Ministrul Sănătății: „Vom avea un al patrulea val al pandemiei”. Ce spune despre tulpina indiană

Ministrul Sănătății: „Vom avea un al patrulea val al pandemiei”. Ce spune despre tulpina indiană
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă / Sursa foto: GOV.RO
Publicat: 13/06/2021, 08:48

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, consideră că România se va confrunta cu al patrulea val al pandemiei, însă speră ca intensitatea acestuia să nu fie una foarte mare. Totodată, ministrul spune că pandemia a avut o evoluție ciclică în acest an și jumătatea.

Cred că dacă este să ne uităm și cum a evoluat pandemia anul trecut, cu o creștere a cazurilor în toamnă și, mă rog, o evoluție ciclică în acest an și jumătate care s-a scurs de la debutul pandemiei, ne așteptăm ca acest ciclu să revină.Ce ne dorim este ca intensitatea acestui al patrulea val să nu fie una foarte mare. Și atunci, aici e importantă în primul rând vaccinarea și ne dorim ca răspunsul sistemului sanitar să fie unul rapid și eficient și aici e important pregătirea spitalelor”, spune Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, într-un interviu pentru AlephNews.

Totodată, ministrul Mihăilă a spus că tulpina indiană de coronavirus există și în țara noastră, însă secvențierea se face în doar două centre din București.

”Avem și noi tulpina indiană”

La noi progresul a fost remarcabil, în sensul că, din martie, de când am început secvențierea și am inclus-o în Programul Național de Secvențiere, începem să detectăm aceste variante. În acest moment, secvențierea o facem în două centre care au expertiză, pentru că am vrut, din nou, să nu facem rabat de la calitate – sunt două centre în București care fac secvențirea – dar partea de colectare a datelor vine de la nivelul mai multor regiuni.Rețeaua nu este încă complet dezvoltată. (…) Avem și noi tulpina indiană. Am făcut secvențiere mai ales pentru pacienții care au fost diagnosticați în București și în Ilfov și acolo am descoperit mai multe cazuri”, spune Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.

Ioana Mihăilă, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății și medic endocrinolog, este al patrulea ministru al Sănătății în timpul pandemiei, după Victor Costache, Nelu Tătaru și Vlad Voiculescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase