Mircea Geoană, despre scenariul unei INVAZII a Rusiei în România: „Ideea că ai nevoie de 24 de ore să-ți vină aliații nu mai este de actualitate”

Mircea Geoană, despre scenariul unei INVAZII a Rusiei în România: Ideea că ai nevoie de 24 de ore să-ți vină aliații nu mai este de actualitate
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO
Publicat: 08/04/2024, 09:44
Actualizat: 08/04/2024, 09:50

Secretarul general ajunct al NATO, Mircea Geoană, a comentat articolul din Il Messagero care prefața scenariul despre un posibil atac al Rusiei împotriva României, în care Bucureștiul ar fi „căzut” în mai puțin de 24 de ore.

Mircea Geoană a declarat că atât aliații și cât și Armata Română ar fi pregătiți să răspundă imediat unei invazii rusești, iar scenariul creionat de publicația italiană Il Messagero potrivit căreia Putin ar avea nevoie de mai puțin de 24 de ore pentru a îngenunchea România este nerealist.

„Ideea că ai nevoie de 24 de ore ca să-ți vină aliații este desuetă, nu mai este de actualitate. Noi, acum, lucrăm din ziua zero în cazul unui început de agresiune împotriva României. Nu mai așteptăm întăriri aliate după o perioadă de timp, ci ne gândim și planificăm din prima zi să fim acolo, să putem să apărăm fiecare centimetru pătrat de teren”, a explicat Mircea Geoană.

Zona „sensibilă” a României

El a evidențiat importanța securității și necesitatea unei pregătiri riguroase în fața oricărui scenariu potențial și a indicat posibilele puncte sensibile ale țării noastre în cazul unui atac rusesc.

„Această zonă, Nămoloasa – Focșani, este un dat geografic al României dintodeauna, de când există România modernă, România lui Cuza și acum România actuală. Această zonă între curbura Carpaților și Dunăre reprezintă o zonă relativ îngustă, care întodeauna a fost considerată ca o zonă obligatoriu de apărat și mai vulnerabilă datorită geografiei.

Acestea sunt zone vulnerabile și în alte puncte ale acestui flanc estic al NATO. De aceea, într-adevăr, este o zonă mai sensibilă și zona Deltei și zona Focșani, Nămoloasa este în mod tradițional. Dar asta ne face pe noi să luăm măsuri suplimentare aici.”

El a evidențiat, de asemenea, importanța cooperării între România și NATO în gestionarea potențialelor amenințări și necesitatea unei pregătiri constante pentru a răspunde rapid și eficient la orice provocare.

„Acum, lucrăm din „ziua zero” , Doamne ferește, unui început de agresiune împotriva României, să spunem, în cazul în speță, noi nu mai planificăm, vin întăriri aliate după nu știu cât timp, ci ne gândim și planificăm din ziua zero să fim acolo, să putem să apărăm într-adevăr fiecare centimetru pătrat de teren.

Este o chestiune de mobilizare și de resurse militare și de coerență în care România trebuie să-și facă datoria pentru că este aliatul în cauză, trebuie să fie cu ce a propus și ceea ce a oferit NATO. Apropo, România, ca și mulți alți aliați din Est, au pus la dispoziția NATO aproape întregul efectiv al Armatei Române. Un lucru extraordinar de pozitiv.

Armata României trece sub comanda NATO

Deci, noi putem să spunem că lucrăm cu aliatul român, inclusiv în această zonă, inclusiv în alte zone ale României, alte zone ale României, ne gândim la întreaga Românie.

Poate să fie aici, poate să fie în altă parte, Doamne ferește! Și atunci avem o planificare militară cu aliații români, cu NATO și, în caz de Doamne ferește, Armata Română, în mare proporție, în proporție de peste 90%, trece sub comanda noastră, a NATO și ne apucăm să facem din momentul zero din T0 ceea ce avem de făcut. De aceea vreau să dau un semnal de încredere și de calm cu privire la aceste subiecte.”, spune Mircea Geoană la Digi24.

Citește și: 

Scenariu de coșmar: Lui Putin i-ar trebui mai puțin de 24 de ore pentru a ataca și a CUCERI Bucureștiul / Cel mai vulnerabil punct din România

Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: NATO pregătește aliații pentru un conflict cu Moscova

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...