Legile justiției și soarta Secției de investigare a magistraților, discutate de ministrul Stelian Ion cu ambasadorii statelor UE

Legile justiției și soarta Secției de investigare a magistraților, discutate de ministrul Stelian Ion cu ambasadorii statelor UE
Ministrul Stelian Ion, la taifas cu ambasadorii statelor UE pe tema legilor Justitiei și soarta SIIJ. Aceștia au salutat trecerea legilor prin filtrul Comisiei de la Veneția / Foto - Alexandru Dobre - Mediafax
Publicat: 20/04/2021, 21:33
Actualizat: 20/04/2021, 23:36

Proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) – una dintre prioritățile lui Stelian Ion, conform propriilor declarații – a fost unul dintre subiectele principale ale discuției avute de ministrul Justiției, marți, prin videoconferință, cu ambasadorii la București ai statelor membre UE.

Pe lângă desființarea SIIJ, în timpul acestei discuții online au fost aduse în atenție și alte subiecte, respectiv pachetul legilor justiției, modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, dar și prioritățile Ministerului Justiției pentru finanțarea acordată prin Planul Naţional de Redresare și Rezilienţă (PNRR).

Ministrul Stelian Ion a pus accent pe importanța respectării, în procesul de legiferare, a recomandărilor cuprinse în rapoartele MCV, GRECO şi a avizelor Comisiei de la Veneţia.

”Progresele în justiţie sunt aşteptate şi vor fi apreciate în contextul MCV şi al Mecanismului privind Statul de Drept”

Diplomaţii participanţi la această întâlnire online au subliniat că ”progresele în domeniul Justiţiei sunt aşteptate şi vor fi apreciate în contextul MCV şi al Mecanismului privind Statul de Drept”.

Pe de altă parte, ambasadorii UE au salutat sesizarea Comisiei de la Veneţia de către Stelian Ion, afirmând că ”este foarte important ca legile să fie elaborate în deplin acord cu propunerile şi avizele acestui for”.

”Așteptările societății românești sunt foarte mari. În ultimii ani am exersat democrația şi am demonstrat că putem apăra principiile statului de drept în România. Vom folosi toate instrumentele de care dispunem, pentru a repara şi consolida independenţa justiţiei. În acest proces, contăm pe sprijinul Comisiei Europene şi al Statelor Membre”, a spus ministrul Stelian Ion, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Justiției.

Digitalizarea justiției, ”proiect major” pentru Stelian Ion

Referitor la proiectele incluse în PNRR, Stelian a precizat că proiectul major – a cărui finanţare se solicită prin PNRR – este digitalizarea Justiţiei.

Un astfel de demers este necesar, a spus Stelian Ion, pentru ”îmbunătăţirea accesului la Justiţie şi pentru eficientizarea funcţionării sistemului judiciar”.

Pe lângă acesta, sunt solicitate finanţări pentru îmbunătăţirea infrastructurii instanţelor, a penitenciarelor şi a Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

CSM: ”SIIJ este singura structură de parchet aflată complet în afara oricărui control politic

Asociația Magistraților din România (AMR), Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Asociația Procurorilor din România (APR) au condamnat, încă de la inițierea proiectului de desființare SIIJ, presiunile exercitate chiar de ministrul Stelian Ion asupra Justiției.

Plenul CSM a avizat negativ – în data de 11.02.2021 – proiectul Ministerului Justiției privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor (SIIJ), CSM apreciind  revenirea dosarelor în care sunt cercetați magistrați în competența DNA “este inacceptabilă” în lipsa unor garanții similare celor existente în dispozițiile actuale, cu privire la independența magistraților – componenta esențială a statului de drept. Acest aviz survine după ce anterior, în luna mai 2020, CSM avizase negativ un alt proiect legislativ având același obiect și, deci, același scop (mai multe amănunte AICI).

”SIIJ este singura structură de parchet aflată complet în afara oricărui control politic, în condițiile în care conducerea și procurorii acestei structuri sunt numiți exclusiv de CSM, pe o perioadă determinată, în condiții transparente, din rândul procurorilor cu vechime de minim 18 ani, cu garanții solide de profesionalism. De asemenea, competența revocării procurorilor SIIJ, din funcții de conducere și de execuție, revine tot CSM. În acest context, intenția și declarațiile ministrului justiției reprezintă o sfidare atât a avizului negativ al CSM, cât și a opinilor argumentate ale membrilor acestuia, care s-au declarat ferm împotrivă desființării SIIJ, fară reglementarea concomitentă a unor garanții substanțiale, similare celor deja existente în forma în vigoare a legii cu privire la independența magistraților, au transmis reprezentanții  AMR, UNJR, AJADO și APR.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
FOTO. Inna, imagini interzise cardiacilor! A ieșit așa în costum de baie
Alimente diuretice care combat retenția de apă și te ajută să slăbești
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Își va continua cariera în Ceruri! Dănuț Radu, fotbalistul din cale afară de cuminte care...
Anunţ pentru cei afectaţi de inundaţii! Românii primesc MULŢI BANI de la stat
Iranienii au ieşit vineri la vot pentru alegerea preşedintelui ţării
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Țara care se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani. „Industria...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Prima mutare a lui Gică Hagi la Farul a fost făcută. Pe cine a transferat,...
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar...
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
GERMANIA trimite o undă de ȘOC în Europa! Nimeni nu s-ar fi așteptat la așa...
Mormane de bani pe jos! Ce s-a întâmplat în ziua de Rusalii la mormântul lui...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...