Ministrul Muncii anunță cu cât crește PENSIA de la 1 ianuarie 2024 / Vot final în Senat pe Legea pensiilor

Ministrul Muncii anunță cu cât crește PENSIA de la 1 ianuarie 2024 / Vot final în Senat pe Legea pensiilor
Ministrul Muncii anunță cu cât crește pensia de la 1 ianuarie 2024
Publicat: 13/11/2023, 14:20
Actualizat: 13/11/2023, 14:22

Legea pensiilor în noua variantă va intra la vot final în Senat marți, 14 noiembrie. Până atunci, ministrul Muncii a vorbit despre creșterea preconizată a avea loc de la 1 ianuarie 2024.

Într-o intervenție la postul B1 TV, Simona Bucura Oprescu a adus precizări importante privind creșterea așteptată de toți românii.

Creșteri diferențiate, „poate și cu 1%, poate și cu 80%, depinde”

Astfel, potrivit ministrului Muncii, pensionarii se pot aștepta la creșteri diferențiate, în funcție de datele fiecăruia. Aceste majorări pot fi și de 80%, dar și de numai 1%, arată Simona Bucura Oprescu.

În ianuarie, punctul de pensie va crește de la 1785 lei la 2032 lei, iar din septembrie vom avea majorarea pensiilor în urma recalculării după noua formulă.

Este foarte important ca românul să știe că vom avea creșteri ale pensiilor poate și cu 1%, poate și cu 80%, depinde, fiecare pensionar este unic, fiecare are propriile date cu privire la punctele de stabilitate, la punctele de contributivitate și punctele asimilate.

Dar, este important ca românii să știe că în urma recalculării niciun român nu va pierde. Se va menține cuantumul cel mai favorabil. Și cel mai important este faptul că vom avea la muncă egală pensii egale”,  a explicat ministrul Muncii.

Întrebată cât va fi cea mai mică pensie, Simona Bucura Oprescu a răspuns:

Nu există un procent unic de creștere a pensiilor, acestea vor crește diferit de la caz la caz, în funcție de inechitățile create din cauza condițiilor legale din momentul când s-au pensionat cei la care facem referire.

Dar, este foarte important ca românii să știe că, începând cu data de 1 ianuarie, inclusiv indemnizația minimă socială de care beneficiază în acest moment aproximativ 1.200.000 de români și care astăzi este de 1.125 de lei, începând cu 1 ianuarie indemnizația minimă socială va fi 1.281 de lei”.

Chestionată dacă vor mai exista pensii sub valoarea de 2000 de lei, ministrul Muncii a explicat:

Vor fi pensionari care vor rămâne în indemnizația minimă socială, dar vom corecta o inechitate importantă și anume aceea că avem funcționari în indemnizația minimă socială care în acest moment primesc aceeași bani fără să aibă stagiul minim de cotizare de 15 ani, sau pensionari care au stagiul complet de cotizare de 35 ani, dar pe venitul minim pe economie și care se află tot în indemnizația minimă socială.

Avem simulări făcute pe această situație în care cei care au muncit mai mult vor ieși din indemnizația minimă socială și vor avea creșteri substanțiale ale veniturilor”.

În altă ordine de idei, Simona Bucura Oprescu este convinsă că noua reformă a pensiilor este foarte importantă și pentru salariați. „Răsplătește munca și contributivitatea, încurajază natalitatea și stimulează continuarea studiilor”, afirmă ministrul Muncii.

„S-a terminat cu…”

În weekend, într-o postare pe Facebook, ministrul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat că pachetul legislativ care va reforma din temelii sistemul de asistenţă socială din România a ajuns în Parlament.

S-a terminat cu licenţele date din birou fără vreo verificare pe teren! S-a terminat cu licenţele provizorii prelungite la infinit! „Clienţii misterioşi” vor putea vedea ce se întâmplă în centre şi apoi vor anunţa ANPIS. Beneficiarii nu vor mai putea fi ascunşi prin subsoluri şi plimbaţi dintr-un centru în altul, pentru că întregul sistem va fi digitizat. Cei care încalcă legislaţia vor suporta inclusiv consecinţele legii penale, iar amenzile cresc de cinci ori, până la 100.000 de lei”, a menţionat Bucura Oprescu.

Potrivit acesteia, ONG-urile, cultele religioase, instituţiile de învăţământ, Avocatul Poporului şi societatea civilă vor avea un rol mai puternic în aplicarea noii legislaţii care vizează sistemul de asistenţă socială.

Noul cadru legal nu mai permite funcţionarea vreunui centru de asistenţă socială înainte de controlul temeinic în teren al inspectorilor. Durata licenţei provizorii se reduce de la 12 luni la 3 luni, respectiv 6 luni pentru centrele fără cazare.

De asemenea, licenţa provizorie se acordă o singură dată. În cazul în care se constată încălcări ale condiţiilor din noua legislaţie, licenţa va fi suspendată şi retrasă mult mai rapid.

Totodată, se introduc controalele inopinate, astfel încât furnizorii de servicii sociale să ştie că trebuie să respecte în permanenţă drepturile beneficiarilor, nu doar când se licenţiază”, a mai precizat șefa MMSS.

Legea pensiilor intră marți, 14 noiembrie, la vot final în Senat. Proiectul va fi dezbătut la primele ore ale dimineții în comisiile de specialitate, iar la 17:00 va intra la vot în Senat.

După ce senatorii își vor exprima punctul de vedere urmează Camera Deputaților, pentru dezbateri și votul final.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
BANII românilor vor fi CONFISCAȚI. Decizia anunțată pe 2 Mai de Guvern: E funcțional sistemul
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern