Nelu Tătaru propune testare și vaccinare antiCovid în farmacii

Nelu Tătaru propune testare și vaccinare antiCovid în farmacii
Nelu Tătaru propune testare și vaccinare antiCovid în farmacii / Sursa FOTO: captura Youtube
Publicat: 25/02/2021, 10:26

Românii s-ar putea testa în cadrul farmaciilor. Mai mult de atât, Nelu Tătaru sugerează că, pe viitor, farmaciile ar putea deveni chiar centre de vaccinare. Cu aceste propuneri a mers Nelu Tătaru, preşedinte al Comisiei pentru sănătate şi familie, la discuțiile cu reprezentanții asociațiilor Retailerilor Farmaceutici și Producătorilor de Medicamente Generice.

Nelu Tătaru spune că urmărește un singur scop: creşterea calităţii vieţii românilor şi chiar a actului medical! „Ne dorim ca, împreună, să contribuim activ la îmbunătăţirea accesului la produsele farmaceutice şi nu numai”, afirmă fostul ministru al Sănătății.

Tătaru dorește implementarea Strategiei Naţionale de Vaccinare

Tătaru a apreciat deschiderea către a se găsi soluţii noi şi a facilita cât mai mult implementarea Strategiei Naţionale de Vaccinare împotriva noului coronavirus. „De asemenea, nu am putut să nu remarc ideile constructive propuse de către reprezentanţii celor două asociaţii. Spre exemplu, am abordat un subiect extrem de important şi semnalat tot mai des: dorinţa de a fi distribuite medicamente la domiciliu persoanelor bolnave cronic sau aflate în incapacitatea de a se deplasa pentru a-şi achiziţiona medicamentaţia. Aceste persoane sunt nevoite, în prezent, să recurgă la metode proprii pentru a avea acces la tratament”.

Fostul ministru al Sănătății spune că, din cauza lipsei de distribuire la domiciliu, de multe ori, această categorie vulnerabilă primeşte medicamentaţia cu întârziere sau nepăstrată în condiţii optime la transport.

„Un alt subiect de interes venit ca o propunere a fost şi posibilitatea populaţiei de a se testa în cadrul farmaciilor, cum de altfel s-a şi întâmplat în anumite state din UE, precum Italia. În acest mod, cei care decid să se testeze, indiferent dacă sunt simptomatici sau asimptomatici, ar avea siguranţa unui test efectuat corect, fără eroarea care poate apărea prin testarea proprie la domiciliu. Nu putem exclude nicio discuţie prin care, în viitorul apropiat, farmaciile să poată avea acces la vaccinarea populaţiei”, adaugă Tătaru.

Tătaru critică vânzarea „la liber” de medicamente

El spune că i-au fost semnalate situaţii în care comunicarea dintre medicii de familie şi farmacişti nu este încă una foarte eficientă şi, din acest motiv, de foarte multe ori se ajunge la a se prescrie medicamente care nu se mai găsesc în lanţurile farmaceutice.

„Trebuie găsite soluţii pentru a îmbunătăţi comunicarea dintre medicii de familie şi farmacişti. Nu puteam trece cu vederea nici fenomenul care a luat o mare amploare în ultima perioadă: achiziţionarea şi administrarea de medicamente fără a se consulta medicul sau farmacistul. Este extrem de îngrijorător cum acestea ajung să fie vândute pe diferite platforme, iar medicamentaţia să se administreze în funcţie de comentariile sau sfaturile neprofesioniste care se regăsesc în acel spaţiu de comunicare. Trebuie ca, împreună, să conlucrăm pentru a creşte încrederea în actul medical, astfel încât pacienţii să renunţe la acest obicei care poate avea consecinţe extrem de grave”, conchide Nelu Tătaru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase