Miță de la Bere Gratis: „Nici măcar Ceaușescu nu a luat drepturile de autor ale cântăreților”. Un proiect de lege prevede ca statul să colecteze 70% din banii artiștilor

Miță de la Bere Gratis: „Nici măcar Ceaușescu nu a luat drepturile de autor ale cântăreților”. Un proiect de lege prevede ca statul să colecteze 70% din banii artiștilor
Mihai Georgescu "Mita", solistul trupei Bere Gratis/ Foto: STEFAN SANDU / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 29/11/2021, 17:25

Muzicienii din România sunt puși în fața unei provocări fără precedent: statul vrea să colecteze 70% din banii proveniți din drepturile de autor care nu sunt revendicate, sume care, în prezent, se întorc în mod echitabil la toți artiștii. Un proiect de lege în acest sens a trecut de Senat și urmează să intre în dezbatere și la Camera Deputaților. Mihai Georgescu, alias Miță de la Bere Gratis, a precizat pentru Gândul că „nici Ceaușescu nu a luat drepturile de autor ale cântăreților”.

Comisia pentru cultură din Camera Deputaților va dezbate, luni, pe 6 decembrie, proiectul legislativ pentru modificarea Legii nr.8/1996 a dreptului de autor și drepturilor conexe. Acest proiect este unul extrem de controversat, după ce un amendament propus de Alina Gorghiu (PNL) prevede că 70% din banii nerevendicați din drepturile de autor să ajungă la bugetul de stat, în loc să fie distribuiți, după trei ani, la artiști, așa cum prevede legea în prezent.

Mihai Georgescu, alias Miță de la Bere Gratis, spune că acest demers este unul foarte grav.

Miță, Bere Gratis: „Este o încălcare flagrantă a unor drepturi private”

„Situația este foarte complicată, pentru că această lege a trecut prin Senat și a fost votată de toate partidele politice, ceea ce este foarte grav. Este o încălcare flagrantă a unor drepturi private, care se legiferează peste tot în lume într-un singur mod: drepturile private ale autorilor rămân la organizațiile de gestiune colectivă.
Tu dacă vrei să faci un spital, ca stat, nu iei bani din medicină, iei bani de la tutun, din taxele pe tutun, pe alcool, taxele pe benzină”, a declarat Mihai Georgescu pentru Gândul.

Artistul a explicat de unde vrea statul să ia 70% din drepturi de autor, bani care ar urma să fie vărsați într-un „Fond Cultural Naţional”.

„Este un precedent foarte periculos. Este un mod de intruziune în bani privați”

„Acești bani se iau din operele neidentificate, adică cineva care nu și-a înscris muzica la o organizație de gestiune colectivă. Sau, nu se cunoaște identitatea unui autor, iar banii pentru aceste drepturi se împart la ceilalți membri ai forurilor de gestiune colectivă, pentru că este un drept privat.

Este un precedent foarte periculos. Este un mod de intruziune în bani privați. Nici măcar Ceaușescu nu a luat drepturile de autor ale cântăreților. Este foarte grav ce se întâmplă”, a mai declarat Miță pentru Gândul.

Proiectul de lege este în prezent la Camera Deputaților, de unde se așteaptă o speranță din partea artiștilor, în sensul respingerii acestei inițiative.

„Banii aceștia, după trei ani, se întorceau într-un mod echitabil tot către autori”

„Statul vrea să ia 70% din remunerațiile sau drepturile de autor de la oricare organism, care nu au putut fi repartizate trei ani de zile. De exemplu, sunt televiziuni și radiouri care plătesc, dar care nu trimit informații complete cu privire la operele pe care le-au utilizat, și din această cauză, timp de trei ani nu pot fi identificați titularii, deși pot să fie unii foarte cunoscuți. Banii aceștia, după trei ani, se întorceau într-un mod echitabil tot către autori. Amendamentul la proiectul de lege este semnat de Alina Gorghiu. Așteptăm să vedem ce decid cei de la Camera Deputaților”, au precizat, pentru Gândul, reprezentanții UCMR-ADA, organism care repartizează banii din drepturile de autor colectate.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presă citeste mai mult
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Banca vinde un PASSAT care merită toată atenția
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘTEFANIA a PIERDUT lupta cu MOARTEA, la doar 20 de ani
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițista care s-a sinucis? Motivul șocant pentru care a decis să...
Se dau toți banii înapoi! Anunț de ultimă oră pentru milioane de români: Returnăm banii...
S-a dat alarma de război. Trimit militarii în România. Alertă totală lângă țara noastră
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...