Nicușor Dan a fost amendat cu 40 de mii de lei de către Inspectoratul de Stat în Construcții pentru că a întârziat emiterea certificatelor de urbanism

Publicat: 18/01/2022, 11:55
Actualizat: 31/01/2022, 10:25

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a fost amendat, la sfârșitul anului trecut, de către Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), pentru neemiterea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construcții pe anul 2021. Edilul a primit două sancțiuni, în valoare de 20 de mii de lei fiecare.

Controlul ISC a avut loc în luna noiembrie a anului trecut, iar potrivit inspectorilor, foarte multe documente privind cereri de emitere a certificatelor de urbanism, cu termen de soluționare depășit, erau „la semnat”, la primarul general.

„Acțiunea de control în domeniul disciplina în autorizarea executării lucrărilor de construcții, desfășurată în perioada 19-22.11.2021, de către personal cu atribuții de control din cadrul Inspectoratului Regional în Construcții București-Iflov, a avut ca obiect verficarea respectării, de către primarul general al municipiului București, a termenelor de emitere a certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire”, se arată într-un document transmis de ISC consilierilor generali, obținut în exclusivitate de Gândul.

Potrivit inspectorilor ISC, primarul general a încălcat Legea 50/1991.

„Solicitările cu termen depășit au fost extrase prin sondaj”

„Constatările și măsurile întreprinse, respectiv aplicarea sancțiunilor contravenționale, au avut ca fundament analiza unor registre de evidență cu solicitările de emitere a certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire eferente anului 2021. Astfel, pentru constatarea faptelor repetate de încălcare a prevederilor Legii nr.50/1991, de către domnul Dan Nicușor Daniel, în calitatea sa de primar general al municipiului București, privind neemiterea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire solicitate, din registrele puse la dispoziție au fost extrase, prin sondaj, 3 solicitări de emitere a certificatelor de urbanism și 3 solicitări de emitere a autorizațiilor de construire”, explică inspectorii ISC.

Potrivit acestora, toate solicitările verificate prin sondaj aveau termenul de soluționare depășit, aflându-se încă pe circuitul de semnături, respectiv la cabinetul primarului.

Primăria a achitat jumătate din valoarea sancțiunilor

„Având în vedere faptul că aspectele constatate constituie contravenții, domnul Dan Nicușor Daniel, în calitatea sa de primar general al municipiului București, cu responsabilitate în vederea emiterii certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire, a fost sancționat cu amenda contravențională în cuantum de 20.000 lei pentru neemiterea în termenul legal a certificatelor de urbanism”, se arată în documentul obținut de Gândul.

De asemenea, edilul a mai primit o amendă contravențională în cuantum de 20.000 lei pentru neemiterea în termenul legal a autorizațiilor de construire.

În total, Nicușor Dan a fost sancționat cu 40 de mii de lei, iar în luna decembrie, Primăria Capitalei a achitat jumătate din această sumă în contrul Trezoreriei Statului.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presă citeste mai mult