Moscova recrutează 20.000 de soldați pe Superjob.ru: „Ample oportunități de autoîmplinire”

Moscova recrutează 20.000 de soldați pe Superjob.ru: „Ample oportunități de autoîmplinire”
Publicat: 13/05/2022, 01:40

Rusia caută alţi soldaţi pe care să-i trimită pe front, iar anunțurile sunt postate inclusiv pe platforme online de angajare, cum ar fi  Superjob.ru. Criza de personal din armata rusă a fost recunoscută recent inclusiv de temutul Grup Wagner, ai cărui reprezentanți au scris pe un canal Telegram, că „avem nevoie de 600-800 de mii de oameni, altfel nu vom câștiga”.

Campania de recrutare a Rusiei se desfășoară nu doar prin canale instituționale, precum site-ul Apărării, ci și pe site-urile unde sunt postate locuri de muncă, precum platforma Superjob.ru, unde campania are 19.419 de posturi vacante active, cifră aproape egală cu numărul celor care şi-au pierdut viaţa până acum în rândul trupelor ruse de pe front.

Astfel, între un instalator și o vânzătoare, pe portalul locurilor de muncă apar anunțuri pentru „pușcași”, artileri, comandanți de infanterie, „tunieri antiaerieni „, șoferi de forțe terestre și chiar agenți care urmează să fie angajați în FSB , serviciile secrete rusești care veghează atât asupra frontului, cât și asupra disidenței interne.

Sunt vizați bărbații cu vârste între 18 și 40 de ani, dispuși să intre în armată și să-și riște viața pentru un salariu de 40-50 de mii de ruble, echivalentul a circa 450-500 euro.

„Alegeți stabilitatea, ample oportunități de autoîmplinire, un nivel de viață decent și un statut social ridicat”, se precizează în anunțul de pe platforma Superjob.ru. În realitate, e vorba de un salariu de 500 de euro pe lună pentru a-ţi risca viața în Ucraina, scrie Il Fatto Quotidiano.

O mobilizare continuă, deși parțială și deghizată, care se desfăşiară în cele mai îndepărtate regiuni ale țării, unde birourile de recrutare îi flatează pe foștii militari cu servicii contractuale de la 30 la 50 de mii de ruble pe lună pentru a pune la punct departamentele.

În anunţuri, durata unui contract de muncă este în mare parte de şase luni, de cele mai multe ori destinaţia nu este indicată, aşa cum s-a întâmplat deja cu tinerii recruţi trimişi pe front fără preaviz, doar pentru un simplu „exerciţiu „.

Salariul de 40-50 de mii de ruble pe lună îi poate atrage mai ales pe foștii militari care locuiesc în cele mai îndepărtate regiuni ale Rusiei, unde venitul pe cap de locuitor nu ajunge la jumătate (mai ales în agricultură: 281 de euro). O sumă destul de modestă pentru a-și risca viața, mai ales dacă e comparată cu venitul soldaților profesioniști.

Spre exemplu, un anunţ pentru „soldat contractual”, postat pe 4 mai, indică într-un mod destul de generic sarcina: „asigurarea protecției și apărarea frontierei Federației Ruse”, granița pe care Moscova o consideră amenințată de extinderea NATO și de un plan fantomatic de atac asupra Crimeei planificat de Kiev, care ar justifica invazia.

Printre „beneficii”, se numără participarea la programul de împrumuturi pentru personalul militar (până la 37 de mii de euro), furnizarea de rații alimentare, asigurări gratuite de viață și de sănătate, îngrijiri medicale. Printre cerințele indicate se numără „absența rudelor apropiate cu domiciliul în străinătate „, probabil indispensabilă pentru a garanta loialitatea față de Rusia într-o lume care i-a devenit ostilă.