Ministrul ucrainean al Apărării: „Răspunsul occidental la invazia Rusiei în Ucraina a fost prea lent”

Ministrul ucrainean al Apărării: Răspunsul occidental la invazia Rusiei în Ucraina a fost prea lent
Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării | Foto - Profimedia Images
Publicat: 22/04/2022, 19:39

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, consideră că răspunsul occidental la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina a fost prea lent.

„Răspunsul occidental la invazie a fost prea lent. După cum a spus președintele Volodimir Zelenski, răspunsul global la o criză de acest fel ar trebui să fie imediat, în 24 de ore, nu după săptămâni sau luni”, a spus Reznikov.

Orice „agresor” trebuie să se confrunte cu o pedeapsă ireversibilă printr-un mecanism de măsuri preventive, așa-numitele sancțiuni „anticipate” care pot fi aprobate în timp de pace și care intră în vigoare automat.

Potrivit lui Reznikov, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a creat aproape patru milioane de refugiați.

„Ne aflăm în pragul unei crize alimentare globale care ar putea destabiliza Africa și Orientul Mijlociu. Până când Rusia nu va fi oprită, criza nu va face decât să crească, atrăgând vecinii și contribuind la prăbușirea economiilor”, a subliniat Reznikov.

Franţa livrează rachete antitanc Milan şi tunuri Caesar Ucrainei pentru a o sprijini să facă faţă invaziei ruse, a afirmat preşedintele Emmanuel Macron într-un interviu apărut vineri în cotidianul Ouest-France, preluat de AFP.

„Livrăm (…) echipamente corespunzătoare, de la (rachete) Milan la (tunuri) Caesar, trecând prin mai multe tipuri de armamente”, a răspuns Macron în interviu la întrebarea privind furnizarea de arme grele Ucrainei de către Europa.

Mai multe state NATO au dat deja undă verde livrărilor de armament greu, printre ele SUA, Marea Britanie, Cehia sau Ţările de Jos, aminteşte AFP.