Nelu Tătaru, după un nou record al cazurilor noi de COVID-19: Starea de urgență, în acest moment, nu se impune. / Ar trebui să avem o precauție accentuată

Nelu Tătaru, după un nou record al cazurilor noi de COVID-19: Starea de urgență, în acest moment, nu se impune. / Ar trebui să avem o precauție accentuată
„Fără petreceri de sărbători!” Nelu Tătaru lansează un mesaj dur: „Eu sper să nu fie următorul val...” / Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru (FOTO: Facebook / Guvernul României)
Publicat: 02/10/2020, 13:26
Actualizat: 02/10/2020, 14:06

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat, vineri, după o vizită de lucru la Ministerul Educației, alături de premier, vicepremiei, ministrul de Interne și secretarul de stat în MAI Raed Arafat, că în acest moment nu se impune revenirea la starea de urgență.

Premierul Ludovic Orban a mers vineri, în vizită de lucru la Ministerul Educației, împreună cu vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Muncii, Violeta Alexandru. A participat la discuții și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

„Nu putem limita acestă creștere decât respectând regulile”

„Starea de urgență în acest moment nu se impune, se impune respectarea acestor reguli pentru a limita această creștere progresivă, deocamdată, pe numărul de cazuri noi”, a declarat Nelu Tătaru.

„Nu putem limita acestă creștere decât respectând regulile, scăzând transmiterea în comunitate și efectiv și numărul de cazuri de la o zi la alta”, a spus ministrul Sănătății.

Referitor la noul record al numărului de cazuri de COVID-19, înregistrat vineri, ministrul Sănătății a spus, ca răspuns la o întrebare a presei, că „pe o parte dintre noi, care nu credem și nu înțelegem, ar trebui să ne îngrijoreze, ceilalți ar trebui să avem o precauție accentuată”.

„Fiecare activitate, fiecare reglementare care s-a făcut odată cu revenirea la normalitate începând din 1 septembrie, are și norme de aplicare. Haideți să le așteptăm și să le vedem că sunt puse în practică. Astăzi am discutat la Ministerul Educației tocmai acest lucru cu toți inspectori școlari județeni. Avem un parteneriat atât noi, părinții, profesorii, fiecare avem o parte pe care trebuie să o respectăm. Haideți să respectăm aceste lucruri”, a afirmat Tătaru, care a precizat că ziua include, pe lângă școală, și transport în comun, și joaca în parcuri.

Ministrul a detaliat și procedura în cazul apariției unuia a a mai multor cazuri de infecție cu noul coronavirus în școli șia precizat că în cazul unui elev bolnav, un părinte rămâne cu copilul acasă.

„Suntem pe un parcurs crescător, pe o creștere progresivă”

În ceea ce privește numărul mare de cazuri noi din București, ministrul Tătaru a declarat: „Noi avem evaluările în anhetele epidemiologice pe care le face DSP București, în măsura în care avem acele focare, acele focare sunt izolate și sunt verificate și supravegheate îndeaproape, ce avem transmitere în comunitate, avem anchete după fiecare caz pozitiv și vom avea și rezultatele acestei anchete, cu carantinări, izolări sau internări în spitale”.

„Suntem pe un parcurs crescător, pe o creștere progresivă, nu am avut o creștere exponențială, să spunem, dar se încearcă, prin respectarea acelor reguli, să stăvilim această creștere și să rămânem pe acest platou pentru a putea să ne gândim și la scăderea numărului de cazuri, dar acest lucru nu se poate întâmpla decât respectând niște reguli”, a spus Tătaru.

În ceea ce privește locurile din secțiile de terapie intensivă, din cele peste 500 existente, aproximativ 200 sunt pe ventiație mecanică invazivă, celelalte cazuri au un grad diferit de insuficieță respratorie și beneficiază de suport neinvaziv, a precizat ministrul Sănătății. „Aceste cazuri sunt și multe cazuri de terapie intermediară, care sunt dirijate sau redirijate în terapia intensivă sau în secții, și atunci locurile sunt într-o continuă mobilitate”, a spus Tătaru.

În cazul în care capacitatea unui județ sau a unei zone este depășită, cazurile se pot transfera la alte unități, a spus Tătaru, precizând că numărul ttoal de paturi ATI complet dotate disponibile în spitale suport COVID-19 este de 1.050.

Vineri s-a înregistrat un nou record negativ al numărului de cazuri noi de infecție cu COVID-19, de la debutul pandemiei: 2.343 de cazuri de coronavirus au fost raportate în ultimele 24 de ore. Până vineri, 2 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 132.001 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Statele Unite ale Americii pregătesc un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru...