UPDATE: NOTE Evaluarea Națională 2023 după contestații | Cum poți afla primul rezultatele finale

UPDATE: NOTE Evaluarea Națională 2023 după contestații | Cum poți afla primul rezultatele finale
Publicat: 04/07/2023, 11:00
Actualizat: 04/07/2023, 11:27

Absolvenții claselor a VIII-a au aflat marți, 4 iulie, rezultatele finale după soluționarea contestațiilor la examenul de Evaluare Națională. Acestea sunt disponibile pe site-ul edu.ro.

UPDATE ora 11:00 – S-au afișat rezultatele finale de la Evaluare Națională 2023

Elevii nemulţumiţi de notele la Evaluarea Naţională 2023 au putut depune contestaţie la centrele de examen sau prin mijloace electronice pe 28 iunie, între 16.00 – 19.00 şi pe 29 iunie, între 8.00 – 12.00.

Contestațiile au fost soluționate de profesorii corectori și rezultatele finale sunt publicate pe site-ul edu.ro.

În cazul a 16.476 de lucrări (13.757 de lucrări – în anul 2022) contestațiile au schimbat nota prin creștere, iar pentru 7.668 de lucrări (5.906 lucrări – în anul 2022) notele au fost modificate prin scădere.

În urma reevaluării lucrărilor contestate, ponderea elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este 76,4% (117.798 de elevi), în creștere cu 0,20% (291 de elevi) față de rezultatele inițiale (76,2%). În anul 2022, rata mediilor mai mari sau egale cu 5 (cinci) a fost 82,4%.

UPDATE 08:30: Rezultate finale Evaluare Naţională 2023. Edu.ro publică notele după contestaţii 

Ministerul Educaţiei urmează să publice rezultatele după contestaţii obţinute de elevii de clasa a VIII-a la Evaluarea Naţională, pe site-ul edu.ro.

Fiecare elev va trebui să introducă codul de candidat, pentru a afla rezultatul final la Evaluarea Națională.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Candidații și-au asumat faptul că, în urma recorectării lucrărilor, notele lor pot crește, dar pot fi și scăzute. Astfel, mediile afișate marți vor fi definitive și nu mai pot fi modificate, chiar dacă sunt mai mici decât notele obținute inițial.

Conform procedurii Ministerului Educației, rezultatele elevilor vor putea fi văzute doar de aceștia sau de familiile lor, acestea fiind anonimizate.

„Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților, acestea fiind distribuite, pe bază de semnătură de primire, la proba de limba și literatura română”, transmite Ministerul Educației.

Rata de participare în sesiunea 2023 a examenului de Evaluare Națională a fost de 95,3%, adică la examene s-au prezentat 154.115 de absolvenți ai clasei a VIII-a prezenți din totalul celor înscriși: 161.652.

Ministerul Educaţiei a publicat, miercuri, primele rezultate ale Evaluării Naţionale din 2023. Astfel, am aflat că acestea au fost mai slabe decât în ultimii doi ani. Cei mai mulți elevi care au promovat Evaluarea Națională din 2023 se află în București, în timp ce pe ultimele locuri se află județele Teleorman, Călărași și Vaslui.

Dintre cei 154.115 elevi prezenți, 117.507 au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (76,2%), fiind vorba de un procent mai mic decât în anii 2021 (76,8%) şi 2022 (82,3%).

De asemenea, au fost înregistrate 429 de medii de 10, cele mai multe în București. Spre comparație, anul trecut 221 de elevi au obținut media 10, iar în 2021, doar 132 de candidați au luat nota maximă.

Scandal la o școală din Prahova, înainte de Evaluarea Națională

Dar examenul de la Evaluarea Națională din acest an nu a fost lipsit de scandaluri. Este anchetă la o școală din Azuga, județul Prahova, după ce o profesoară de matematică a lăsat corigenți 12 de elevi, chiar în pragul examenelor.

Ancheta asupra femeii a fost declanșată în urma plângerilor formulate de peste o sută de elevi și părinți. Aceștia susțin că profesoara ar fi dat teste din materia nepredată încă și ar fi înregistrat notele de la simulări în catalog, fără consimțământul elevilor.

În acest context, a fost înaintată o petiție Ministerului Educației, iar Poliția și Inspectoratul Școlar din Prahova investighează cazul.

„Există o comisie care investighează aceste plângeri și va întocmi un raport în urma investigației disciplinare, după care Consiliul de Administrație al școlii va decide măsurile care se impun”, a precizat directoarea Liceului Teoretic Azuga, Narcisa Mincu.

Cum se completează fișa de înscriere pentru admiterea la liceu în 2023

Admiterea la liceu are loc imediat după anunțarea rezultatelor finale de la Evaluarea Națională 2023 și se pot înscrie absolvenții de clasa a VIII-a, promoția 2023, dar și cei din promoțiile anterioare, care nu vor împlini 18 ani până la începutul anului școlar următor.

Trebuie să știți că, în 2023, media claselor V-VIII nu va conta în calculul mediei de admitere la liceu, ci doar nota obținută la examenul de Evaluare Națională din acest an, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele pe care le-au susținut elevii.

Conform calendarului Ministerului Educației, elevii completează – împreună cu părinții – fișele de opțiuni pentru înscrierea la liceu, în perioada 6 – 17 iulie 2023, iar repartizarea computerizată va avea loc pe data de 19 iulie.

Astfel, în intervalul 6-7 și 10-17 iulie 2023, elevii vor completa fișele de înscriere, în vederea repartizării computerizate, alături de părinți și asistați de diriginți.

„Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită. Numărul redus de opțiuni completate poate conduce la nerepartizarea computerizată a candidatului”, avertizează Ministerul Educației.

După completarea datelor personale (nume, prenume, inițiala prenumelui tatălui, cod numeric personal, data nașterii), elevii vor trece pe fișa de înscriere notele obținute la Evaluarea Națională și media examenelor, dar și media claselor V-VIII, aceasta servind ca și criteriu de departajare.

Completarea opțiunilor pe fișa de înscriere se face în ordinea preferințelor și se scriu codurile opțiunilor pentru profilurile, specializările sau domeniile de pregătire dorite.

Vă recomandăm și:

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...