Ministrul Sorin Cîmpeanu, despre anularea testării gratuite în cabinetele școlare a elevilor printr-o adresă a Ministerului Sănătății: Este ilegal. S-a înlăturat acest neajuns

Publicat: 06/10/2021, 18:14
Actualizat: 06/10/2021, 23:48

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a susținut o conferință de presă cu privire la funcționarea sistemului de învățământ preuniversitar. Sorin Cîmpeanu a vorbit despre adresa semnată de un funcționar al Ministerului Sănătății care contrazice ordinul comun MS şi Ministerul Educaţiei, în ceea ce privește testarea Covid-19 în cabinetele școlare.

Cîmpeanu a menționat că elevii pot fi testați începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, în vederea reluării cursurilor cu prezența fizică. Personalul medical din cabinetul școlar poate asigura testarea elevilor.

Ministrul Educației a calificat drept ilegală suspendarea testării rapide a elevilor în a 8-a zi, decisă printr-o simplă adresă emisă de Ministerul Sănătății și obținută în cursul zilei de Edupedu.ro.

Oficialul a anunțat că în cursul zilei de miercuri a semnat alături de ministrul Sănătății o modificare a ordinului comun cu regulile de funcționare a școlilor, astfel încât testarea în ziua a 8-a a elevilor care vor să revină la școală să se poată realiza oriunde, iar rezultatul testului să fie luat în considerare.

„Tocmai s-a semnat completare la ordinul comun MS-ME, prin care am clarificat în ordinul de ministru următoarele 3 situații:

Pentru a da posibilitatea revenirii în școală începând cu ziua 8 elevilor care doresc acest lucru, conform ordinului completat azi avem 3 situații posibile: în școlile cu cabinete medicale, obligativitatea testării în cabinete.

2. DSP va organiza testare mobilă, pentru elevii care solicită din școlile fără cabinete medicale

3. Dacă sunt elevi care s-au testat oriunde altundeva, vor putea prezența rezultatul testului

Este regretabil că printr-o adresă semnată de un funcționar al Ministerului Sănătății s-au adus completări unui ordin comun de ministru, lucru ilegal deoarece o adresă nu e un act administrativ de natură a aduce compeltari unui ordin de ministru. Este o instrucțiune a ministerului Sănătății. S-a inlăturat acest neajuns și astăzi se va publica în Monitorul Oficial completarea la ordinul comun de ministru

În ultima săpătmână s-au vaccinat aproape 2500 de elevi; sunt peste 51.000 de vaccinați în grupa de vârstă 12-15 ani, 180.942 vaccinați între 16-19 ani

Peste 17.000 de tineri s-au vaccinat în ultima săptămână, aproape 2.500 pe zi”.

Amintim că în ordinul comun al ministerelor Educației și Sănătății se prevedea că elevii care vor să revină la școală după o săptămână de carantină, o pot face dacă prezintă rezultatul negativ al unui test antigen rapid, care se putea face gratuit la cabinetul școlar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase