Noi contre între Sorin Cîmpeanu și Vlad Voiculescu. Ministrul Educației: „Vom propune deschiderea școlilor fără testare”

Redactor:
Mihai Georgescu
Noi contre între Sorin Cîmpeanu și Vlad Voiculescu. Ministrul Educației: „Vom propune deschiderea școlilor fără testare”
Noi contre între Sorin Cîmpeanu și Vlad Voiculescu. Ministrul Educației: „Vom propune deschiderea școlilor fără testare” / Mediafax Foto

Contrele între Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, pe tema testelor COVID în școli, au continuat și duminică, după conferința lui Vlad Voiculescu. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că va propune să se renunțe la criteriul testării elevilor în școli, atunci când se va stabili în ce condiții se redeschide învățământul fizic.

Sorin Cîmpeanu a fost contrazis de secretarul de stat Andreea Moldovan, care a corectat cifrele prezentate anterior de acesta cu privire la testele achiziționate și folosite mult prea puțin în școli. Moldovan a criticat însă și testele de salivă, socotite, deocamdată, necalitative și fără relevanță.

Cîmpeanu, despre un „insucces major”

Cîmpeanu afirmase, duminică, pe Facebook, că în cele 8 săptămâni de școală, începând din 8 februarie, au fost utilizate mai puțin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziție pentru testare în școli, acesta fiind un „insucces major”.

El a cerut din nou Ministerului Sănătății să cumpere teste salivare, non-invazive, pentru școli.

„Ne bazăm pe opiniile specialiștilor”

„Dacă Ministerul Sănătății, care are deplină competență pentru a se pronunța, spune că aceste teste non-invazive nu sunt relevante, cu atât mai bine!

Noi ne bazam pe opiniile specialiștilor din sănătate și vom propune, din partea Ministerului Educației, să se respecte doar trei condiții pentru redeschiderea tuturor școlilor cu prezență fizică.

Mai exact: respectarea regulilor (distanță, mască, măsuri de igienă și aerisirea spațiilor); a doua condiție este vaccinarea personalului didactic și la acest moment avem aproape 150.000 de angajați vaccinați, aproape 50 la sută, e o condiție îndeplinită și sperăm, facem tot posibilul să promovăm importanța vaccinării în rândul personalului din școli; și a treia condiție rămâne aceea a confirmării ipotezelor epidemiologilor, conform cărora, după un vârf pe care îl vom atinge cu privire la rata de infectare în aprilie, va urma un trend descendent”, a declarat Cîmpeanu la Digi24.

„Deci, având respectarea regulilor, vaccinare și trend descendent, dacă testele non-invazive sunt irelevante, atunci Ministerul Educației va propune deschiderea școlilor cu respectarea acestor trei condiții”, a mai spus Cîmpeanu.

El a amintit că în data de 4 mai se va reveni la școală conform scenariilor deja cunoscut – verde, galben, roșu – care ține cont de rata de infectare la mia de locuitori dintr-o localitate.

„Dacă Ministerul Sănătății, care repet, are deplină competență să se pronunțe, spune că (testele) sunt non-invazive (n.r. – neconcludente), atunci noi la Ministerul Educației luăm act de acest lucru și eliminăm această condiție, care este strict o condiție sanitară, nu ține de educație. Pentru educație este important să reluăm activitate în școli cu prezență fizică”, a conchis Cîmpeanu.

BOMBĂ! I-a oferit 500 de euro pentru o oră de amor. Este soţie de fotbalist...
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasă vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
Restricţii pe litoral de 1 Mai. Până la ce oră vor avea voie turiştii să...
Ucraina cere sprijinul NATO contra Rusiei. Kievul evocă angajamentul summitului de la Bucureşti
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Ce moștenire a lăsat Prințul Philip. Averea uriașă pe care a avut-o
Mesajul uluitor lăsat de un bărbat pe un site pentru adulți după ce și-a găsit...
Cozmin Gușă, în această seară, la „40 de întrebări cu Denise Rifai”: „Adrian Năstase m-a...
Reacțiile adverse după vaccinare înseamnă că dezvolți mai mulți anticorpi. Ce se întâmplă cu cei...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care majoritatea românilor îl mănâncă în...
Inchide