Noi focare de pestă porcină în Olt. Trei filtre de dezinfecție la intrarea în localitatea Perieți

Noi focare de pestă porcină în Olt. Trei filtre de dezinfecție la intrarea în localitatea Perieți
Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 19/08/2022, 20:27

Autoritățile din județul Olt au dispus măsuri pentru a limita extinderea focarelor de pestă porcină, fiind instituite trei filtre la intrările în localitatea Perieți și fiind dispuse și alte măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii care afectează animalele.

„Facem precizarea că acesta este al doilea focar de Pestă Porcină Africană în localitatea Perieți în ultimele 7 zile și că a fost responsabilizată Unitatea de Sprijin Local Perieți pentru adoptarea de măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii (montarea de covoare dezinfectate pe drumurile publice de acces în unitățile administrativ – teritoriale), dar și de informare a cetățenilor cu privire la responsabilitățile ce le revin în limitarea răspândirii Pestă Porcină Africană (anunțarea medicului veterinar de circumscripție imediat ce constată semne specifice de Pestă Porcină Africană la porcinele din gospodărie, adoptarea unor măsuri minime de biosecuritate)“, au transmis reprezentanții Prefecturii Olt, în urma ședinței Comitetului Local de Combatere a Bolilor Olt, potrivit realitateaoltului.ro.

S-au efectuat deja dezinfecția și deratizarea zonei, în timp ce echipa de evaluare a pagubelor și a animalelor ce urmează a fi sacrificate în cadrul aplicării măsurilor de control a bolii s-a deplasat în gospodăria în care a fost identificat ultimul focar în vederea evaluării suinelor sacrificate.

Reprezentanții DSVSA vor fi sprijiniți de polițiști pentru a efectua ancheta epidemiologică și neutralizarea animalelor sacrificate. Primăria Perieți a achiziționat materialele necesare intervenției (echipamente, reactivi, dezinfectanți), în timp ce fermierii vor proceda la dezinfecția utilajelor agricole care iși desfășoară activitatea pe raza localității, au mai precizat reprezentanții Prefecturii Olt, conform comunicatului citat.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt a făcut ultima comunicare pe tema focarelor de pestă porcină africană active în județ în iarna acestui an. În ultimul bilanț al ANSVSA disponibil pe site-ul oficial, care datează din cursul lunii iunie, județul Olt figura „liber de pestă“.