Nicolae Ciucă va conduce prima mașină electrică „made in Cluj”. Ce autonomie are aceasta

Nicolae Ciucă va conduce prima mașină electrică „made in Cluj”. Ce autonomie are aceasta
Sursa foto: Cluj24 - AROBS
Publicat: 19/05/2022, 21:41

Premierul Nicolae Ciucă va conduce, vineri, prima mașină electrică „made in Cluj”, un concept-car realizat de un grup de finanțatori, care a investit aproape jumătate de milion de euro în acest proiect.

Șeful Guvernului va vizita, vineri, în cadrul unei deplasări la Cluj, standul AROBS – Newcar4future, un nou concept de mașină electrică, în cadrul Innowave Summit 2022, conform agendei oficiale, după care va merge la trei alte mari fabrici din județ – Farmec, Terapia și Bosch.

Directorul executiv al AROBS, Voicu Oprean, unul din inițiatorii și finanțatorii proiectului, a declarat pentru Cluj24 că speră ca premierul va conduce noua mașină și și-a exprimat speranța că șeful Guvernului va găsi fonduri pentru dezvoltarea acesteia.

Mașina are caroserie din fibră de carbon

„Premierul Nicolae Ciucă va conduce noua mașină made in Cluj în zona Grand Hotel Italia, dar nu pe drumuri publice, pentru că, încă, mașina nu are voie să circule pe ele. Sperăm ca domnul prim-ministru să găsească niște fonduri pentru dezvoltarea acestui proiect. Noi îi vom arăta ce am făcut până acum la Cluj cu acest nou concept de mașină electrică, început în urmă cu 4 ani. Am reușit să livrăm ceva, iar până la urmă faptele vorbesc mai mult decât simplele vorbe”, a spus Voicu Oprean, într-o declarație pentru Cluj24.

Conform sursei citate, mașina are caroserie din fibră de carbon și, cum au arătat ultimele teste, o autonomie de 350 de km la o încărcare. Viteza maximă pe care o poate atinge este de peste 140 de km pe oră.

„Avem un proiect inovativ, avem motoare puse în cele două roți din spate, ceea ce este un experiment. Bateriile sunt produse de un partener al Rombat. Este un concept car, prima mașină electrică made in Cluj, made in România”, a adăugat CEO-ul AROBS.

Potrivit acestuia, finanțarea de până acum al acestui proiect s-a ridicat la aproximativ 500.000 de euro.

„Mașina funcționează, am dus-o în decembrie 2021 la RAR pentru omologare, dar procedurile mai durează, mai trebuie verificate anumite aspect. Avem o mașină made in Cluj pe care ne-o dorim să meargă pe drumurile publice”, a explicat Voicu Oprean.

În lunile următoare se va finalizara interiorului mașini și vor fi implicați și alalțiși investori și pasionați care își doresc să se realizeze o mașină electrică românească.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult