Ministrul Sănătății spulberă așteptările premierului Cîțu. „În acest ritm, nu putem ajunge la 5 milioane de persoane vaccinate în luna iunie”

Ministrul Sănătății spulberă așteptările premierului Cîțu. „În acest ritm, nu putem ajunge la 5 milioane de persoane vaccinate în luna iunie”
Ministrul Sănătății spulberă așteptările premierului Cîțu. „În acest ritm, nu putem ajunge la 5 milioane de persoane vaccinate în luna iunie” / Sursa FOTO: stateofreform.com
Publicat: 09/05/2021, 13:22
Actualizat: 09/05/2021, 13:23

Ministrul Sănătății nu este de acord cu premierul Florin Cîțu, cel care a declara că România și-a propus să aibe 5 milioane de persoane vaccinate până la finalul lunii iunie. Ioana Mihăilă consideră că așteptările primului-ministru sunt exagerate. Ținând cont de ritmul de vaccinare, „nu este posibil” să atingem cifra avansată de șeful Executivului.

În schimb, sunt șanse să avem 5 milioane de persoane imunizate, dar doar cu prima doză de vaccin.

Ioana Mihăilă: „Avem suficiente vaccinuri și centre de vaccinare”

Invitată la Prima Tv, Ioana Mihăilă a vorbit despre șansele ca România să atingă ținta de 10 milioane de persoane vaccinate în această toamnă. Iată ce a răspuns ministrul Sănătății:

„Dacă ritmul de vaccinare ţine pasul cu ritmul de distribuţie şi de aprovizionare cu vaccinuri. Dar, din păcate, ritmul de vaccinare nu este dependent doar de aprovizionarea cu vaccinuri, care a început să aibă un trend destul de bun şi în creştere. Acum avem suficiente vaccinuri, avem suficiente centre de vaccinare, am început de săptămâna asta şi vaccinarea la medicii de familie şi îmi încurajez colegii medici de familie, chiar dacă nu sunt dintre cei 3.000 înscrişi, să înceapă să se înscrie pentru a primi vaccinurile şi pentru a vaccina în comunitate. Extindem şi locurile…”.

Pe de altă parte, Ioana Mihăilă a declarat că până în iunie putem avea 5 milioane de români vaccinaţi, dar numai cu prima doză, nu cu ambele doze: „Este posibil ca până la mijlocul lunii iunie să avem cinci milioane de persoane care sunt vaccinate cu prima doză. Pentru a atinge imunizarea completă, este nevoie de două doze şi de un anumit interval de timp scurs de la a doua doză”.

Nu este posibil, în acest ritm de vaccinare, să ajungem la 5 milioane până în luna iunie. Dar, este posibil să ajungem la 5 milioane cu prima doză, iar prima doză conferă un oarecare grad de protecţie” – Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății despre stimulente oferite celor care se vaccinează

Ministrul Sănătății nu este de acord ca statul român să ofere stimulente financiare persoanelor care se vaccinează. „Cea mai mare răsplată pentru vaccinare e liniştea pe care o simţim după ce ne-am vaccinat”, afirmă Ioana Mihăilă.

În schimb, întrebată dacă persoanele vaccinate vor avea drepturi mai multe decât cele nevaccinate, Ioana Mihăilă a răspuns: „Nu le-aş spune drepturi, pentru că intrăm într-un teren sensibil. Beneficii. Cred că persoanele vaccinate ar trebui să se simtă mai relaxate în a reveni la activităţi care nu sunt încă acceptabile pentru cei care au risc de contractare a infecţiei. Nu vreau să spun lucruri concrete pe care după aceea să le contrazic. Deciziile nu depind doar de Ministerul Sănătăţii…”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase