Ministrul Virgil Popescu: ”Îmi doresc să afle toţi românii de ce au crescut preţurile la gaze şi energie”

Ministrul Virgil Popescu: ”Îmi doresc să afle toţi românii de ce au crescut preţurile la gaze şi energie”
FOTO: Facebook / Virgil Popescu)
Publicat: 10/09/2021, 08:11

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat că a votat înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă pentru stabilirea cauzelor creşterii substanţiale a preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice.

Conform ministrului, în prezent se lucrează la o ordonanţă ce vizează „protecţia a milioane de români împotriva creşterii preţului la energie electrică şi gaze naturale”.

„Am votat pentru înființarea comisiei parlamentare care anchetează creşterea preţului la energie şi gaze, deoarece îmi doresc să afle toți românii cauzele pentru care prețurile au crescut.

Iată unul dintre motive: nu s-a mai pus în funcțiune nici o unitate nouă de producție a energiei electrice din anul 2015, de la construirea capacităților de energie regenerabilă. Mă uit în urmă și văd ce miniștri au fost… și voi veni la audieri ca să explic ce s-a întâmplat și ce se întâmplă, acum, în sistemul energetic national.

Voi arăta, de asemenea, măsurile pe care le luăm pentru protejarea consumatorilor casnici. La minister lucrăm, în momentul de față, la o Ordonanță pentru protecția a milioane de români împotriva creșterii prețului la energie electrică și gaze naturale. Ordonanța vine în completarea legii consumatorului vulnerabil din energie”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.

Senatorii şi deputaţii au aprobat, joi, cu 339 de voturi „pentru” şi o abţinere, proiectul de Hotărâre privind înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă pentru stabilirea cauzelor creşterii substanţiale a preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice.

Liderul deputaţilor AUR, George Simion, şi-a exprimat susţinerea, în plen, faţă de inţiativa parlamentarilor social-democraţi, apreciind că activitatea acesteia trebuie să înceapă cât mai curând.

„Propun chemarea în plenul reunit al celor două Camere a preşedintelui ANRE, care are un salariu care ajunge undeva la 12.000 de euro”, a spus Simion, care a cerut supunerea la vot a propunerii sale.

De asemenea, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a subliniat că este importantă înfiinţarea comisiei, care are ca obiect principal de activitate verificarea modalităţii prin care preţurile la energie şi la gaze naturale au explodat.

„Nu se poate supune votului invitarea cuiva într-un plen. În primul rând, acel plen trebuie convocat. (…) Eu cred că în acea comisie trebuie să chemăm pe toată lumea, inclusiv pe şeful ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie, n.r.) să ne explice de ce au crescut preţurile”, a arătat Simonis.

Senatorul PNL Alina Gorghiu a apreciat că ar trebui să fie înfiinţată comisia de anchetă şi apoi să fie convocate Birourile Permanente reunite pentru a-l invita pe preşedintele ANRE.

Totodată, liderul grupului minorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian, a anunţat că, de această dată, parlamentarii grupului vor vota în favoarea înfiinţării comisiei.

„Noi, de obicei, nu ne băgăm în chestiunea asta, cu comisiile de anchetă. Vom vota înfiinţarea comisiei de anchetă, vom participa la ea”, a spus Pambuccian.

Parlamentarii au votat pentru constituirea comisiei de anchetă, urmând să fie convocat un plen reunit de către preşedinţii celor două Camere.