Nivel record al prețurilor la alimente în întreaga lume. Care este principalul motiv

Nivel record al prețurilor la alimente în întreaga lume. Care este principalul motiv
Sunt estimate noi scumpiri ale produselor alimentare / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 08/04/2022, 16:24
Actualizat: 08/04/2022, 16:30

Războiul din Ucraina a zguduit piețele de cereale și de ulei vegetal, provocând un nou record al prețurilor mondiale la alimente în luna martie, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Mai exact, prețurile mondiale ale produselor alimentare de bază au înregistrat un salt semnificativ în luna martie, atingând cele mai ridicate niveluri din istorie, în condițiile în care războiul din regiunea Mării Negre a propagat șocurile pe piețele cerealelor de bază și ale uleiurilor vegetale, a anunțat astăzi Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Indicele FAO al prețurilor la alimente a înregistrat o medie de 159,3 puncte în martie, în creștere cu 12,6% față de februarie, când atinsese deja cel mai ridicat nivel de la crearea sa în 1990. Indicele urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale unui coș de produse alimentare de bază comercializate în mod obișnuit. Cel mai recent nivel al indicelui a fost cu 33,6 la sută mai mare decât în martie 2021.

Indicele FAO al prețurilor la cereale a fost cu 17,1 la sută mai mare în martie decât în februarie, determinat de creșterile mari ale prețurilor la grâu și la toate cerealele grosiere, în mare parte ca urmare a războiului din Ucraina.

Reamintim că, în ultimii trei ani, Federația Rusă și Ucraina, împreună, au reprezentat aproximativ 30 la sută și, respectiv, 20 la sută din exporturile mondiale de grâu și porumb. Prețurile mondiale ale grâului au urcat cu 19,7 la sută în cursul lunii, exacerbate de îngrijorările legate de condițiile de recoltă din Statele Unite ale Americii. Între timp, prețurile porumbului au înregistrat o creștere de 19,1 la sută de la o lună la alta, atingând un nivel record, alături de cele ale orzului și sorgului.

  • Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a crescut cu 23,2%, determinat de cotațiile mai mari ale uleiului din semințe de floarea-soarelui, al cărui principal exportator mondial este Ucraina. Prețurile la uleiul de palmier, soia și rapiță au crescut, de asemenea, în mod semnificativ, ca urmare a majorării prețurilor la uleiul de floarea-soarelui și a creșterii prețurilor la țiței, prețurile la uleiul de soia fiind susținute și mai mult de îngrijorările legate de reducerea exporturilor din America de Sud.
  • Indicele FAO al prețului zahărului a crescut cu 6,7% față de februarie, inversând scăderile recente și ajungând la un nivel cu peste 20% mai mare decât în martie 2021. Prețurile mai mari ale țițeiului au fost un factor determinant, împreună cu aprecierea valutară a realului brazilian, în timp ce perspectivele favorabile ale producției din India au împiedicat creșteri lunare mai mari ale prețurilor.
  • Indicele FAO al prețurilor la carne a crescut cu 4,8 procente în martie, atingând un maxim istoric, condus de creșterea bruscă a prețurilor la carnea de porc, legată de un deficit de porci pentru sacrificare în Europa de Vest. Prețurile internaționale la carnea de pasăre s-au întărit, de asemenea, ca urmare a reducerii ofertelor din principalele țări exportatoare, ca urmare a epidemiilor de gripă aviară.
  • Indicele FAO al prețurilor produselor lactate a crescut cu 2,6 la sută și a fost cu 23,6 la sută mai mare decât în martie 2021, în condițiile în care cotațiile pentru unt și lapte praf au crescut brusc pe fondul unei creșteri a cererii de importuri pentru livrări pe termen scurt și lung, în special de pe piețele asiatice.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?