Nicolae Ciucă a spus ce măsuri se vor lua pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Rămâne TVA de 5% la cărți și manuale școlare

Nicolae Ciucă a spus ce măsuri se vor lua pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Rămâne TVA de 5% la cărți și manuale școlare
Nicolae Ciucă / Sursa foto: captură video Facebook
Publicat: 31/07/2023, 17:49

Nicolae Ciucă a dezvăluit public luni câteva dintre deciziile luate de Coaliție în ceea ce privește noile măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar. Președintele PNL a menționat că s-a înțeles cu Marcel Ciolacu să păstreze TVA-ul de 5% la achiziționarea cărților și manualelor școlare. Deciziile Coaliției vor fi transpuse în măsurile luate în ministere.

Discuțiile purtate în Coaliție asupra noilor măsuri ce au rolul de a reduce cheltuielile de la bugetul de stat au ajuns la un numitor comun pe câteva dintre palierele de activitate:

”Aceste decizii urmează sa fie transpuse tehnic de către ministerele de linie astfel încât să ne asigurăm că ele vor fi puse în practică” a transmis Nicolae Ciucă.

Întrebat despre posibila comasare a instituțiilor din subordinea Parlamentului, Nicolae Ciucă a menționat că ”fiecare dintre ministerele de linie și instituțiile, inclusiv cele care își dedublează parte din atribuții, să se comaseze și în felul acesta să avem o simplificare a actului de decizie, a activității și, desigur, o mai buna funcționare”

În ceea ce privește posibila eliminare a excepțiilor fiscale în domeniul IT, Nicolae Ciucă a precizat că nu s-a discutat pe marginea acestui subiect. Nici despre TVA nu s-a discutat, ”oricum este o măsură pe care niciunul dintre partidele din Coaliție nu o agreează” susține acesta.

În ceea ce privește posibila taxare cu 1% a imobilelor care trec de 500.000 de euro Nicolae Ciucă susține că ”este vorba de o analiză astfel încât această taxă să nu fie nici peste media europeană, nici să fie la 0,1%. Trebuie să găsim acel numitor comun. Nu există o soluție finală pentru că, tocmai v-am spus, nu am discutat aceste măsuri fiscale astăzi” a insistat președintele PNL.

TVA de 5% rămâne la achiziționarea cărților manualelor și școlare

Nicolae Ciucă a menționat că în ceea ce privește cărțile și manualele școlare, TVA-ul nu va crește:

”Este vorba de cărți și manuale școlare. Am discutat cu premierul, am venit cu aceasta abordare și toată lumea este de acord că trebuie să rămână cu TVA 5% la cărți și manuale școlare” a susținut președintele liberalilor, menționând totodată că este singura excepție.

Un alt aspect anunțat de Nicolae Ciucă luni este că demnitarii își vor putea păstra doar jumătate din numărul de consilieri:

”Dacă vă aduceți aminte, prima ordonanță care a vizat reducerea cheltuielilor a impus reducerea numărului de consilieri la nivelul miniștrilor, demnitarilor. Ca atare, în momentul de față, pentru toți cei care au funcții de conducere și au consilieri plătiți de la bugetul de stat, numărul acestora se va reduce cu 50%” a transmis acesta.

Noul pachet de măsuri fiscale ar trebui să se aprobe după jumătatea lunii august

Referitor la data aprobării noilor măsuri fiscale, Nicolae Ciucă a estimat că nu se poate depăși ”cu mult jumătatea lunii august

În ceea ce privește acest sistem de performanță, discutat de către liberali, Nicolae Ciucă susține că ”toate aceste chestiuni țin de fiecare instituție în parte, de cum își stabilește criteriile de performanță. Dacă pentru noi ca țară discutăm de obiectiv, ca de exemplu cel de accedere la OCDE și trebuie să îndeplinim niște standarde, atunci cred că fiecare dintre noi acolo unde ne desfășurăm activitatea trebuie să respectăm niște standarde și fiecare conducător de instituție trebuie să stabilească aceste standarde de performanță”.

”Boost pentru economia României”

Liberalii s-au întâlnit luni dimineața în Coaliție pentru a discuta propunerile fiscale. În cadrul ședinței Nicolae Ciucă a vorbit despre un ”Boost pentru economia României” care ar presupune un plan, cu bugetare multi-anuală:

„Nu e corect să plecăm de la tăieri și reduceri ca filosofie. Noi trebuie să vedem cum ne atingem obiectivul de țară – dezvoltarea rapidă a României. Am avut investiții record, sunt șanse să mai avem și în următorii doi ani, trebuie să vedem cum folosim oportunitățile. Deci, ca atare, regândirea statului și a relației cu mediul de afaceri, ca și regândirea veniturilor la buget nu trebuie să mai aibă loc doar în momente de criză, când ne strâng cu ușa organismele internaționale, altfel, pe bună dreptate.

Acum nu avem de ales, trebuie să acționăm rapid, pe termen scurt, dar trebuie să vedem și perspectiva. Coaliția trebuie să creeze un grup permanent care să lucreze pentru soluțiile care dezvoltă România, nu doar o țin în niște parametri pe hârtie”, le-ar fi transmis președintele PNL colegilor săi, înaintea ședinței.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA:...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Poliția Locală poate da amendă pentru parcare?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie