Mită la ASSMB: Cristian Plută și managerul Spitalului Colentina au fost reținuți de procurorii DNA / Surse: La percheziții s-au găsit 32.000 de euro

Mită la ASSMB: Cristian Plută și managerul Spitalului Colentina au fost reținuți de procurorii DNA / Surse: La percheziții s-au găsit 32.000 de euro
Cristian Pluta / Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 19/09/2023, 10:24
Actualizat: 19/09/2023, 20:12

Directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) din cadrul Primăriei Capitalei, Cristian Plută, a fost reţinut de DNA în cazul dosarului de luare de mită.

UPDATE. Plută și Stăncilă, arestați pentru 30 de zile

Marți, instanța a admis propunerea de arestare preventivă formulată de DNA în ceea ce îi privește pe inculpații Cristian Plută și Silviu Stancilă pe o durată de 30 de zile de la 19.09.2023 până la 18.10.2023 inclusiv. Pe de altă parte, Mirea George Cristescu a fost plasat 30 de zile în arest la domiciliu, iar Alexandru Paul Dumitru va rămâne timp de 60 de zile sub control judiciar.

Iată minuta instanței:

„Soluția in dosarul 6332/2/2023: Admite propunerea de arestare preventiva formulata de DNA structura centrală in ceea ce ii privește pe inculpații Pluta Cristian și Stancila Silviu pe o durata de 30 de zile de la 19.09.2023 pana la 18.10.2023 inclusiv. In baza art. 227 Alin.2 Cod pr Pen respinge ca neîntemeiata propunerea de luare a arestării preventive formulata de DNA structura centrală in ceea ce ii privește pe inculpații Cristescu George Mirea și Dumitru Alexandru Paul.

In temeiul art. 227 Alin 2 Cod pr Pen dispune luarea măsurii arestului la domiciliu fata de inculpatul Cristescu George Mirel pe o perioada de 30 de zile de la 19.09.2023 pana la 18.10.2023 inclusiv. In temeiul art. 227 Alin.2 Cod pr pen dispune luarea măsurii controlului judiciar fata de inculpatul Dumitru Alexandru Paul pe o perioada de 60 de zile de la 19.09.2023 la 17.11.2023 inclusiv.

Dispune punerea de indata in libertate a inculpatului dacă nu este reținut sau arestat in alta cauza. Cu contestație in 48 de ore de la comunicare”, potrivit minutei instanței.

UPDATE. DNA confirmă oficial reținerea lui Plută și a managerului de la Colentina

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 19 septembrie 2023, a inculpaților:

  • Plută Cristian, director adjunct al Administrației Spitalelor si Serviciilor Medicale București (A.S.S.M.B.), pentru săvârșirea infracțiunilor de: luare de mită, (două fapte) și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite
  • George Mirel Cristescu, manager al Spitalului Clinic Colentina din București, pentru săvârșirea infracțiunilor de: dare de mită și delapidare
  • Administratorul unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită
  • Persoană fizică, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de: instigare la dare de mită, complicitate la dare de mită și complicitate la permiterea accesului la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În cauză a mai fost dispusă măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 18 septembrie 2023, a unui inculpat, persoană fizică, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la permiterea accesului la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

1. La data de 19 iunie 2023, inculpatul Plută Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de inculpatul Cristescu George Mirel suma de 20.000 euro pentru sprijinul acordat acestuia din urmă să ocupe funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București. Concret, anterior, inculpatul Plută Cristian ar fi formulat către Primăria Municipiului București o propunere care a stat la baza numirii inculpatului Cristescu George Mirel în funcția respectivă. „Negocierile” purtate în contextul de mai sus au fost intermediate de către persoana fizică, reținută în prezenta cauză.

2. În perioada 28 august – 03 septembrie 2023, inculpatul Plută Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, prin intermediul aceleiași persoane fizice, de la omul de afaceri, cercetat în prezenta cauză, suma de 306.439 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, ce reprezenta un procent de 5% din valoarea facturilor plătite de A.S.S.M.B. în contextul derulării unui acord cadru ce viza execuția unor lucrări de reparații, reabilități și modernizări la unitățile sanitare și imobilele aflate în administrarea Administrației Spitalelor si Serviciilor Medicale București. Acordul respectiv ar fi fost încheiat la data de 04 aprilie 2023 de către A.S.S.M.B. cu o asociere de firme din care făcea parte și societatea comercială administrată de omul de afaceri, iar suma de bani menționată mai sus ar fi fost remisă în scopul plății facturilor la timp și a încheierii ulterioare a unor contracte subsecvente.

3. În luna august 2023, inculpatul Plută Cristian ar fi transmis, prin intermediul celor doi inculpați, persoane fizice, unui om de afaceri, în etapa nepublică a procedurii de achiziție publică, caietul de sarcini pentru „PROIECTUL PRIVAT DE URGENȚĂ TIP P1”, întocmit la nivelul A.S.S.M.B.. Acest demers ar fi avut ca scop favorizarea societății comerciale, administrată de omul de afaceri, în contextul organizării unei licitații publice având obiectul de mai sus.

4. După numirea în funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București, la data de 23 iunie 2023, inculpatul Cristescu George Mirel ar fi prelungit un abonament telefonic al instituției pe care o conducea (72 de abonamente pentru angajații spitalului) ocazie cu care furnizorul a acordat mai multe puncte de fidelitate, în valoare de 8.200 euro fără TVA. Cu acești bani, inculpatul ar fi achiziționat prin intermediul sistemului de fidelitate trei telefoane mobile și trei ceasuri tip smart, bunuri pe care și le-ar fi însușit”, conform unui comunicat transmis, marți, de DNA.

Marți, cei patru inculpați reținuți urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

ȘTIRE INIȚIALĂ

În același dosar au mai fost reţinuţi și managerul Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, un reprezentant al SC Palex Construcţii Instalaţii, Alexandru-Paul Dumitru, şi Silviu Stăncilă. O altă persoană implicată în dosar, Cristian Ion, ar fi fost plasată sub control judiciar, au spus pentru GÂNDUL surse judiciare.

Procurorii anticorupție au făcut, luni, mai multe percheziții în acest caz. Cristian Plută este suspectat că ar fi primit 20.000 de euro mită de la managerul Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, în schimbul intervenţiei la Primărie pentru numirea acestuia în funcţie.

În urma perchezițiilor, procurorii anti-corupție au găsi aproximativ 32.000 de euro, în lei, euro și dolari la Cristian Plută, au precizat surse judiciare.

Conform surselor judiciare, director adjunct al ASSMB ar fi acceptat 5% din valoarea unor contracte pentru a favoriza anumite firme să câştige licitaţii organizate de instituţie.

Cristian Pluta mai este suspectat că, în luna aprilie 2023, ar fi acceptat de la Alexandru-Paul Dumitru, reprezentant al SC Palex Construcţii Instalaţii, în mod direct, dar şi prin intermediul lui Silviu Stăncilă, promisiunea unei sume de bani corespunzătoare procentului de 5% din valoarea facturilor plătite de Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, în baza Acordului cadru, încheiat la data de 4 aprilie, între ASSMB şi asocierea Alpha Max Build-Avision Strategy Consulting, având ca obiect „Execuţie lucrări de reparaţii, reabilităţi şi modernizări la unităţile sanitare şi imobilele aflate în administrarea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Mediale Bucureşti”, în scopul plăţii facturilor la timp şi încheierii de contracte subsecvente, iar în perioada 28 august – 3 septembrie ar fi primit de la Alexandru-Paul Dumitru, prin intermediul lui Silviu Stăncilă, suma de 306.439,17 lei, reprezentând 5% din suma de 6.128.783,45 lei – suma totală a facturilor emise în luna august de SC Alpha Max Build.

Oana Sivache, directorul Administrației Spitalelor din Primăria București, este denunțător în acest dosar și a colaborat cu DNA de când a fost numită, în aprilie 2023, susțin surse judiciare.

În perioada aprilie – august 2023, DNA a înregistrat discuțiile mai multor persoane implicate în această rețea a șpăgilor și a monitorizat întâlniri și modul în care s-au derulat contracte din achiziții publice pentru mai multe spitale.

Cristian Plută a cumpărat trei terenuri, o casă și a strâns 25.000 de euro în doi ani

Cristian Plută, adjunctul Administrației Spitalelor București care ar fi vizat de perchezițiile DNA, a cumpărat trei terenuri, o casă și a strâns 25.000 de euro în doi ani, în timp ce era directorul de investiții al instituției, conform declarațiilor de avere depuse de acesta în 2020 și 2022

ASSMB este o instituție subordonată direct Primăriei București și care a fost condusă în ultimii patru ani de oameni apropiați de PSD sau susținuți de fosta administrație condusă de Gabriela Firea și care au rămas în continuare la șefia instituției cu sprijinul USR și al viceprimarului Horia Tomescu, scrie G4Media.

Administratia Spitalelor și Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB) este condusă de directorul general Oana Gabriela Sivache și directorul general adjunct Cristian Plută.

Potrivit informațiilor trecute în declarația de avere, acum doi ani, în 2020, Plută nu deținea active, case, terenuri, depozite bancare sau alte bunuri, nu avea credite și nici nu acordase împrumuturi, în schimb avea trei mașini (Dacia, Renault și Volvo), cumpărate între 2005 și 2011.

În 2021 și 2022, când era director la Direcției de Investiții în cadrul ASSMB, Plută și soția au cumpărat trei terenuri intravilane (două în București și unul în Ilfov), o casă de 200 de metri pătrați în Buftea, au moștenit 1/4 dintr-o casă de 219 mp în București și au strâns depozite de aproape 9.000 de euro și aproximativ 80.000 de lei, conform declarației de avere din iunie 2022.

Conform documentului, Plută a luat în 2022 un credit de aproape 500.000 de lei (aprox. 100.000 de euro), scadent în 2046. Plută a mai primit 12.500 de euro de la o persoană fizică, Teodora Tuta (Timișoara), sumă în dreptul căreia a scris „cadou copii”. În 2022, veniturile salariale ale soților Plută au rămas aceleași ca în 2020, respectiv Plută primea de la ASSMB 113.398 lei/an, soția încasa de la o societate 16.800 lei/an, iar copiii primeau alocații de 3.000 lei/an.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji