armelor emisă/emise pe numele acestuia.

CITEȘTE ȘI:

Aducerea unui fugar român din străinătate poate costa statul român echivalentul unui LOGAN nou. Gorghiu: „Cazul Baicu Cristian – 57.200 de lei”

Bilanțul fugarilor aduși în țară în 2023/ Gorghiu: 1004 persoane private de libertate au fost preluate de la punctele de trecere a frontierei în 2023

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Mărturia unei sportive, despre antrenorul acuzat de proxenetism: „A intrat peste mine...”
Simona Halep va primi o despăgubire colosală după scandalul dopajului. Câți bani îi va vira...
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare...
Un cuplu de români și cei opt copii ai lor au ocupat, abuziv, o casă...
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea...
18 oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după o piesă de operă cu sex...
VIDEO & FOTO Primele imagini cu bani pe biroul din cabinetul medical al lui Nelu...
Mihai Găinușă și Oana Paraschiv au bătut palma cu Antena 1. Apar în noul sezon...
Cum arăta Ramona Olaru când a debutat prima dată în televiziune. Imaginile pe care le-ar...
Cât plăteşte acum un şofer la poliţa RCA dacă anul trecut îl costa 1.500 de...
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat...
Un nou cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a...
A MURIT! Gică Hagi, în doliu
Strici mașina dacă retrogradezi din viteza a 2-a în 1-a ÎN MERS? Sfatul unui mecanic
VIDEO MrBeast, cel mai faimos YouTuber din lume, a petrecut 7 zile la Salina Turda...
Încălzirea prin maree, observată pe o lume din sistemul NOSTRU solar!
Ora de iarnă 2024. Nu se mai dă ceasul înapoi? Verdictul sosit acum de la...
Vești pentru pensionarii uitați la recalculare. Termenul limită, stabilit
Ce părere are Bianca Drăgușanu despre Selina, iubita lui Victor Slav. Cum se înțeleg cele...
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi,...
Ce s-a întâmplat la târg cu mama Geta, Getuța și Ileana Sterp. “I-am făcut praf!”
Erika Isac, criticată aspru pentru scenele abuzive prezentate în videoclipul piesei BOO HOO: "Militează împotriva...
BANCUL ZILEI. Două pițipoance: – Fato, azi am fost la medic să cer ceva pentru...
Oamenii de știință au creat Tinder pentru speciile de scoici amenințate