Minune pentru Alexia. Medicii au reușit să-i replanteze ambele brațe, amputate în urma accidentului de autocar de la Pașcani

Minune pentru Alexia. Medicii au reușit să-i replanteze ambele brațe, amputate în urma accidentului de autocar de la Pașcani
Alexia are mari șanse de recuperare / Foto: Facebook
Publicat: 18/12/2022, 10:49
Actualizat: 18/12/2022, 11:14

Medicii de la Spitalul de Copii Sf. Maria din Iași au finalizat în noaptea de sâmbătă spre duminică  operația de replantare a mâinilor unei fete de 15 ani, grav rănită într-un accident rutier. Alexia are mari șanse de recuperare.

Operația a durat aproape 20 de ore, potrivit medicului Sidonia Susanu, coordonatorul Secției de Chirurgie Plastică a Spitalului Sf. Maria, care a precizat că se speră la o recuperare de 85% a funcționalității membrelor superioare ale adolescentei.

„Intervenția chirurgicală până în acest moment putem spune că a fost un succes. S-a reușit replantarea celor două membre, unul dintre ele amputat, celălalt devascularizat, fetița este detubată, respiră singură, sperăm într-o evoluție bună a copilului. Va mai avea nevoie de intervenții chirurgicale de reconstrucție ulterioară și de acoperire a defectelor cutanate ale membrului superior drept, dar noi suntem convinși că evoluția ulterioară va fi cu reluarea funcționalității ambelor membre superioare în proporție de aproximativ 85%”, a declarat dr. Sidonia Susanu.

Potrivit medicului, tânăra va avea nevoie de un program susținut de recuperare și kinetoterapie-fizioterapie.

„Faptul că s-a putut interveni foarte repede și s-a putut revasculariza foarte repede, cât și vârsta foarte tânără a pacientei, ne încurajează să sperăm că evoluția va fi foarte bună”

„Faptul că s-a putut interveni foarte repede și s-a putut revasculariza foarte repede, cât și vârsta foarte tânără a pacientei, ne încurajează să sperăm că evoluția va fi foarte bună. În această seară copilul rămâne în ATI și probabil pe parcursul următoarelor 5-7 zile va rămâne în Terapie Intensivă pentru tratament suportiv. Următoarea operație o planificăm în cursul zilei de luni pentru reevaluarea leziunilor și după trecerea fenomenelor inflamatorii acute, după 3-5 zile, va mai urma o intervenție de reconstrucție a structurilor nervoase a membrului superior stâng, după care după încă 3-4 zile acoperirea defectelor cutanate restante. Trebuie să precizăm că tratamentul acestui copil a început încă de la locul accidentului și a continuat în serviciul de Primire Urgențe a Spitalului Pașcani și pe această cale doresc să mulțumesc colegilor de la Spitalul Orășenesc Pașcani, medicului anestezist care s-a ocupat de acest copil și care a făcut primele manevre de resuscitare și de tratament intensiv a copilului care ne-a permis nouă o intervenție de lungă durată”, mai spune medicul.

Potrivit Sidoniei Susanu, un lucru extraordinar de benefic pentru copil a fost și faptul că a fost adusă extrem de repede în serviciul în care s-a realizat și intervenția chirurgicală.

„Asta se datorează colegilor de la SMURD și în special doamnei doctor Graur, colega noastră, care a supravegheat copilul pe parcursul transportului și bineînțeles colegii din ATI care au fost primii care au inițiat terapia suportivă a pacientei. La operație au participat practic 3 medici anesteziști, 2 medici ortopezi, 5 chirurgi plasticieni, un număr foarte mare de asistente medicale, infirmiere și brancardieri”, explică medicul, care mai susține că adolescenta are mari șanse de recuperare.

„Cu un program susținut de kinetoterapie și fizioterapie în mod particular apreciem că recuperarea va fi în procent de de 85%”, a mai declarat medicul.

Rănită grav într-un accident de autocar

Tânăra, Alexia Tudose, este membră a ansamblului folcloric implicat în cumplitul accident de autocar de la Pașcani, de vineri noapte.

Un autocar cu 35 de persoane la bord s-a răsturnat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în localitatera Paşcani din judeţul Iaşi. 25 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind transportate la spital, dintre acestea 12 fiind adolecenți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri