VIDEO Mircea Geoană: „Suntem într-o fază decisivă a acestei părți a războiului din Ucraina. Va fi un război de durată, iar noi vom susține Ucraina”

Publicat: 26/04/2022, 20:59
Actualizat: 26/04/2022, 22:14

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, la Antena 3, că în acest moment asistăm la o schimbare a tacticii de război folosită de Rusia în Ucraina prin bombardamente mai susținute și mai agresive. El a respins acuzațiile lui Lavrov care spunea că Rusia duce un război cu NATO, atâta timp cât statele aliate continuă să sprijine militar Ucraina.

„Suntem într-o fază decisivă a acestei părți a războiului din Ucraina. Constatăm o schimbare a modului în care conducerea militară a operațiunii din partea Rusiei se comportă față de prima etapă. Observăm atacuri de artilerie mai susținute, o pregătire mai aproape de doctrina militară a armatei ruse. Observăm o opoziție extrem de performantă din partea armatei ucrainene pe care vom continua să o sprijinim”, a declarat Mircea Geoană.

Oficialul NATO spune că Alianța va continua să ajute Ucraina din punct de vedere militar cu tot ce este nevoie pentru a ține piept invaziei Rusiei.

„Acum o ora s-a încheiat o adunare a tuturor aliaților NATO în care s-a discutat cum putem sprijini mai bine și mai adecvat Ucraina în această perioadă a acestui război sângeros. Războiul va continua. Va fi un război de durată iar noi vom susține Ucraina”, a spus Geoană.

Întrebat cum comentează declarațiile Kremlinului care susține că se află deja într-un război cu NATO, secretarul general adjunct al NATO a spus: „Moscova încearcă de foarte muți ani de zile să găsească în NATO un fel de dușman universal. Un fel de justificare al acestui narativ pe care Kremlinul îl tot împinge în care acest război ar fi de fapt unul de apărare. Este tipic rusesc. Ei atacă Ucraina. Ei provoacă războiul și ei spun că de fapt este un război de apărare a asaltului NATO”.

„NATO nu este în război. Țările din NATO ajută Ucraina și este normal să ajutăm un partener care este supus unei invazii din partea unui alt stat. Deci această încercare de a asocia NATO cu războiul din Ucraina este tentativă nereușită a lui Lavrov. NATO va susține Ucraina, dar suntem în afara acestui război”, a declarat secretarul general adjunct al NATO.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că livrările de armament ale Occidentului către Ucraina înseamnă că în esență NATO este implicată într-un război cu Rusia. Diplomatul rus a mai susținut că există riscul escaladării conflictului prin utilizarea armelor nucleare.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase