Mită la „Marius Nasta”: Medicii Cristian Paleru și Cornel Petreanu, arestați preventiv. Procurorii au pus sechestru pe AVEREA a patru medici

Mită la „Marius Nasta”: Medicii Cristian Paleru și Cornel Petreanu, arestați preventiv. Procurorii au pus sechestru pe AVEREA a patru medici
Foto caracter ilustrativ / Sursa FOTO: fickr.com
Publicat: 21/09/2023, 16:36
Actualizat: 21/09/2023, 20:41

Procurorii au pus sechestru pe averea a patru medici de la Institutul „Marius Nasta”, cercetați pentru luare de mită. 

UPDATE. Tribunalul București a decis arestarea preventivă a medicilor Cristian Paleru și Cornel Petreanu, în urma perchezițiilor de la Spitalul Marius Nasta

Știrea inițială. Cristian Paleru și Cornel Petreanu sunt doi dintre medicii suspectați că au efectuat operații chirurgicale doar după ce primeau șpagă de la pacienți.

„La datele de 20.09.2023 și 21.09.2023, în cele două cauze penale în care se efectuează cercetări cu privire la comiterea de infracțiuni de corupție de către medici din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu constând în efectuarea controalelor pre și postoperatorii și realizarea intervențiilor chirurgicale, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar cu privire la un număr de 6 inculpați, cercetați pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită”, conform unui comunicat al Ministerului Public.

„Totodată, la data de 21.09.2023, cu privire la alți doi inculpați, medici în cadrul instituției menționate, cercetați pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată, față de
care s-a dispus anterior măsura reținerii pe o durată de 24 de ore, cauza a fost înaintată Tribunalului București cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive pe o durată de 30 de
zile.

Sechestru pe averea medicilor suspectați de mită

Întrucât, în urma efectuării investigațiilor financiare, au rezultat diferențe semnificative între veniturile licite și bunurile dobândite în ultimii 5 ani de către unii dintre medicii vizați de
cercetări, în cauză au fost emise ordonanțe de instituire a măsurilor asigurătorii în vederea confiscării speciale și a confiscării extinse, asupra bunurilor deținute de un număr de patru inculpați”, menționează sursa citată.

„Astfel, în principal, cu privire la un inculpat s-a instituit măsura sechestrului constând în indisponibilizarea bunurilor mobile sau imobile și poprirea sumelor aflate în conturile bancare,
până la concurența sumelor de 2.355.913,96 lei, 74.943 euro, 21.300 dolari, 2.120 franci elveţieni și 100 lire sterline.

Față de al doilea inculpat s-a instituit măsura sechestrului asupra sumelor de 1.080 euro, 9.130 lei, 338 dolari și 1.150 de franci elveţieni, ridicate în urma efectuării percheziției, precizează sursa citată anterior.

Managerul „Marius Nasta”, după ce 4 medici au fost reținuți pentru luare de mită: „O plângere a fost făcută de spital și alta de un pacient”

Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a spus joi, referitor la faptul că patru medici au fost reținuți pentru luare de mită, că „se delimitează de un astfel de comportament”, adăugând că sunt două dosare penale deschise în acest caz, unul bazat pe o plângere a unității sanitare și unul după ce un pacient a reclamat la Poliție că i s-a cerut mită.

Patru medici, chirurgi cunoscuți, dar și rezidenți, au fost reținuți după perchezițiile desfășurate miercuri de procurori la Institutul „Marius Nasta” din București.

Managerul sptialului a susținut, joi, o declarație de presă în care a criticat practicile medicilor și spune că sunt două dosare penale deschise în acest caz: unul, ca urmare a unei plângeri formulate de institut, iar unul, după ce un pacient a mers la Poliție și a spus că i s-a cerut mită.

„Echipa din Institutul «Marius Nasta» se delimitează de un astfel de comportament. (…) Pe lângă cei şase medici care sunt sub atenţia organelor penale, în «Marius Nasta» sunt 94 de medici care îşi desfăşoară activitatea într-un mod care nu cred şi sper că nu mai lasă loc de alte fapte de natură penală. Sunt extrem de tristă că astfel de evenimente se întâmplă, însă cred că datoria mea esenţială este să transmit, atunci când este cazul, orice suspiciune de faptă penală către organele de cercetare, pentru că avem datoria să creştem încrederea pacienţilor în noi, medicii, şi nu putem face asta decât eliminând din jurul nostru persoane care nu au un comportament adecvat”, a declarat Beatrice Mahler, într-o declarație făcută în fața presei, joi dimineața. (Citește mai multe detalii aici…)

Acuzații de corupție la Institutul „Marius Nasta”

Anchetatorii au descins, miercuri dimineață, la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București. Oamenii legii au suspeciuni că mai mulți medici ar fi luat mită de la pacienți.

„În cele două cauze s-a reținut că, pe parcursul anilor 2022 – 2023, mai mulţi medici din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie «Marius Nasta», Bucureşti au primit, în mod repetat, diferite sume de bani şi bunuri de la diferiţi pacienţi ai acestui spital, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu (efectuarea controalelor pre şi postoperatorii şi realizarea intervenţiilor chirugicale).

În cele două cauze au fost efectuate investigaţii financiare, rezultând diferenţe semnificative dintre veniturile licite şi averea unora dintre medicii vizaţi de cercetări, urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun”, a informat, miercuri, Parchetul Tribunalului București.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Surpriză maximă! Cătălin Bordea, escapadă în doi! Cu cine a plecat comediantul la Paris
FOTO. Frumoasa Lena și-a pus iubitul fotbalist la munca de jos! Cum arată în costum...
Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp. Polițiștii l-au testat pentru consum de...
Berea fără alcool te lasă fără permis. Medic: Înverzește etilotestul
Schimbare majoră a băncilor din România. Câţi lei obţinem acum dacă schimbăm 15.000 de euro
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Ai voie să încalci LINIA CONTINUĂ dacă depășești o căruță / tractor? Ce prevede legea...
Cum arată închisoarea din Germania în care va sta Cătălin Cherecheș. Primele imagini din penitenciarul...
Oana Lis trece prin momente dificile: ”Nu mai e”. Ce s-a întâmplat cu soția lui...
Rona Hartner a fost uitată de celebrități la înmormântare! Aurel Pădureanu și Ioana Tufaru sunt...
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Vestea șocantă pentru consumatorii de Pepsi. Secretul băuturii a ieșit la iveală după zeci de...
Adevărata poveste, spusă după un SECOL! Cel mai MARE trib din SUA
SE INTERZICE FUMATUL în aceste locuri! Reguli noi pentru fumătorii din România
Ce secrete vor fi dezvăluite în ultimul episod din „Clanul”
Cum arată familia lui Călin Popescu Tăriceanu. Imagini rare cu femeia care l-a cucerit și...
BANCUL ZILEI. Bulă: Băi nevastă, am observat că facem dragoste doar când ai nevoie de...