Norvegia anunță că va ridica nivelul de alertă militară din cauza războiului din Ucraina

Norvegia anunță că va ridica nivelul de alertă militară din cauza războiului din Ucraina
Sursă foto - caracter ilustrativ: Pixabay
Publicat: 31/10/2022, 21:06
Actualizat: 31/10/2022, 21:21

Norvegia a anunțat că își va ridica nivelul de alertă militară, ca răspuns la războiul din Ucraina. Anunțul a fost făcut de primul ministru norvegian Jonas Gahr Stoere.

Norvegia, ţară membră NATO şi vecină cu Rusia în zona arctică, va aplica măsura începând de marţi.

Ridicarea nivelului va însemna mutarea unui număr mai mare de personal în sarcini operaționale și consolidarea rolului unei forțe de mobilizare rapidă, a anunțat luni guvernul de la Oslo.

„Aceasta este cea mai gravă situație de securitate din ultimele câteva decenii. Nu există indicii că Rusia își extinde războiul în alte țări, dar tensiunile crescute ne fac mai expuși la amenințări, operațiuni de informații și campanii de influență”, a declarat premierul norvegian Jonas Gahr Stoere.

Scara de alertă pe care operează armata este clasificată, iar guvernul a refuzat să ofere detalii despre nivelul de alertă, scrie Sky News.

Forțele armate vor petrece mai puțin timp antrenându-se și mai mult timp în sarcini operaționale, a declarat ministrul apărării, Bjoern Arild Gram.

Norvegia, membră NATO, are o frontieră terestră de aproape 200 km cu Rusia în zona arctică, precum și o vastă frontieră maritimă.

De asemenea, Norvegia este în prezent cel mai mare exportator de gaze naturale către UE, reprezentând aproximativ un sfert din totalul importurilor UE, după o scădere a livrărilor rusești, scrie Mediafax.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase