Nord-coreenii „mor de foame” din cauza impactului negativ al pandemiei de coronavirus

Nord-coreenii „mor de foame” din cauza impactului negativ al pandemiei de coronavirus
Publicat: 04/03/2021, 14:35
Actualizat: 05/03/2021, 02:47

Măsurile drastice luate de Coreea de Nord pentru a controla răspândirea  coronavirusului au exacerbat abuzurile drepturilor omului , inclusiv prin înfometare, spune un investigator al Organizației Națiunilor Unite.

Coreea de Nord, care încă nu a raportat niciun caz confirmat de COVID-19, în ciuda faptului că  împarte  granița cu China, a impus închiderea frontierelor, a interzis majoritatea călătoriilor internaționale și a restricționat sever circulația internă, în ultimul an.

Nord-coreenii „mor de foame” din cauza impactului înrăutățit al pandemiei de coronavirus

„Izolarea în continuare a Republicii Populare Democrate Coreene de lumea exterioară în timpul pandemiei COVID-19 pare a exacerba încălcările înrădăcinate ale drepturilor omului”, a declarat Tomas Ojea Quintana, raportor special al ONU pentru drepturile omului în țară, într-un raport văzut de Reuters miercuri.

El a îndemnat autoritățile nord-coreene să se asigure că „consecințele negative ale măsurilor de prevenire nu devin disproporționat mai mari decât impactul pandemiei în sine”.

Nu a existat niciun răspuns imediat la o solicitare a Reuters la misiunea Coreei de Nord la ONU la Geneva. Phenianul nu recunoaște mandatul anchetatorului ONU și a respins anterior acuzațiile ONU de crime împotriva umanității comise de stat.

Reducerea comerțului cu China a condus la o scădere semnificativă a activităților de pe piață

Reducerea comerțului cu China a condus la o scădere semnificativă a activităților de pe piață, reducând câștigurile pentru multe familii care depind de activități de piață la scară mică, a spus Ojea Quintana.

„Au existat lipsuri de bunuri esențiale, medicamente, intrări agricole pentru agricultură și materii prime pentru fabricile de stat”, a spus el, exprimându-și îngrijorarea că taifunurile și inundațiile de anul trecut ar putea duce la o „criză alimentară gravă”.

„Au fost raportate decese prin înfometare, la fel ca și o creștere a numărului de copii și vârstnici care au apelat la cerșetorie, deoarece familiile nu le pot susține”.

Operațiunile umanitare s-au încheiat aproape și doar trei lucrători internaționali rămân în Coreea de Nord, în timp ce bunurile de ajutor au fost blocate la granița chineză de luni de zile din cauza restricțiilor la import, a spus el.

Coreea de Nord urmează să primească 1,7 milioane de doze de vaccin AstraZeneca prin intermediul facilității COVAX până la sfârșitul lunii mai, au arătat marți cifrele alocării de la alianța pentru vaccin GAVI și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Ojea Quintana a cerut Phenianului să acorde acces deplin lucrătorilor medicali și de asistență implicați în vaccinările COVID-19.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase