Nelu Tătaru, declarații în plin scandal legat de achizițiile din pandemie. Fostul ministru al Sănătății face dezvăluiri importante

Nelu Tătaru, declarații în plin scandal legat de achizițiile din pandemie. Fostul ministru al Sănătății face dezvăluiri importante
Nelu Tătaru, declarații în plin scandal legat de achizițiile din pandemie
Publicat: 01/02/2023, 22:42

Fost ministru al Sănătății, Nelu Tătaru vorbește pentru prima dată despre achizițiile făcute în pandemie. Politicianul face o serie de dezvăluiri, inclusiv unele referitoare la sumele cheltuite pe materialele aduse în țară.

Printre altele, Tătaru a explicat cum s-au cumpărat măștile de protecţie, unul dintre cele mai „fierbinți” subiect ale momentului.

Tătaru: „Accesau cu prețuri foarte mari cantități mici”

Într-o intervenție la Antena 3, Nelu Tătaru a vorbit despre achizițiile din perioada pandemiei Covid-19:

Au fost două etape în această pandemie, cel puțin în primele 3-4 luni sau în starea de urgență, în care lipsa de echipamente și de materiale sanitare făceau ca toate spitalele să solicite de pe unde puteau, fiind niște entități private, să-și cumpere aceste rezerve.

La început accesau cu niște prețuri foarte mari cantități foarte mici sau au beneficiat puține dintre ele (n.r. – spitale) de ce rămăsese (n.r. – din echipamentele de protecție) de la epidemia de Ebola. Cred că în partea a doua am putut vedea și acele achiziții în care prețurile erau diferite de la un spital la altul, de la o componentă la alta și de la un fel de mască la alta.

Au fost, să spunem, sesizări la un moment dat ce ne-a făcut să verificăm.

Ministerul Sănătății a desfășurat doar două licitații, una pentru ajutorul cu Republica Moldova și cea pentru persoanele defavorizate, care din cauza contestărilor în instanță și la comisia de contestații a firmelor, s-a întins pe o perioadă de 3 luni, când deja trecuse acel prim val al pandemiei.

Dar numeroase spitale reclamau la un moment dat calitatea îndoielnică, ceea ce ne-a făcut și pe noi să verificăm balot cu balot pentru a nu trimite în Republica Moldova astfel de măști și de materiale sanitare cu care fusesem sesizați chiar și de la primiri urgențe. 

Noi am făcut control cu Ministerul Sănătății la cele două achiziții, prin Corpul de Control și inspecția sanitară de stat, iar probele au mers către Direcția Națională Anticorupție„, a precizat Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii.

„Pandemia, o oportunitate pentru unii”

O perioadă nemaiîntâlnită în ultima sută de ani, o perioadă în care panica, starea de urgență, limitarea mișcărilor, mobilitate destul de redusă pentru unii, a făcut ca într-adevăr să se înțeleagă, dar alții a găsit o oportunitate. Necunoștința şi poate obiceiul unora a făcut ca astăzi să discutăm despre alte cazuri.

În cele 9 luni cât am fost eu ministru, am suflat şi în iaurt, având în vedere că totul ieșea la suprafață. Aveam un caz unde ni s-a explicat de la un spital că într-o unitate de primire urgențe erau măști baby dady, cele care schimbau pamperşi.

Nu puteai să verifici și nici nu aveai competența pe toate celelalte spitale. Trimiteai echipa de control, trimiteai inspecția de stat, trimiteai DSP-urile să facă acele evaluări și se întorceau cu rezultatele care le avem”, a mai explicat Nelu Tătaru.

Ce s-a ales de măștile de la Unifarm

Chestionat cu privire la măștile de protecţie de la Unifarm, fostul ministru al Sănătăţii a povestit:

Despre Unifarm, unele spitale aveau anumite incertitudini asupra calității, anumite incertitudini asupra prețului. Nu poți tu, ca minister, obliga în spital, care face achiziția lui proprie, să cumpere de undeva. Și atunci oamenii explicau prețurile, ori sunt mai mari, ori n-aveau calitatea pe care ei o cereau și aveau dreptate. Ei își fac achiziții, ei își verifică marfa, au comisii de recepție și comisii de achiziții”.

Referitor la cazul CN ROMARM SAVictor Pițurcă – MapN, Nelu Tătaru a arătat că, în pandemie, au existat şi oameni care s-au îmbogățit: „Cred că sunt oameni care s-au îmbogățit, nu știu dacă din cauza materialelor sanitare… Neavând o probă și nefiind un organ de anchetă,nu pot să acuz, dar spun că în acea perioadă au fost și oameni întreprinzători”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”