Mită la „Marius Nasta”: Medicii Cristian Paleru și Cornel Petreanu, arestați preventiv. Procurorii au pus sechestru pe AVEREA a patru medici

Mită la „Marius Nasta”: Medicii Cristian Paleru și Cornel Petreanu, arestați preventiv. Procurorii au pus sechestru pe AVEREA a patru medici
Foto caracter ilustrativ / Sursa FOTO: fickr.com
Publicat: 21/09/2023, 16:36
Actualizat: 21/09/2023, 20:41

Procurorii au pus sechestru pe averea a patru medici de la Institutul „Marius Nasta”, cercetați pentru luare de mită. 

UPDATE. Tribunalul București a decis arestarea preventivă a medicilor Cristian Paleru și Cornel Petreanu, în urma perchezițiilor de la Spitalul Marius Nasta

Știrea inițială. Cristian Paleru și Cornel Petreanu sunt doi dintre medicii suspectați că au efectuat operații chirurgicale doar după ce primeau șpagă de la pacienți.

„La datele de 20.09.2023 și 21.09.2023, în cele două cauze penale în care se efectuează cercetări cu privire la comiterea de infracțiuni de corupție de către medici din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu constând în efectuarea controalelor pre și postoperatorii și realizarea intervențiilor chirurgicale, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar cu privire la un număr de 6 inculpați, cercetați pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită”, conform unui comunicat al Ministerului Public.

„Totodată, la data de 21.09.2023, cu privire la alți doi inculpați, medici în cadrul instituției menționate, cercetați pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată, față de
care s-a dispus anterior măsura reținerii pe o durată de 24 de ore, cauza a fost înaintată Tribunalului București cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive pe o durată de 30 de
zile.

Sechestru pe averea medicilor suspectați de mită

Întrucât, în urma efectuării investigațiilor financiare, au rezultat diferențe semnificative între veniturile licite și bunurile dobândite în ultimii 5 ani de către unii dintre medicii vizați de
cercetări, în cauză au fost emise ordonanțe de instituire a măsurilor asigurătorii în vederea confiscării speciale și a confiscării extinse, asupra bunurilor deținute de un număr de patru inculpați”, menționează sursa citată.

„Astfel, în principal, cu privire la un inculpat s-a instituit măsura sechestrului constând în indisponibilizarea bunurilor mobile sau imobile și poprirea sumelor aflate în conturile bancare,
până la concurența sumelor de 2.355.913,96 lei, 74.943 euro, 21.300 dolari, 2.120 franci elveţieni și 100 lire sterline.

Față de al doilea inculpat s-a instituit măsura sechestrului asupra sumelor de 1.080 euro, 9.130 lei, 338 dolari și 1.150 de franci elveţieni, ridicate în urma efectuării percheziției, precizează sursa citată anterior.

Managerul „Marius Nasta”, după ce 4 medici au fost reținuți pentru luare de mită: „O plângere a fost făcută de spital și alta de un pacient”

Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a spus joi, referitor la faptul că patru medici au fost reținuți pentru luare de mită, că „se delimitează de un astfel de comportament”, adăugând că sunt două dosare penale deschise în acest caz, unul bazat pe o plângere a unității sanitare și unul după ce un pacient a reclamat la Poliție că i s-a cerut mită.

Patru medici, chirurgi cunoscuți, dar și rezidenți, au fost reținuți după perchezițiile desfășurate miercuri de procurori la Institutul „Marius Nasta” din București.

Managerul sptialului a susținut, joi, o declarație de presă în care a criticat practicile medicilor și spune că sunt două dosare penale deschise în acest caz: unul, ca urmare a unei plângeri formulate de institut, iar unul, după ce un pacient a mers la Poliție și a spus că i s-a cerut mită.

„Echipa din Institutul «Marius Nasta» se delimitează de un astfel de comportament. (…) Pe lângă cei şase medici care sunt sub atenţia organelor penale, în «Marius Nasta» sunt 94 de medici care îşi desfăşoară activitatea într-un mod care nu cred şi sper că nu mai lasă loc de alte fapte de natură penală. Sunt extrem de tristă că astfel de evenimente se întâmplă, însă cred că datoria mea esenţială este să transmit, atunci când este cazul, orice suspiciune de faptă penală către organele de cercetare, pentru că avem datoria să creştem încrederea pacienţilor în noi, medicii, şi nu putem face asta decât eliminând din jurul nostru persoane care nu au un comportament adecvat”, a declarat Beatrice Mahler, într-o declarație făcută în fața presei, joi dimineața. (Citește mai multe detalii aici…)

Acuzații de corupție la Institutul „Marius Nasta”

Anchetatorii au descins, miercuri dimineață, la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București. Oamenii legii au suspeciuni că mai mulți medici ar fi luat mită de la pacienți.

„În cele două cauze s-a reținut că, pe parcursul anilor 2022 – 2023, mai mulţi medici din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie «Marius Nasta», Bucureşti au primit, în mod repetat, diferite sume de bani şi bunuri de la diferiţi pacienţi ai acestui spital, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu (efectuarea controalelor pre şi postoperatorii şi realizarea intervenţiilor chirugicale).

În cele două cauze au fost efectuate investigaţii financiare, rezultând diferenţe semnificative dintre veniturile licite şi averea unora dintre medicii vizaţi de cercetări, urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun”, a informat, miercuri, Parchetul Tribunalului București.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un...